Φρειδερίκη: Η ζωή και τα σκάνδαλα της τελευταίας βασίλισσας της Ελλάδας – Οι παιδουπόλεις και οι σχέσεις με τους Ναζί (vid)

Φρειδερίκη: Η ζωή και τα σκάνδαλα της τελευταίας βασίλισσας της Ελλάδας – Οι παιδουπόλεις και οι σχέσεις με τους Ναζί (vid)

Εντός συνόρων σε πρώτο πλάνο να κόβει κορδέλες για να εγκαινιάσει έργα, να βαφτίζει δεκάδες παιδιά κάθε χρόνο σε κάθε γωνιά της χώρας και να απολαμβάνει τις εκδηλώσεις λατρείας ορισμένων στις επισκέψεις που έκανε, η βασίλισσα Φρειδερίκη, είναι ίσως το πιο αμφιλεγόμενο πρόσωπο στα τελευταία χρόνια της ελληνικής μοναρχίας.

Η γυναίκα που έχει κατηγορηθεί για μια σειρά από υπόγειες παρεμβάσεις, οι οποίες διαχρονικά επηρέαζαν πρόσωπα και καταστάσεις.

Τα χρόνια που ο νεαρός Κωνσταντίνος κλήθηκε να διαχειριστεί τη χούντα των Συνταγματαρχών και νωρίτερα την κρίση με τον Γεώργιο Παπανδρέου, όπως έλεγαν οι αντιβασιλικοί της εποχής, η μητέρα ήταν εκείνη που κινούσε τα νήματα.

Σε ερωτήσεις για το ρόλο της Φρειδερίκης τα χρόνια της βασιλείας του, ο Κωνσταντίνος έκανε λόγο για ένα πόλεμο λάσπης με αποκλειστικό στόχο να πληγεί η μοναρχία.

Οι καταγγελίες για βασιλικά έξοδα και η σχέση με τους Ναζί

Η Φρειδερίκη όμως, είχε αρχίσει να απασχολεί πολύ πριν ο γιος της γίνει βασιλιάς. Οι καταγγελίες για υπέρογκα βασιλικά έξοδα, με επιβάρυνση πάντα του δημοσίου, οι πολυτελείς διακοπές και κρουαζιέρες, μια σειρά από ταξίδια της, που χαρακτηρίστηκαν προπαγανδιστικά, σε συνδυασμό με την έλλειψη στοιχειώδους εκπαίδευσης κι τις πιέσεις για την προικοδότηση της κόρης της Σοφίας με κρατικά έξοδα, είχαν διχάσει την κοινή γνώμη της εποχής.

Τα περιουσιακά και οικονομικά του παλατιού, αποτελούσαν διαχρονικά ένα καυτό θέμα συζήτησης. Παραμονές του Δημοψηφίσματος το 1974, «Τα Νέα» έγραφαν:

«Εξαιτίας περιουσιακών διαφορών, η Φρειδερίκη έτρεφε μίσος ακόμα και κατά της μητέρας της».

Με τον συντάκτη του άρθρου να επισημαίνει πως:

«Το δημοψήφισμα της 8ης Δεκεμβρίου για την τύχη της μοναρχίας στην Ελλάδα αναπόφευκτα φέρνει στη μνήμη τις σκοτεινές περιουσιακές έριδες της Φρειδερίκης με τα μέλη της οικογένειάς της».

Η Φρειδερίκη γεννήθηκε το 1917, στην τότε γερμανική αυτοκρατορία. Κόρη του Δούκα του Μπράουνσβαϊγκ, γίνεται ένθερμη οπαδός του Χίτλερ και των Ναζί  ενώ μάλιστα έχει ποζάρει σε φωτογραφίες μαζί με τα αδέρφια της, με τη χαρακτηριστική ναζιστική στολή της οργάνωσης νεολαίας.

Αυτό από μόνο του, ήταν ένα πολύ κακό προηγούμενο για τη σχέση της με τη χώρα που έμελλε να βασιλέψει.

Η Ελλάδα είχε πληρώσει με αίμα τη ναζιστική κατοχή και το 1947, όταν ο εμφύλιος βρισκόταν σε εξέλιξη, η βασίλισσα Φρειδερίκη παίρνει θέση.

Οι παιδουπόλεις και ο πρίγκιπας Πέτρος

Ιδρύει τις περιβόητες παιδουπόλεις, ένα δίκτυο 53 ιδρυμάτων, με στόχο μικρά παιδιά να μην γίνουν αντάρτες.

«Να σώσουμε τα παιδιά μας των βορείων επαρχιών από την απαγωγή πέρα από τα σύνορα και τη διαπαιδαγώγησή τους σε εχθρούς της πατρίδας. Είναι καθήκον ιερό», είχε δηλώσει τότε η βασίλισσα.

Η Φρειδερίκη έχει γίνει αντιπαθής σε ένα μεγάλο κομμάτι της κοινής γνώμης, η οποία στην πορεία μαθαίνει νέα στοιχεία και διαβάζει το ένα δημοσίευμα μετά το άλλο για εκείνη.

Το 1938 παντρεύτηκε τον Παύλο, τον οποίο είχε γνωρίσει δύο χρόνια νωρίτερα, στη Μητρόπολη Αθηνών. Οι φήμες της εποχής την ήθελαν να είχε προταθεί νωρίτερα ως μνηστή του πρίγκιπα Πέτρου της Ελλάδας και να απορρίφθηκε από τον ίδιο. Η μεταξύ τους αντιπάθεια κράτησε για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Η εφημερίδα «Το Βήμα» είχε γράψει τότε:

«Βαθύν κλονισμόν η συνέντευξις του Πρίγκιπος Πέτρου. Βαθύτατη παραμένει εις την κοινή γνώμη η εντύπωσις και έκδηλος η αναταραχή εκ της προχθεσινής αιφνιδιαστικής αλλά σαφώς προσχεδιασμένης συνεντεύξεως του Πρίγκιπος Πέτρου, ο οποίος είχε ως κύριο στόχο τη βασιλομήτορα Φρειδερίκη αλλά και εμμέσως τον θρόνο».

Είχε προηγηθεί, η επεισοδιακή επίσκεψη της Φρειδερίκης στο Λονδίνο, όταν και αποδοκιμάστηκε πριν ξεκινήσουν επεισόδια στους δρόμους της πόλης.

«Η συνέντευξη – βόμβα του Πέτρου. Επίθεση κατά της Φρειδερίκης και άλλες σοβαρές αποκαλύψεις. Αναπάντητο όμως το ερώτημα: «γιατί όλα αυτά τώρα;», έγραφε ένα ακόμα δημοσίευμα από «Το Βήμα».

Το τέλος και η κηδεία της Φρειδερίκης

Το 1954, με τη χώρα να προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές του πολέμου, η βασίλισσα Φρειδερίκη πραγματοποιεί μια δεκαήμερη κρουαζιέρα στο Αιγαίο, μαζί με μέλη βασιλικών οικογενειών.

Ο λογαριασμός πήγε και πάλι στο δημόσιο με τη δημοτικότητα της Γερμανίδας στην καταγωγή Φρειδερίκης, να πέφτει ακόμα περισσότερο.

«Τα Νέα» έγραφαν:

«Φρειδερίκη, ο μοιραίος άνθρωπος του θρόνου. 30 χρόνια δολοπλοκίες στο παρασκήνιο. Το δικτατορικό καθεστώς του Μεταξά, είχε φροντίσει να μυθοποιήσει του νεαρού διαδόχου με τη Γερμανίδα πριγκίπισσα. Η ίδια όμως δεν είχε πιστέψει στον δικό της μύθο. Ήξερε πόσο πολύ απείχε από την αλήθεια. Και όταν στη διάρκεια του πολέμου διωγμένη από την Αίγυπτο βρίσκει καταφύγιο στη Νότιο – Αφρικανική Ένωση, ζητά τις συμβουλές του στρατάρχη Γιαν Σματς για το πώς θα πρέπει να κυβερνήσει μια μέρα τη χώρα που θεωρούσε ότι της δόθηκε σαν προίκα στον γάμο της, με τον Παύλο».

Η προίκα της Σοφίας πριν το γάμο της με τον Χουάν Κάρλος της Ισπανίας, όταν η ίδια πίεζε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή για 30.000 χρυσές λίρες από τον προϋπολογισμό της χώρας, είχαν προκαλέσει ένα κύμα οργής, εντός αλλά κι εκτός της κεντρικής πολιτικής σκηνής.

Παρά τις εκατοντάδες βαφτίσεις παιδιών και τις επισκέψεις χειμώνα – καλοκαίρι σε κάθε γωνιά της χώρας, η δημοτικότητά της δεν βελτιώθηκε μέχρι τον θάνατό της, το 1981 στη Μαδρίτη.

«Τα Νέα» έγραφαν για την κηδεία:

«Αύριο η κηδεία. Η κατακραυγή αναγκάζει τους τέως, να μείνουν μόνο 6 ώρες. Έκτακτα μέτρα. Κινητοποίηση στρατού και χωροφυλακής».

Η πολυσυζητημένη κηδεία της Φρειδερίκης στο Τατόι τον Φεβρουάριο του 1981 έκλεισε ένα μεγάλο κεφάλαιο ιστορίας, με το θέμα να μονοπωλεί τις συζητήσεις και τα δημοσιεύματα στον Τύπο της εποχής.

Η Φρειδερίκη χαρακτηρίστηκε ως το μοιραίο πρόσωπο του θρόνου. Είναι η γυναίκα που έριξε συνολικά τη δημοτικότητα της βασιλικής οικογένειας, που χρεώθηκε μια σειρά από αποφάσεις που αποδείχθηκαν λανθασμένες και ο ρόλος που διαδραμάτισε σε μια από τις πιο ταραγμένες περιόδους της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Πηγή: MEGA

Δείτε επίσης: Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Το θρυλικό love story με την Α. Βουγιουκλάκη – Ο μύθος των τούνελ και τα πρωτοσέλιδα της εποχής (vid)

Loading

Play