EUROKINISSI @ Τ. Μπόλαρη

ΦΣΘ: «Δεν έχουμε πλέον μάσκες και αντισηπτικά»

Για την κατάσταση που επικρατεί στα φαρμακεία το τελευταίο διάστημα μίλησε ο ταμίας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Κιοσσές μιλώντας στον Flash 99,4 και την εκπομπή «Flash Δρομο-λόγιο».

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος σε περιστατικά πελατών σε κατάσταση πανικού στο φαρμακείο του, ο Γ. Κιοσσές τόνισε: «Όχι μόνο εγώ, όλοι οι φαρμακοποιοί και πιθανόν και άλλοι επαγγελματίες, έχουμε έρθει σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, είμαστε στην πρώτη γραμμή και συχνά πυκνά έχουμε πελάτες, οι οποίοι δε ξέρουν τι να κάνουν, είναι πανικοβλημένοι, είναι αγχωμένοι και ζητούν οδηγίες από έναν άνθρωπο που εμπιστεύονται, όπως τον φαρμακοποιό τους»

propoli

Και πρόσθεσε πως: «Χρειάζεται υπομονή. Θα αναφέρω ένα παράδειγμα που συνέβη σήμερα. Ήρθε μια κυρία στο φαρμακείο σε έξαλλη κατάσταση και ζητούσε να βρει το τηλέφωνο από το διπλανό κομμωτήριο, επειδή ήθελε μια περμανάντ. Η κυρία ήταν μεγάλης ηλικίας, με εμφανές πρόβλημα συνεννόησης και πιθανόν κάποια ασθένεια. Έπρεπε να της εξηγήσουμε εμείς οι νεότεροι και πιο ψύχραιμοι, αυτό που είναι αυτονόητο, ότι τα κομμωτήρια δεν λειτουργούν.

Ρωτήσαμε αν έχει χαρτί για να βγει έξω, η κυρία δεν ήξερε τίποτα από αυτά. Ο κόσμος είναι σε μια περίεργη κατάσταση, υπάρχουν ηλικιωμένοι, οι οποίοι δεν έχουν καταλάβει καν τι συμβαίνει, απλά έχουν έναν φόβο μέσα τους, από αυτά που βλέπουν στα ΜΜΕ. Σε κάθε περίπτωση, αυτός είναι ο λόγος ύπαρξης και των φαρμακείων και άλλων επιχειρήσεων οι οποίες έχουν επιστημονικότητα. Για να εξηγήσουμε στον κόσμο να μη φοβάται, να ακολουθεί τις οδηγίες.

Θα υπάρχουν κάποια «απόνερα» φόβου, αλλά και χαράς και ελπίδας, διότι τόσο πολύ έχει τρομοκρατηθεί ο κόσμος που πιστεύει ότι το τέλος είναι κοντά. Ωστόσο αργότερα, θα έχουμε μεγαλύτερη ευγνωμοσύνη για αυτά που έχουμε τώρα, μεγαλύτερη θετική σκέψη για τις ζωές μας. Είναι χρέος της Πολιτείας να βοηθήσει τους ανήμπορους, αυτούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να κατανοήσουν τι γίνεται στην ολότητά του».

Σε ερώτηση για το αν ο ίδιος είναι ικανοποιημένος από τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση για την προστασία του κλάδου των φαρμακοποιών, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΦΣΘ σημείωσε:

«Ναι, υπό την έννοια ότι επιτέλους ελήφθησαν. Βέβαια, μπορούσαν να γίνουν πολλά παραπάνω και να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα σε ένα επάγγελμαλειτούργημα, όπως το δικό μας. Έχουμε πει πολλές φορές ότι είμαστε ο «πρώτος σταθμός» ενός ασθενή, είτε είναι απλός, είτε πιθανό κρούσμα η ύποπτο. Στη Βουλγαρία, πριν μερικές εβδομάδες, βγήκε η Πολιτεία και έδωσε χειρουργικές μάσκες και ποδιές στους φαρμακοποιούς, ακριβώς γιατί είναι αυτοί που θα μεταφέρουν τα είδη πρώτης ανάγκης στον ασυμπωματικό ασθενή.

Είμαστε λοιπόν στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης. Σ’ ότι αφορά τα υπόλοιπα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον κόσμο, ως ένα σημείο είναι θεμιτά, τα προκαλέσαμε εμείς και τα προτείναμε για να μπορούμε να έχουμε τη δυνατότητα να εξυπηρετούμε ακόμα και από το παραθυράκι ασφαλείας. Διαβάζουμε σε διεθνή ΜΜΕ ότι έχουμε νεκρούς επιστήμονες υγείας, όπως στη διπλανή χώρα.

Εδώ στην Ελλάδα, τα φαρμακεία έχουν μεγάλη διασπορά. Στην Ιταλία, όπου έχουμε δυο θανάτους φαρμακοποιών, έχουν μείνει ολόκληρες περιοχές, περίπου στο μέγεθος της Καβάλας χωρίς φαρμακείο, εξαιτίας θανάτου από κορονοϊό. Είμαστε λοιπόν ευχαριστημένοι από τα μέτρα, αλλά κάνουμε έκκληση για ενίσχυση σε δύο τομείς:

Πρώτα – πρώτα στα αντισηπτικά. Πρέπει να παραλάβει άμεσα και ο δικός μας κλάδος. Να μη μείνουμε στις εξαγγελίες του κ. Γεωργιάδη, ότι θα έρθουν αντισηπτικά στα Σούπερ-Μάρκετ. Δε ξέρω γιατί υπάρχει αυτή η αγωνία για τα Σούπερ-Μάρκετ. Τα φαρμακεία δίνουν αντισηπτικά, τα Σούπερ-Μάρκετ είναι για τα τρόφιμα ή τα απολυμαντικά για το σπίτι.

Εμάς δεν μας έχουν έρθει αντισηπτικά, και είμαστε υποχρεωμένοι να απολογηθούμε στον πανικοβλημένο κόσμο. Να απαντούμε γιατί δεν έχουμε.

Τα φαρμακεία είναι στο μάτι του κυκλώνα περί αισχροκέρδειας στις μάσκες. Οι φαρμακοποιοί είναι επιστήμονες υγείας, δεν υπήρχαν περιπτώσεις αισχροκέρδειας ούτε θα υπάρξουν ποτέ. Ας κοιτάξουμε άλλα πράγματα τώρα και όχι να στοχοποιήσουμε ολόκληρους κλάδους, λόγω άγνοιας. Οι φαρμακοποιοί κάνουν ότι καλύτερο μπορούν, κάνουν αυτό που έχουν σπουδάσει, βοηθούν τον κόσμο και δεν έχουν καμία ανάγκη να αισχροκερδήσουν σε 10 μάσκες ώστε να βγάλουν 50-70 ευρώ παραπάνω, όταν διακινδυνεύουν τη ζωή τους και την υγεία τους στον αγώνα κατά αυτής της πανδημίας που κάνει όλη η χώρα».

Πλέον δεν φοράμε ούτε εμείς μάσκες

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει κάποια πληροφορία αναφορικά με το πότε θα προμηθευτούν τα φαρμακεία αντισηπτικά ο Γ. Κιοσσές τόνισε πως «δεν έχουμε κάποια επίσημη ενημέρωση, αλλά δεν παραγγέλνουμε πλέον αντισηπτικά. Ό,τι έχουν οι ιδιωτικές φαρμακαποθήκες και οι προμηθευτικοί συνεταιρισμοί φαρμακοποιών, μας στέλνουν εκείνοι.

Δύο, τρία την ημέρα, μικρό μεγάλο, μπορεί και καθόλου, ότι βρίσκεται. Αυτά πάνε παντού, ακόμη και σε καταστήματα λιανικής πώλησης. Μάσκες από την άλλη δεν υπάρχουν. Πολύ αραιά. Είναι δύσκολο να φοράς μάσκα, να εξυπηρετείς τον κόσμο που σου ζητάει μάσκα και να του λες δεν έχω. Ο κόσμος δεν μπορεί να καταλάβει ότι εσύ (ως φαρμακοποιός) πρέπει να φοράς μάσκα σε ένα χώρο που αποτελεί υγειονομική βόμβα.

Πλέον όμως, δεν φοράμε ούτε εμείς γιατί δεν έχουμε. Έχουν ελάχιστοι, για προσωπική χρήση. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να λειτουργήσει ένα σύστημα προστασίας προς τους ανθρώπους οι οποίοι είναι στις επάλξεις, όταν υπάρχουν αποθέματα σε σπίτια ανθρώπων όλων των ηλικιών. Τουλάχιστον αυτές να επιστραφούν σε νοσοκομεία.

Υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι που χρειάζονται μάσκες, οι ωτορινολαρυγγολόγοι , οι νοσηλευτές, οι φαρμακοποιοί».

Τέλος σε ερώτηση για το αν η κίνηση στα φαρμακεία έχει μειωθεί μετά τον περιορισμό της κυκλοφορίας απαντησε: «Ναι φυσικά. Και από πριν θα μπορούσα να πω. Εκτός από το αρχικό «μπαμ», που ο κόσμος ήρθε πανικόβλητος και εξαφανίστηκαν μάσκες και αντισηπτικά. Τα φαρμακεία αυτή τη στιγμή εξυπηρετούν σε χαλαρούς ρυθμούς, ο κόσμος βρίσκεται στο σπίτι του.

Εξυπηρετούμε την σταθερή μας πελατεία. Δεν υπάρχουν οι αυξημένοι τζίροι οι οποίοι τόσο πολύ ακούγονται, δεν υπάρχουν «φαρμακεία – χρυσορυχεία», αν υπάρχει ας το δηλώσει κάποιος! τα φαρμακεία είναι εδώ για να βοηθήσουν και να κατευθύνουν τον κόσμο σε ότι χρειαστούν».

Loading