Φυσικά χριστουγεννιάτικα δέντρα: Από αύριο η διάθεσή τους σε όλη την Ελλάδα

Οι ελατοπαραγωγοί του Ταξιάρχη Χαλκιδικής βρίσκονται στους δρόμους με τα φορτηγά τους προκειμένου από αύριο να βρίσκονται στα πόστα τους στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.

Τα φημισμένα έλατα από τα φυτώρια του Ταξιάρχη ετοιμάζονται προκειμένου να στολιστούν για τα Χριστούγεννα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινότητας Ταξιάρχη και ελατοπαραγωγό, Γιάννη Ξάκη, σε ολόκληρη τη σεζόν περίπου 60 φορτηγά φεύγουν φορτωμένα από την περιοχή για να διαθέσουν τα έλατα σ΄ολόκληρη την Ελλάδα αφού από αυτό το μικρό ορεινό χωριό της Χαλκιδικής, διατίθεται στην ελληνική αγορά το 75% των χριστουγεννιάτικων δέντρων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, φέτος οι ελατοπαραγωγοί του ορεινού παραδοσιακού χωριού, που είναι χτισμένο στην καρδιά του Χολομώντα, έχουν λάβει την άδεια για τη διάθεση 35.000 ελάτων στην ελληνική και ξένη αγορά και εάν τελικά καταφέρουν να τα πουλήσουν όλα, τότε «θα έχουμε κάνει νέο ρεκόρ πωλήσεων, αφού πέρυσι ξεπεράσαμε κάθε προηγούμενο διαθέτοντας 30.000-32.000 δέντρα», εξηγεί ο κ. Ξάκης.

Σημειώνεται ότι πέρυσι στη Θεσσαλονίκη, η τιμή ενός ελάτου κυμαινόταν στα 30-100 ευρώ και στα 40-150 ευρώ στην Αθήνα. Εάν τελικά υπάρξει αύξηση στην τιμή των δέντρων, αυτή δεν θα υπερβαίνει το 5%-10% λόγω της αύξησης του μεταφορικού κόστους και της ενέργειας.

Η καλλιέργεια ελάτου αποτελεί μια πολύ απαιτητική ασχολία και μπορεί να χρειαστούν μέχρι και δώδεκα ώρες απασχόλησης ημερησίως σε ορισμένα στάδιά της. Ο σπόρος φυτεύεται την Άνοιξη, στη συνέχεια γίνονται τα φυτώρια για τρία χρόνια και όταν το φυτό αναπτυχθεί, μεταφυτεύεται σε γλάστρα ή στη γη, ενώ το δέντρο θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να «πάρει» ύψος.

Δείτε επίσης: Ταξιάρχης: Στο χωριό των ελάτων “άναψε” το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Ελλάδα (vid & pics)