Αγγελοπούλου: Σύντομα η παρουσίαση των σημαντικότερων προτάσεων των φορέων για τα 200 έτη από το ‘21

Αγγελοπούλου: Σύντομα η παρουσίαση των σημαντικότερων προτάσεων των φορέων για τα 200 έτη από το ‘21

Το πρώτο στοίχημα, αυτό της συμμετοχής, κερδήθηκε, τονίζει στο πρώτο «απολογιστικό» της μήνυμα, η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.

Όπως σημειώνει η κ. Αγγελοπούλου, βασική επιδίωξη της επιτροπής «ήταν ο εορτασμός αυτός να κινητοποιήσει το σύνολο των Ελλήνων. Να γίνει κτήμα όλων μας και να διαμορφωθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή φορέων και πολιτών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Να αναδεικνύει την ιστορία κάθε γωνιάς της πατρίδας μας και τη συμβολή κάθε περιοχής και κάθε κοινωνικής ομάδας στη διαμόρφωση της σύγχρονης Ελλάδας. Να δυναμώσει τις σχέσεις με την ομογένεια, αναδεικνύοντας μέσα και από τη δική της συμμετοχή τη διεθνή διάσταση της Ελληνικής Επανάστασης».

Εξηγώντας το πώς κερδήθηκε το πρώτο αυτό στοίχημα, η κ. Αγγελοπούλου επισημαίνει την «εντυπωσιακή συμμετοχή» στη διαμόρφωση του προγράμματος των εκδηλώσεων: Περιφέρειες, δήμοι, φορείς, σύλλογοι, επιχειρήσεις, πολίτες, έχουν καταθέσει στην Επιτροπή 1.733 προτάσεις δράσεων για την επέτειο των 200 χρόνων. Προτάσεις που αναδεικνύουν την ιστορία μας, προβάλλουν τις ιδέες και τις αξίες που γέννησαν την Επανάσταση, αναδεικνύουν τη διαδρομή των 200 ετών και ανοίγουν ένα παράθυρο στο μέλλον, θέτοντας προβληματισμούς για την Ελλάδα της επόμενης μέρας.

Προσθέτει μάλιστα, ότι το αμέσως προσεχές διάστημα θα αρχίσει η σταδιακή παρουσίαση των σημαντικότερων από τις προτάσεις αυτές, επιδιώκοντας τη μεγαλύτερη δυνατή εξωστρέφεια και συμμετοχή.

«Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας, σε μια συγκυρία εξαιρετικά κρίσιμη και απρόβλεπτη. Αλλά θα τα καταφέρουμε. Οι Έλληνες ενωμένοι και περήφανοι θα προβάλουμε την πατρίδα μας, την ιστορία και τη διαδρομή της, ως αυτό που είναι: Ένα λίκνο ελευθερίας. Ένα κράτος σύγχρονο και δημοκρατικό. Aναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης, την οποία πάντα φωτίζαμε και από την οποία πάντα φωτιζόμασταν» υπογραμμίζει η κ. Αγγελοπούλου.

Στο συνοδευτικό δελτίο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», καταγράφονται επίσης, οι σημαντικότερες στιγμές της έως τώρα δράσης της προέδρου και των μελών της Επιτροπής.

Συνάντηση αντιπροσωπείας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», με επικεφαλής την πρόεδρό της, Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, ενημέρωσε τον κορυφαίο θεσμικό και πολιτειακό παράγοντα της χώρας για το έως τώρα έργο της Επιτροπής και τα σχέδιά της για την επόμενη περίοδο. Στο πλαίσιο της συνάντησης έγιναν τα «αποκαλυπτήρια» του συλλεκτικού μεταλλίου – «προπομπού» του Νομισματικού Προγράμματος που εκδίδει η Επιτροπή με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποσχέθηκε τη στήριξή της για την επιτυχία των προσπαθειών της Επιτροπής και των εορτασμών του επετειακού έτους, παρά τις δυσκολίες που έχει προκαλέσει η πανδημία.

Αντιπροσωπεία της Επιτροπής συναντήθηκε επίσης με τον περιφερειάρχη Αττικής -της μεγαλύτερης Περιφέρειας της Ελλάδος- Γιώργο Πατούλη, και τον πρύτανη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών -του μεγαλύτερου Πανεπιστημιακού Ιδρύματος της χώρας- Αθανάσιο-Μελέτιο Δημόπουλο, με τους οποίους συμφωνήθηκε περαιτέρω συνεργασία για τους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Επανάσταση.
Με τις συναντήσεις αυτές ολοκληρώθηκε ένας κύκλος θεσμικών επαφών της Επιτροπής, ο οποίος ξεκίνησε με  συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα, καθώς και με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, Aλέξη Τσίπρα (ΣΥΡΙΖΑ), Φώφη Γεννηματά (ΚΙΝΑΛ) και Δημήτρη Κουτσούμπα (ΚΚΕ).

Επισκέψεις της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» σε πόλεις της Ελλάδας

Ο επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση δεν θα είναι υπόθεση μόνο των δύο μεγάλων πόλεων της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της χώρας. Τα 200 χρόνια θα εορταστούν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ελλάδας. Με πυξίδα την αποφασιστική αυτή βούληση να καταστεί ο εορτασμός υπόθεση όλων των Ελλήνων, η Επιτροπή συνέχισε τις περιοδείες σε πόλεις της ελληνικής περιφέρειας, με στόχο να  αφουγκραστεί τις τοπικές κοινωνίες -οι οποίες ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα της Επιτροπής υπέβαλαν τις δικές τους προτάσεις και ιδέες για τον εορτασμό- και να συμβάλει στον συντονισμό όλων των περιφερειών ώστε να επιτευχθούν λαμπρές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Ειδικότερα:

-Αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», αποτελούμενη από την πρόεδρο της και μέλη της Ολομέλειας, επισκέφθηκε τις τρεις μεγάλες πόλεις της Κρήτης (Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο) καθώς και τον ‘Αγιο Νικόλαο, όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους των περιφερειακών και δημοτικών αρχών, καθώς και τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο. Η πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής απέτισαν φόρο τιμής σε εμβληματικά τοπόσημα της Ελληνικής Επανάστασης, όπως η Μονή Αρκαδίου στο Ρέθυμνο, ιερό σύμβολο εθελοθυσίας των Κρητικών για την Ελευθερία απέναντι στον οθωμανικό ζυγό, και είχαν συναρπαστικές συζητήσεις με παραγωγικούς φορείς του τόπου για το πώς η Κρήτη θα γιορτάσει την επέτειο της Επανάστασης αλλά και πώς θα ανοίξει ένα παράθυρο στο μέλλον για την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής, κερδίζοντας τα μεγάλα αναπτυξιακά στοιχήματα των επόμενων δεκαετιών.

-Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Αλεξανδρούπολη, η αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» μαζί με τους τοπικούς θεσμικούς φορείς διατράνωσαν τη σημασία του γεγονότος ότι τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θράκης θα εορταστούν μαζί με την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Η αντιπροσωπεία «προσκύνησε» στον ιερό ναό Παναγίας Κοσμοσώτειρας, ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Ελλάδας, ενώ εξήρε τη Θράκη ως υπόδειγμα Δημοκρατίας και Πολιτισμού, θεαματικής αναπτυξιακής εξέλιξης αλλά και ακούραστου ακριτικού θεματοφύλακα του ελληνισμού και της παράδοσης.

-Στην πόλη των Ιωαννίνων, η αντιπροσωπεία της Επιτροπής αλλά και οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας και των παραγωγικών φορέων με τους οποίους συναντήθηκε διακήρυξαν με έμφαση ότι, ενώ η Ήπειρος απελευθερώθηκε επίσημα το 1913, η δημιουργία των μεγάλων σχολών του Νεοελληνικού Διαφωτισμού που συνέχισαν τη βυζαντινή παράδοση σε δύσκολους καιρούς και η γενναιόδωρη δράση των σπουδαίων ηπειρωτών ευεργετών, πριν και μετά την Επανάσταση, συνέβαλαν καθοριστικά στην εδραίωση του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους. Επισημάνθηκε δε ιδιαίτερα ο ρόλος των ανθρώπων που με όραμα και επιμονή, ακόμη και με λίγους οικονομικούς πόρους, πραγματοποιούν θαύματα μέσα από τη δράση ιδρύματων, μουσείων και άλλων ιδιωτικών εγχειρημάτων.

Πρωτοβουλία για την ανάδειξη της Σπιναλόγκας ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco το 2021

Τόπος συνάντησης διαφορετικών πολιτισμών ανά τους αιώνες, σύμβολο αποκλεισμού και ανθρώπινου πόνου, καθώς υπήρξε το νησί των Λεπρών μέχρι το 1957, αλλά και μοναδικό παράδειγμα πείσματος και αποφασιστικότητας για ζωή και προκοπή, η Σπιναλόγκα είναι ένας τόπος που κατέχει μια ξεχωριστή θέση όχι μόνο στην ελληνική ιστορία των τελευταίων 200 ετών αλλά και στην παγκόσμια ιστορία. Η πρόεδρος της Επιτροπής απηύθυνε κάλεσμα για συστράτευση με στόχο την αναγνώριση της από την Unesco το 2021 ως Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Συνεργασίες, χορηγίες και οικονομική δραστηριότητα

-Έκδοση του συλλεκτικού μεταλλίου «Προπομπός» σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας και την Εθνική Τράπεζα.

Η Τράπεζα της Ελλάδας είναι ο χρυσός χορηγός της έκδοσης και η Εθνική Τράπεζα αποκλειστικός διαθέτης του μεταλλίου. Στον «Προπομπό» απεικονίζεται το έργο του λαϊκού ζωγράφου Θεοφίλου Χατζημιχαήλ «Αναγεννηθείσα Ελλάδα», ενώ με αυτό το συλλεκτικό μετάλλιο άνοιξε η αυλαία του Νομισματικού Προγράμματος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

-Προκήρυξη διαγωνισμού για παραγωγή αναμνηστικών προϊόντων με τα Σήματα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

Η Επιτροπή προχώρησε στην προκήρυξη διαγωνισμού licencing για ανακήρυξη αδειούχων που θα αναλάβουν την παραγωγή και εμπορία αναμνηστικών προϊόντων τα οποία θα φέρουν τα Σήματα της Επιτροπής. Η προκήρυξη αφορούσε τις εξής κατηγορίες προϊόντων: ένδυση (T-shirt, φούτερ, καπέλα), κοσμήματα (γούρι του 2021), πορσελάνινα/κεραμικά είδη (κούπες), χαρτοσχολικά είδη (τετράδια, μολύβια, στυλό). Για την τελευταία κατηγορία (χαρτοσχολικά είδη) ήδη ανακηρύχθηκε Αδειούχος η εταιρεία «Διακάκης Εισαγωγική ΑΕ»

-Δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος για χορηγία δράσεως τοπικής ή πανελλαδικής εμβέλειας

Η πρόσκληση της Επιτροπής αφορά φορείς και ιδιώτες που επιθυμούν να αναλάβουν τη χρηματοδότηση δράσεως, τοπικού ή πανελλαδικού χαρακτήρα, για τον εορτασμό των 200 ετών από το 1821. H πρόσκληση ενδιαφέροντος λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Παρεμβάσεις Προέδρου και Μελών της Ολομέλειας της Επιτροπής

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών η πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» προχωρούν σε παρεμβάσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τόσο για θέματα της επικαιρότητας όσο και για γενικότερα θέματα που σχετίζονται με τα 200 χρόνια από την Επανάσταση και το ρόλο της Επιτροπής.

-Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη: «Η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί συνιστά προσβολή της ιστορίας»

-Rodderick Beaton και Richard Clogg: Δύο μέλη της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» υπογράφουν το κείμενο 25 προσωπικοτήτων της Μεγάλης Βρετανίας υπέρ των ελληνικών θέσεων, απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα

-Διονύσης Σαββόπουλος: «Στην επέτειο των 200 χρόνων γιορτάζουμε τους εαυτούς μας στις ευγενέστερες και ανώτερες στιγμές τους».

-Πασχάλης Κιτρομηλίδης: «Γιορτή το 2021, στοχασμός το 2022»

-Ν. Κανελλόπουλος: Η Επιτροπή  «Ελλάδα 2021» έχει ένα συγκεκριμένο σκοπό, να συντονίσει τον εορτασμό των 200 ετών

Προτάσεις για δράσεις

Ολοκληρώθηκε στις 31 Ιουνίου 2020 η διαδικασία υποβολής προτάσεων για δράσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
Συνολικά υποβλήθηκαν 1.733 προτάσεις από δήμους, πολιτιστικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα, εταιρίες αλλά και ιδιώτες, που ανταποκρίθηκαν με εντυπωσιακό τρόπο στην πρόσκληση της Επιτροπής, προκειμένου η Κοινωνία να συμμετάσχει στη διαμόρφωση του προγράμματος των δράσεων που θα γίνουν με την ευκαιρία της διακοσιοστής επετείου της Επανάστασης.

Πρόσωπα και εικόνες της Ελλάδας: Από το 1821 στο 2021

Στον ιστότοπο της Επιτροπής greece2021.gr δημοσιεύονται κείμενα που αφορούν την ιστορία των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, όπως επίσης και βίντεο που αφορούν σημαντικές πρωτοβουλίες ανθρώπουν που επιδιώκουν να κρατήσουν ζωντανή την παράδοση και την ιστορία και την παράδοση της Ελλάδας.

-Θεόδωρος Βρυζάκης: Η ιστορία του μεγάλου ζωγράφου της Επανάστασης

-H ίδρυση της πρώτης τράπεζας του Ελληνικού Κράτους

-Ξενάγηση στο Μουσείο του Αλή Πασά και της Επαναστατικής Περιόδου από την ιδρυτή του Φώτη Ραπακούση

-Η εθνολογική ιστορία της Θράκης σε ένα Μουσείο – Ο κύκλος «πολιτισμός-δημιουργία-οικονομία» θα μας οδηγήσει στην επόμενη ημέρα, λέει η δημιουργός του μουσείου, Αγγελική Γιαννακίδου.

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play