Γ. Χατζημάρκος: Προστασία επισκεπτών και μόνιμων κατοίκων στη Σαντορίνη

Γ. Χατζημάρκος: Προστασία επισκεπτών και μόνιμων κατοίκων στη Σαντορίνη

«Η δουλειά μας και πρώτο μας μέλημα είναι να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή κατοίκων και επισκεπτών. Ταυτόχρονα βέβαια να στηρίξουμε την κοινωνία και θα έλεγα ότι έχουμε και τη ματιά μας και στην οικονομία. Αλλά σήμερα το πρώτο μας μέλημα είναι η ανθρώπινη ζωή», επισήμανε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, έπειτα από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Θήρας για την αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες. Έχουν παρθεί μέτρα στη Σαντορίνη τα οποία στόχο έχουν να προστατεύσουν επισκέπτες και μόνιμο πληθυσμό. Ψηφιακός χάρτης με τα ασφαλή σημεία συγκέντρωσης σε Σαντορίνη και Αμοργό – Σε λειτουργία η πλατφόρμα mysafetyplan.gov.gr

Όπως είπε ο κ. Χατζημάρκος, εφαρμόζουν τα σχέδια που έχουν στα χέρια τους και είναι εγκεκριμένα, τα οποία προβλέπουν προπαρασκευαστικές ενέργειες σε προληπτικό επίπεδο ακόμη και για κατολισθήσεις. Οι νησιώτες έχουμε μάθει να αντιμετωπίζουμε προκλήσεις και έχουμε και αντοχές. Μία τέτοια μεγάλη πρόκληση είναι αυτό το ασυνήθιστο γεωλογικό φαινόμενο που τις τελευταίες μέρες μας αγωνιά. Το παρακολουθούμε υπακούοντας στις αναλύσεις των ειδικών επιστημόνων, εφαρμόζοντας τα προπαρασκευαστικά μέτρα, τα σχέδιά μας, τα εγκεκριμένα και νομίζω ότι η δημόσια διοίκηση βρίσκεται αυτή τη στιγμή με αντανακλαστικά τα οποία δίνουν αισιοδοξία. Οι αυτοδιοικητικοί φορείς, τόσο ο πρώτος βαθμός όσο και ο δεύτερος, όλος ο κρατικός μηχανισμός, είναι σε μια εγρήγορση υπό την εποπτεία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία σε Σαντορίνη, Ίο Αμοργό και Ανάφη, ο κ. Χατζημάρκος τόνισε ότι η απάντηση θα δοθεί από την ομάδα των επιστημόνων που παρακολουθούν την εξέλιξη του γεωλογικού φαινομένου, προσθέτοντας ότι όσον αφορά το κλείσιμο των σχολείων σε άλλα νησιά, όπως Νάξο, Πάρο, Αντίπαρο, Σίφνο, Μύκονο και Τήνο, πρόκειται για αποφάσεις που έλαβαν οι δήμαρχοί τους. «Ο καθένας κρίνει τοπικά με τις συνθήκες που ο ίδιος έχει να αντιμετωπίσει», επισήμανε.

Ερωτηθείς για την προσέγγιση του νησιού από θαλάσσης, ο κ. Χατζημάρκος τόνισε ότι υπάρχουν επικαιροποιημένες 8 θέσεις ακόμα στις οποίες θα μπορέσει να λειτουργήσει το ναυτικό της χώρας μας στο νησί και γνωστοποίησε ότι «ένας δεύτερος μόλος στο νησί, ο οποίος έχει μελετηθεί από τον δήμο Θήρας και από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο που είναι το κατά το νόμο αρμόδιο, από προχθές έχει την διαβεβαίωση της αναγκαίας χρηματοδότησης και τον φορέα υλοποίησης προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίηση και συγκεκριμένα στην Βλυχάδα.

Ο κ. Χατζημάρκος υπογράμμισε ότι όλος ο κρατικός μηχανισμός έχει κινητοποιηθεί κι έχει ενισχυθεί και σε ανθρώπινο δυναμικό και σε εξοπλισμό, όπως το ΕΚΑΒ, ο ΔΕΔΔΗΕ και προσέθεσε ότι ο Δήμος της Σαντορίνης έχει δημοσιοποιήσει τα κατά τον νόμο προβλεπόμενα βήματα της ενημέρωσης των πολιτών για τους σταθμούς συγκέντρωσης σε περίπτωση που υπάρξει αυτή η ανάγκη. «Όλοι ευχόμαστε αυτό το φαινόμενο σύντομα να περάσει σε μια φθίνουσα πορεία και να μην χρειαστεί αυτό. Έχουμε μια δημόσια διοίκηση η οποία έχει δείξει αντανακλαστικά και σε επίπεδο προπαρασκευαστικό έχει εργαστεί και εργάζεται προκειμένου να είναι όσο πιο έτοιμη μπορεί να είναι», σημείωσε.

Αναφορικά με τα μέτρα και τα σχέδια προετοιμασίας, ο κ. Χατζημάρκος επισήμανε ότι τα σχέδια είναι στη Διαύγεια. «Τα σχέδια είναι στη διαύγεια και τα σχέδια τα οποία εφαρμόζουμε είναι δημόσια σχέδια. Οι πολίτες σήμερα πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στους επιστήμονες και στην δημόσια διοίκηση. Κατανοούμε πλήρως ότι ζούμε καταστάσεις που γεννούν αγωνία. Οι ίδιες καταστάσεις όμως που γεννούν αυτή την αγωνία και αυτή την ανησυχία γεννούν και την ανάγκη για σοβαρότητα, υπευθυνότητα να εφαρμόζουμε τα μέτρα που οι αρμόδιες αρχές βγάζουν και να εμπιστευόμαστε και τους επιστήμονες μας.

Δεν υπάρχει σε κανένα σχέδιο από αυτά τα οποία σήμερα εφαρμόζονται αναφορά σε εκκένωση, σε επίπεδο προπαρασκευαστικό», υπογράμμισε.

Αναφορικά με όσους πολίτες έχουν φύγει από τη Σαντορίνη, ο περιφερειάρχης επισήμανε ότι «δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι τις ίδιες αντιδράσεις, την ίδια ιδιοσυγκρασία, σαν προσωπικότητες. Κατανοούμε ότι υπάρχουν συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν την αγωνία αυτή, την αισθάνονται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό και από εκεί και πέρα, επαναλαμβάνω, δεν υπάρχει σε κανένα σχέδιο σαν μέτρο πρόληψης, σε επίπεδο πρόληψης, εκκένωση» και πρόσθεσε: «Αν υπήρχε εκκένωση σε συζήτηση για σεισμό τότε θα ήταν σαν να λέγαμε στη διεθνή επιστημονική κοινότητα ότι στην Ελλάδα υπάρχει πρόβλεψη για σεισμό».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θήρας, Νίκος Ζώρζος, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, ενώ τόνισε ότι το επίπεδο προετοιμασίας τόσο του κρατικού μηχανισμού όσο και του δήμου Θήρας είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. «Αυτό διαπιστώνεται από όλους όσους έχουν δει το σχεδιασμό», είπε.

Αναφορικά με τις κατολισθήσεις, ο κ. Ζώρζος επισήμανε ότι το έργο της μείωσης του κατολισθητικού κινδύνου είναι ένα έργο που είναι πολύ εκτεταμένο, ενώ γνωστοποίησε ότι έχουν χρηματοδοτηθεί μελέτες που θα γίνουν για τα κατολισθητικά φαινόμενα. «Θα πρέπει να το δει το κράτος πώς θα το κάνει. Έχει γίνει μία σύσκεψη, το προηγούμενο διάστημα γι’ αυτό. Πάντα υπήρχε ένα κατολισθητικό φαινόμενο. Το νησί, όπως είχα πει, είναι δημιουργία των γεωφυσικών δυνάμεων και αυτό δημιουργεί και τον χαρακτήρα που έχει και την ιδιαίτερη ομορφιά του. Αυτή την περίοδο με τους σεισμούς είναι λογικό να έχουμε κάποιες καταπτώσεις. Με τις μελέτες που θα γίνουν για βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα έργα, νομίζω ότι θα έχουμε μία άμβλυνση, μείωση του κατολισθητικού κινδύνου.

Παράλληλα, διέψευσε είδηση που κυκλοφορεί σχετικά με κατολίσθηση στην περιοχή της Κόκκινης Παραλίας, τονίζοντας πως πρόκειται για ψευδή είδηση. «Η Κόκκινη Παραλία παραμένει κλειστή εδώ και χρόνια. Τέτοιου είδους εικόνες νομίζω ότι δημιουργούν τρόμο που δεν είναι απαραίτητος, γιατί ο πανικός είναι πολύ κακός σύμβουλος», σημείωσε και υπογράμμισε ότι υπάρχει μια σχετική αισιοδοξία για την λήξη αυτού του φαινομένου με έναν τρόπο που δεν θα είναι επώδυνος μάλλον για το νησί.

Αναφορικά με τα κτίσματα στο φρύδι της Καλντέρας, ο κ. Ζώρζος τόνισε ότι στο φρύδι της Καλντέρας, μόνιμοι κάτοικοι δεν υπάρχουν, παρά μόνο καταλύματα, τα οποία στο μέγιστο βαθμό δεν λειτουργούν αυτή τη στιγμή. «Οι πισίνες είναι άδειες γιατί έγινε έλεγχος και από τους προέδρους των κοινοτήτων. Πέραν δηλαδή του γεγονότος ότι γνωρίζαμε ότι το χειμώνα δεν είναι γεμάτες οι πισίνες, έγινε και ένας έλεγχος από τους προέδρους των κοινοτήτων που υπάρχουν στην Καλδέρα. Όσον αφορά το θέμα της ευστάθειας των πρανών και τα λοιπά, μίλησε ο κύριος Λέκκας», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν έχουν αλλάξει τα σημεία που απαγορεύεται η πρόσβαση και το λόγο που τοποθετήθηκαν προειδοποιητικές κορδέλες σε κάποια σοκάκια σε περιοχές όπως η Οία, ο δήμαρχος ανέφερε ότι πέραν των σημείων που έχουν απαγορευτεί με τη σύσταση του καθηγητή Λέκκα, δηλαδή το παλιό Λιμάνι, η Αρμένη, το Αμμούδι και ο Κόρφος, προληπτικά εκείνοι σε σημεία που δεν έχουν καμία δραστηριότητα αυτή τη στιγμή έβαλαν προειδοποιητικές κορδέλες σε περίπτωση που κάποιος από τους επισκέπτες θελήσει να διαβεί ένα μονοπάτι ή ένα δρόμο.

Σχετικά με τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν φύγει από το νησί, ο κ. Ζώρζος επισήμανε ότι «πάντα κινούνται πλοία και αεροπλάνα με κόσμο μέσα. Κανείς δεν μπορεί να μετρήσει βάζοντας όλον τον αριθμό που φεύγει». «Είναι σαν να μην έφευγε ποτέ κανείς από το νησί και να μην ερχόταν ποτέ κανείς. Σίγουρα έχουν φύγει άνθρωποι οι οποίοι δεν μπορούν να αντέξουν ψυχολογικά το φαινόμενο του σεισμού και σίγουρα έχουν φύγει και εργαζόμενοι ή ακόμη και οικογένειες που είναι στα σχολεία κλειστά και εργαζόμενοι, καθώς έχει σταματήσει η οικοδομική δραστηριότητα και οι άλλες δραστηριότητες μιας και δεν είμαστε στη θερινή περίοδο. Αν είμαστε στο Μάρτη μήνα, θα είχαν φύγει πολύ λιγότεροι», τόνισε.

Αναφορικά με φαρμακεία και διαγνωστικά κέντρα που κλείνουν ή υπολειτουργούν, ο δήμαρχος ανέφερε ότι υπάρχουν αρκετά φαρμακεία, καθώς και το νοσοκομείο της Θήρας, το οποίο είναι σε λειτουργία.

Ερωτηθείς αν υπάρχει μείωση προσωπικού στο νοσοκομείο, ο κ. Ζώρζος σημείωσε ότι υπάρχουν περίοδοι που έχει περισσότερο και περίοδοι που έχει λιγότερο προσωπικό, καθώς το νοσοκομείο ανήκει στην ανώνυμη εταιρεία Μονάδων Υγείας και εκτός του προσωπικού που ανήκει στο ΕΣΥ και είναι πάντα εδώ, οι γιατροί που έρχονται, έρχονται με συμβάσεις.

Τέλος, ερωτηθείς αν θα λάβουν κάποια μέτρα υπό το φόβο διαρρήξεων και κλοπών, ο κ. Ζώρζος είπε ότι η αστυνομική υποδιεύθυνση έχει λάβει προληπτικά μέτρα, ενώ χθες έγινε μία σύλληψη και προσέθεσε ότι σε επικοινωνία του με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ενημερώθηκε ότι η αστυνομική υποδιεύθυνση θα ενισχυθεί και με άλλους άνδρες.

Loading

Play