Το έργο του Δικτύου των Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης Ευρώπης, διαχρονικά, εξήρε ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, Γιάννης Χρυσουλάκης. Σε χαιρετισμό του στην 3η συνεδρίαση της εκτελεστικής γραμματείας του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης Ευρώπης, που διοργανώθηκε σήμερα στην έδρα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), χαρακτήρισε το Δίκτυο ως ένα από τα πλέον υποσχόμενα του Ελληνισμού εκτός Ελλάδας και αναφέρθηκε στις δυνατότητες ανάπτυξης κοινών πρωτοβουλιών, κυρίως στον χώρο του πολιτισμού.
Τόνισε ακόμη, ότι η δικτύωση του Οικουμενικού Ελληνισμού εντάσσεται στους πρωτεύοντες στόχους της στρατηγικής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού για την αξιοποίηση της ομογένειας, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Γραμματείας.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της εκτελεστικής γραμματείας του Δικτύου και δημοτική σύμβουλος του Δήμου Σόλινγκεν της Γερμανίας, Ιωάννα Ζαχαράκη, ενημέρωσε τον γενικό γραμματέα, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, σχετικά με τις τελευταίες δραστηριότητες του Δικτύου, καθώς και για την πρόθεση συνεργασίας και περαιτέρω δικτύωσης με ομόλογα Δίκτυα άλλων ηπείρων, εκτός Ευρώπης. Ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού εξέφρασε την προθυμία να βοηθήσει προς την κατεύθυνση της δικτύωσης των αιρετών της αυτοδιοίκησης σε παγκόσμιο επίπεδο και η Εκτελεστική Γραμματεία τον προσκάλεσε να έρθει αρωγός κατά τις επαφές του Δικτύου στην Αμερική, καθώς η αρχή έχει ήδη συντελεστεί με τις πρώτες επαφές στην Αυστραλία, όπου ο Ελληνισμός έχει αναδειχθεί ιδιαίτερα σε επίπεδο τοπικών εκλογών.
Προτού αποχωρήσει, ο γενικός γραμματέας δήλωσε: «Ξεκινά μία νέα περίοδος γόνιμης συνεργασίας της γενικής γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού με το Δίκτυο Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης Ευρώπης, έτσι ώστε να οργανώσουμε μελετημένες και στοχευμένες δράσεις, στο πλαίσιο της στρατηγικής για αξιοποίηση της ομογένειας».
Το Δίκτυο Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης Ευρώπης ιδρύθηκε το 2001 μετά από πρωτοβουλία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, του υπουργείου Εξωτερικών με τη γενική γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού, του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού και με τη συμπαράσταση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς. Σήμερα, το Δίκτυο αριθμεί 400 μέλη ομογενείς, οι οποίοι έχουν εκλεγεί και δραστηριοποιούνται στην πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση, σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.