Καινοτόμο, καθώς ενισχύει το εξωστρεφές μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, χαρακτήρισε τον κλάδο των υδατοκαλλιεργειών ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς κατά την ομιλία του σε ημερίδα με θέμα «Η υδατοκαλλιέργεια ως μοχλός ανάπτυξης και εξωστρέφειας», που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας, στα Σύβοτα
Ο αρμόδιος υπουργός σημείωσε πως τα προϊόντα της ελληνικής υδατοκαλλιέργειας κυριαρχούν στις διεθνείς αγορές καθώς το 80% της παραγωγής εξάγεται σε περισσότερες από 40 χώρες και επισήμανε ότι είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος κλάδος της πρωτογενούς παραγωγής, καθώς προσφέρει 10.000 και πλέον θέσεις εργασίας.
Επισήμανε ότι οι υδατοκαλλιέργειες συμβάλλουν στη διατροφική επάρκεια και στη μείωση της εξάρτησης από εισαγωγές καθώς όπως είπε «μέσα από τις αλλεπάλληλες κρίσεις που βιώνουμε κατέστη σαφής η σημασία της πρωτογενούς παραγωγής. Οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα συμβάλλει στην ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας, λογικά, πλέον, θεωρείται ως βασική επενδυτική δραστηριότητα, στην οποία η πολιτεία οφείλει να δώσει προτεραιότητα. Την άποψη αυτή ήλθε να ενισχύσει ο πόλεμος στην Ουκρανία».
Υπογράμμισε ότι ο εν λόγω κλάδος «στηρίζει παραμεθόριες, νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές, συμβάλλοντας στην τόνωση της τοπικής οικονομίας», ενώ, όπως σημείωσε, πρόκειται για οικονομική δραστηριότητα με χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα που συμβάλλει στην πράσινη μετάβαση.
Ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει τις ιχθυοκαλλιέργειες στις στρατηγικές επενδύσεις υπογραμμίζοντας ότι αν κάποια επένδυση πληροί τα κριτήρια των στρατηγικών επενδύσεων, μπορεί, μετά από αίτησή της, να ενταχθεί στο «EnterpriseGreece».
Τέλος, προσέθεσε ότι πηγές χρηματοδότησης, επίσης, αποτελούν το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας, Υδατοκαλλιεργειών και Θαλασσών, ύψους μισού δισεκατομμυρίου ευρώ, καθώς και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ ανοιχτό σε δανειοδοτήσεις για στήριξη νέων και επέκταση παλαιών επιχειρήσεων είναι και το τραπεζικό σύστημα, μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας των 480 εκατ. ευρώ.
Δείτε επίσης: Ακρίβεια και ανατιμήσεις στρέφουν τους καταναλωτές σε χαμηλής διατροφικής αξίας τροφές