Γ. Κεφαλογιάννης: Κοινός και εθνικός ο στόχος για την αντιπυρική περίοδο

Γ. Κεφαλογιάννης: Κοινός και εθνικός ο στόχος για την αντιπυρική περίοδο

Στα μέτρα που λαμβάνει η Πολιτεία για την προετοιμασία ενόψει της αντιπυρικής περιόδου και την επιχειρησιακή ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού αναφέρθηκε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Τ/Σ «ΣΚΑΪ».

«Ενώ η αντιπυρική περίοδος ξεκινάει τυπικά 1 Μαΐου, έχουμε από τώρα κάποια περιστατικά, τα οποία είναι κυρίως εποχιακά, με την έννοια ότι υπάρχουν κάποιες καύσεις κλαδιών από τους χωρικούς, από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, που πολλές φορές δυστυχώς ξεφεύγουν. Παρά την απαγόρευση που είχαμε μια εβδομάδα, δυστυχώς, είχαμε περιστατικά.», τόνισε ο υπουργός και υπογράμμισε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ακόμα και τώρα.

Επιπλέον, υπενθύμισε ότι πέρυσι ξεκίνησε πιλοτικά το πρόγραμμα όπου όλοι οι πολίτες θα πρέπει να καθαρίζουν τα οικόπεδά τους και προσέθεσε ότι η μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα – και δυστυχώς κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα στην Αττική – στα σημεία όπου υπήρχαν καθαρισμένα οικόπεδα σώθηκε η περιουσία, μεταξύ άλλων και σπίτια.» «Στις περιπτώσεις που τα οικόπεδα ήταν ακαθάριστα, υπήρχε καύσιμη ύλη, η φωτιά έτρεξε πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα να υπάρξουν και μεγαλύτερες καταστροφές» είπε.

Ο κ. Κεφαλογιάννης απηύθυνε δημόσια έκκληση προς όλους τους πολίτες και τους δήμους να κάνουν τάχιστα τη διαδικασία. «Υπάρχει πλατφόρμα από 1η Απριλίου μέχρι τέλος του μήνα, όπου πρέπει να δηλώνονται τα καθαρισμένα οικόπεδα. Φέτος, θα υπάρξουν και αυστηρά πρόστιμα και έλεγχοι από τους δήμους. Είναι ανάγκη να γίνει αυτό, προκειμένου να είμαστε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση το Μάιο. Να σας πω όμως, δυστυχώς ότι πέρσι, από τους 334 Δήμους, μόλις 185 δήλωσαν αυτή την πλατφόρμα. Σχεδόν οι μισοί. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι έτσι δεν θα είμαστε καθόλου έτοιμοι 1η Μαΐου, τουλάχιστον όσον αφορά το θέμα των οικοπέδων» σημείωσε.

Ο υπουργός υπογράμμισε πως «εθνικός στόχος είναι να είμαστε έτοιμοι 1η Μαΐου όσον αφορά τα οικόπεδα». «Φέτος θα είμαστε ιδιαίτερα αυστηροί σ’ αυτό. Πέρυσι ήταν πρώτη φορά που εφαρμόστηκε το σύστημα. Υπήρξαν κάποιοι έλεγχοι, τακτικοί και έκτακτοι, από την πλευρά των δήμων, αλλά και με την προτροπή της Πυροσβεστικής. Θυμίζω ότι η ευθύνη των ελέγχων είναι στους δήμους. Αλλά φέτος θα πρέπει να καταλάβουν και οι πολίτες ότι όποιος δεν καθαρίζει το οικόπεδό του θα υπάρξει πρόστιμο. Και θα πρέπει και οι δήμοι να είναι από πάνω, ειδικά μέχρι την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου» είπε.

Ερωτηθείς αν οι πολίτες θα πληροφορηθούν ποιοι δήμοι δεν θα μπουν σε αυτή την πλατφόρμα, απάντησε πως «αφότου ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, προφανώς και θα δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία». Όσον αφορά τη χρηματοδότηση προς τους δήμους, δήλωσε ότι «για πρώτη φορά θα υπάρχει αυξημένη χρηματοδότηση ύψους 40 εκατομμυρίων». «Πέρυσι θυμίζω ήταν 31 εκατομμύρια. Πριν δύο χρόνια ήταν 18,5 εκατομμύρια. Άρα η χρηματοδότηση προς τους δήμους έχει διπλασιαστεί για να γίνουν απαραίτητες ενέργειες» ανέφερε.

Ο κ. Κεφαλογιάννης επεσήμανε ότι είναι υποχρέωση του πολίτη να καθαρίσει το οικόπεδο. «Εμείς δίνουμε μια επιπλέον χρηματοδότηση στους δήμους, για να κάνουν και εκείνοι ενέργειες όσον αφορά την επικράτειά τους» σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε στο πρόγραμμα AntiNero.

Αναφερόμενος στην επιχειρησιακή ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, τόνισε ότι «υπάρχουν δύο κατηγορίες: τα μέσα και το ανθρώπινο δυναμικό». Σχετικά με τα μέσα, όπως είπε, «φέτος θα έχουμε τα πέντε ενοικιαζόμενα, τα οποία ήταν και πέρσι και θα είναι για τα επόμενα χρόνια, μαζί με τον Εθνικό Στόλο». Επιπλέον θα αρχίσουν να προστίθενται και τα μέσα τα οποία θα αρχίσουμε να λαμβάνουμε από το ΑΙΓΙΣ, όσον αφορά τον επίγειο στόλο.

Ο υπουργός σημείωσε ότι φέτος θα φτάσουμε περίπου τους 1.600 «δασοκομάντος», από 1.150 πέρσι. «Πριν από μερικά χρόνια, ο αριθμός αυτός ήταν μηδενικός. Αυτές οι ομάδες, οι γνωστές ΕΜΟΔΕ, αποτελούν μόνιμους υπαλλήλους και φέτος αυξάνονται κατά 4, φτάνοντας συνολικά τις 20 ομάδες» τόνισε.

Για τη σεισμικότητα στην Σαντορίνη ανέφερε πως «τα φυσικά φαινόμενα δεν περιμένουν ούτε ανασχηματισμούς, ούτε πολιτικές αλλαγές. Σήμερα έχω συγκαλέσει τις επιτροπές εκτίμησης σεισμικού κινδύνου καθώς και την επιτροπή που αφορά το ηφαίστειο, ώστε να γίνει μια επανεκτίμηση της κατάστασης».

Καταλήγοντας, ο υπουργός επανέλαβε ότι ο στόχος για την αντιπυρική περίοδο είναι κοινός και εθνικός.

Loading

Play