Γ. Κουμουτσάκος: Κοινή θέση των χωρών «πρώτης γραμμής»

Γ. Κουμουτσάκος: Κοινή θέση των χωρών «πρώτης γραμμής»

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα» τονίζει ότι «δεν αντιμετωπίζουμε μια αυθόρμητη μεταναστευτική μετακίνηση, αλλά μια καλά σχεδιασμένη και εκβιαστική χρήση απελπισμένων ανθρώπων για γεωπολιτικές επιδιώξεις».

Υπογραμμίζει ότι το πρόγραμμα εθελοντικής επιστροφής με κίνητρο 2000 ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά κονδύλια «θα εφαρμοστεί αυστηρά για μια μόνο φορά και θα μπορεί να καλύψει έως 5000 μετανάστες από εκείνους που βρίσκονται στα νησιά πριν από την 1η Ιανουαρίου 2020».

Επισημαίνει ότι τόσο οι εταίροι της χώρας, όσο και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών στο εσωτερικό επικροτούν και στηρίζουν την «αποφασιστική στάση της κυβέρνησης απέναντι στην πρόκληση που αντιμετωπίζουμε». Αναφέρει ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η «προστασία των συνόρων, η αποσυμφόρηση των νησιών, οι αποτελεσματικές επιστροφές και τα ασυνόδευτα παιδιά», ενώ «το θέμα των βραχονησίδων-κέντρων δεν είναι στα σχέδια της κυβέρνησης».

Σχετικά με τα ασυνόδευτα παιδιά, μίλησε για την σχεδιαζόμενη «Διάσκεψη της Αθήνας για τους Ασυνόδευτους Ανηλίκους» τον Μάϊο, ενώ ως το τέλος του έτους η κυβέρνηση θέλει να έχει δημιουργήσει άλλες 2000 θέσεις μακροπρόθεσμης φιλοξενίας για τους ασυνόδευτους ανηλίκους. Ο Γ. Κουμουτσάκος υποστηρίζει ότι η κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016 «πρέπει να διασωθεί και να βελτιωθεί», αυτό όμως, «μπορεί να γίνει μόνο όταν η Τουρκία θα έχει – με συγκεκριμένες ενέργειες – εκτονώσει την κατάσταση που δημιούργησε στον Έβρο».

Σημειώνει ακόμα ότι ενόψει της δύσκολης διαπραγμάτευσης για ένα νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου η Ελλάδα διαμόρφωσε με τις άλλες τέσσερεις χώρες πρώτης γραμμής, – Ισπανία, Ιταλία, Κύπρο, Μάλτα – κοινή θέση, που θεωρεί «την αλληλεγγύη θεμελιώδη αρχή η οποία υλοποιείται με υποχρεωτική και δίκαιη κατανομή του βάρους».

 

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play