Στην κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί μπροστά στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε εκτενώς ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών, Γιάννης Κούτρας, μιλώντας στον Flash 99,4 και την εκπομπή «Flash Δρομο-λόγιο».
Σε ερώτηση για την κινητοποίηση ο Γ. Κούτρας τόνισε: «Ήταν πραγματικά μια μέρα δράσης για τη Δημόσια Υγεία βάσει της οποίας κάναμε στο Ιπποκράτειο μια κινητοποίηση με τη συμμετοχή αρκετών συναδέλφων από το νοσοκομείο, αλλά και αρκετών φορέων και συλλογικοτήτων της πόλης που θέλησαν να μας συμπαρασταθούν. Ο χαρακτήρας της διαμαρτυρίας είχε στόχο να αναδείξουμε τα προβλήματα που υπάρχουν στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Όσο κι αν η κυβέρνηση προσπαθεί να τα κρύψει, η πραγματικότητα δείχνει πως ούτε θωρακισμένοι είμαστε απέναντι στην απειλή του κορονοϊού, αλλά ούτε και υπάρχουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Ψάχνουμε κάθε μέρα να βρούμε τα απαραίτητα υλικά, για να προστατευτούμε καταρχήν εμείς οι ίδιοι αλλά και να προστατέψουμε συνολικά το κοινωνικό σύνολο».
Σε επιπρόσθετη ερώτηση για το αν υπάρχει έλλειψη στις μάσκες μετά από τόσες δωρεές που έχουν γίνει προς το δημόσιο, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Νοσοκομειακών Γιατρών υπογράμμισε πως «μάσκες βρίσκουμε, ωστόσο αυτό που δεν έχει εξασφαλιστεί μέχρι τώρα είναι η απρόσκοπτη και συνεχόμενη ανεύρεση υλικών. Δηλαδή τη μία μέρα έχουμε μάσκες, την άλλη μέρα δεν έχουμε αντισηπτικό. Για παράδειγμα αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο, αντί αντισηπτικού χρησιμοποιούμε οινόπνευμα διότι έχουν τελειώσει αυτά που είχαμε. Και τούτο είναι μια καθημερινή εικόνα.
Το άλλο κομμάτι αφορά την ποιότητα. Του τι είδους υλικά είναι αυτά. Ξέρετε πολύ καλά ότι οι χειρουργικές μάσκες είναι ένα απλό χαρτί και δεν προστατεύουν όταν έχεις να κάνεις με επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού. Πρέπει να χρησιμοποιήσεις άλλες ειδικές μάσκες, στις οποίες υπάρχει γενικά έλλειψη. Δίνονται με το σταγονόμετρο. Ήδη υπάρχουν καταγεγραμμένες καταγγελίες συναδέλφων που μπαίνουν για μια εξειδικευμένη εξέταση στο τμήμα του κορονοϊού αλλά με μέτρα πρόληψης που δεν είναι τα ενδεδειγμένα. Και αυτό είναι επίσης κάτι που το καταγγέλλουμε ως νοσοκομειακοί γιατροί. Δηλαδή ότι οι εντολές του ΕΟΔΥ, στην πραγματικότητα είναι προσαρμογή στις ελλείψεις που υπάρχουν και αυτό σημαίνει εκπτώσεις.
Για παράδειγμα οι υγειονομικοί αντί για 14 μέρες καραντίνα υποβάλλονται σε επτά. Είναι ομολογία της κυβέρνησης ότι δεν έχουμε προσωπικό και άρα δεν μπορούν να απομονωθούν σε περίπτωση που προσβληθούν από τον ιό. Επιπλέον υπάρχει μια σειρά και από άλλα προβλήματα. Για παράδειγμα το ότι λέμε πως όταν δεν υπάρχει η σωστή μάσκα αναγκαστικά θα βάλετε την άλλη. Αναγκαστικά δηλαδή θα πάρετε τα δεύτερης ποιότητας υλικά για να γίνει η δουλειά. Κάτι που είναι επικίνδυνο και για τους εργαζόμενους αλλά και για τη μετάδοση».
Για το αν αυτή τη στιγμή ανάλογες δυσκολίες αντιμετωπίζουν και τα νοσοκομεία αναφοράς της πόλης το ΑΧΕΠΑ και το Παπανικολάου, ο Γ. Κούτρας σημείωσε πως «η εικόνα που υπάρχει είναι αυτή. Βέβαια δεν έχει σημειωθεί κάποια σοβαρή καταγγελία για κάποιο μεγάλο πρόβλημα, ωστόσο είναι καθημερινό ζήτημα που σε αναγκάζει κάθε τρεις και λίγο να ψάχνεις τον προϊστάμενο, να βρεις τα υλικά και να το αντιμετωπίσεις».
Απάντηση στην ανάρτηση της Αφ. Λατινοπούλου: «Υποκρισία από τη μια να μας χειροκροτούν και από την άλλη να μη μας δέχονται»
Απάντηση στην ανάρτηση της πολιτευτού της ΝΔ, Αφροδίτης Λατινοπούλου που έκανε λόγο για «διαμαρτυρίες αριστερών που βάζουν πάνω από όλα το κόμμα και μετά η χώρα», έδωσε ο Γ. Κούτρας. «Η δική μας απάντηση είναι ότι η κυβέρνηση κοιτά πρώτα την επικοινωνία και μετά την ουσία. Με τις συγκεντρώσεις μας, υπερασπιζόμαστε τη Δημόσια Υγεία. Να θυμίσω σε αυτή την κυρία ότι η ίδια η ΝΔ ήταν το κόμμα που πριν από κάποια χρόνια ήθελε να κλείσει 40 νοσοκομεία και οι αγώνες μας την σταμάτησαν. Αν το είχαν κάνει, αυτή τη στιγμή θα μιλούσαμε με πολύ χειρότερους όρους. Ο λόγος που υπάρχει το ΕΣΥ για να το χειροκροτεί η κυβέρνηση είναι επειδή αυτοί οι υγειονομικοί ήρωες έκαναν κινητοποιήσεις και στο παρελθόν. Επίσης οι 4.000 συμβασιούχοι του ΟΑΕΔ, οι σχεδόν 2.000 επικουρικοί γιατροί που όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ήθελαν να τους απολύσουν, τελικά έμειναν γιατί έγιναν κινητοποιήσεις. Αρά η συνολική μας απάντηση είναι ότι η κυβέρνηση θέλει να το ρίξει στην ατομική ευθύνη, έτσι ώστε η ίδια να μην έχει καμία.
Επιπλέον θέλουμε να καταγγείλουμε ότι τα χρήματα που έχουν δοθεί, στον ιδιωτικό τομέα με αυξήσεις στις τιμές των κρεβατιών ή με την κερδοσκοπία στα τεστ, είναι χρήματα που θα μπορούσαν να δοθούν για να γίνουν προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία, πράγμα που δεν έκαναν. Και τέλος, τα μέτρα ασφαλείας τα τηρήσαμε. Και αποστάσεις είχαμε και μάσκες φορούσαμε.
Είναι υποκρισία από τη μια να μας χειροκροτούν και από την άλλη να μη δέχονται τους εκπροσώπους μας, όπως έκανε ο υπουργός Υγείας πριν από δύο εβδομάδες».
Ολόκληρη η τοποθέτηση του Γ. Κούτρα που απάντησε και σε άλλα κρίσιμα ζητήματα για τον τομέα της Υγείας στον Flash 99,4: