«Το Λιμενικό Σώμα και η κυβέρνηση δίνουμε καθημερινά τη δική μας απάντηση στα θέματα της παράνομης αλιευτικής δραστηριότητας από τουρκικά σκάφη στο Αιγαίο και μάλιστα με πολύ θετικά αποτελέσματα», ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης στην Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Η’ Αντιπροέδρου και βουλευτή του ΜέΡΑ 25 Σοφίας Σακοράφας σχετικά με τις τουρκικές μηχανότρατες που αλιεύουν παράνομα στα ελληνικά ύδατα.
Ο υπουργός, τόνισε πως «το θέμα αυτό, της παράνομης εισόδου και αλιείας τούρκικων σκαφών είναι πολύ σοβαρό καθώς αφορά όχι μόνο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο αλλά την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος». Σημείωσε πως «κάθε χρόνο, εδώ και πολλά χρόνια καταγράφονται περιστατικά παράνομης αλιευτικής δραστηριότητας από τουρκικά αλιευτικά ιδίως στην περιοχής της Ζουράφας, στις νήσους Φαρμακονήσι και Αγαθονήσι κυρίως τους μήνες του Ιουλίου και του Αυγούστου».
Σχετικά, με το περιστατικό που ανέφερε η κυρία Σοφία Σακοράφα, ότι την περίοδο της απαγόρευσης της αλιείας «οργανωμένα ένας στόλος από γιγάντιες τουρκικές μηχανότρατες αλίευε επί 10 ημέρες εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων χωρίς οποιαδήποτε άδεια ή ειδοποίηση από τις αρχές», ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης απάντησε πως πράγματι «πλωτό σκάφος του ΛΣ εντόπισε τέσσερα τουρκικά αλιευτικά, ένα νοτιοανατολικά της νήσου Ανθρωποφάγων, δύο ανατολικά της νήσου Αγίου Μηνά και ένα ακόμα στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Φούρνων και Σάμου. Όμως, με την άμεση παρέμβαση του Λιμενικού, αυτά τα σκάφη εκδιώχθηκαν από τα ελληνικά χωρικά ύδατα».
Ο υπουργός εξήγησε πως σύμφωνα με τις Διεθνείς Συμβάσεις και τις αποφάσεις της ΕΕ παρέχεται η δυνατότητα, το ΛΣ να συγκεντρώνει και να διαβιβάζει τα τεκμήρια και τα στοιχεία αυτών των παράνομων αλιευτικών σκαφών στην ΕΕ και να τους επιβάλλονται κυρώσεις τόσο στα ίδια τα σκάφη, όσο και στα κράτη της σημαίας που φέρουν. Κάτι που όπως είπε ο κ. Πλακιωτάκης, έγινε και σε αυτή την περίπτωση, λέγοντας πως «το υπουργείο έχει εκπονήσει συγκριμένα επιχειρησιακά σχέδια τα οποία εφαρμόζει το Λιμενικό μας» σε αυτές τις περιπτώσεις.
Η αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του Μέρα 25 Σοφία Σακοράφα ανέφερε πως από αυτή την παράνομη δραστηριότητα των τούρκικων αλιευτικών «οι Έλληνες αλιείς μας έχουν ζημία χιλιάδων τόνων αλιευμάτων κάθε χρόνο, η ελληνική οικονομία υφίσταται τεράστια ζημία, το Δημόσιο χάνει σημαντικά έσοδα, και η κοινωνία είναι αντιμέτωπη με μια μη αναστρέψιμη καταστροφή ενός μοναδικού οικοσυστήματος του αρχιπελάγους μας από τις τουρκικές μηχανότρατες» Και επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως η οποιαδήποτε «ανοχή» σε μια τέτοια «ανομία» προκαλεί παράλληλα και μια μεγάλη «ανασφάλεια που επιδρά στο ηθικό των νησιωτών μας».
Ο υπουργός Ναυτιλίας, ανέφερε πως « σταθερή επιλογή και απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος με επιπλέον επιχειρησιακά μέσα και συστήματα, που θα διευκολύνει σε πολύ σημαντικό βαθμό το Λιμενικό Σώμα ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικά και σε οποιοδήποτε περιστατικό αλιευτικής δραστηριότητας». Ειδικότερα είπε, πως στο εξοπλιστικό πρόγραμμα που ήδη υλοποιείται και τους αμέσως επόμενους μήνες θα βγει και σχετικός διαγωνισμός, τα πλωτά περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος θα εξοπλιστούν με τις απαραίτητες θερμικές κάμερες, και σταθερές αλλά και φορητές, καθώς επίσης θα αναβαθμιστεί και το Κέντρο Παρακολούθησης Αλιείας για τον έγκαιρο εντοπισμό. Αυτή την στιγμή, ανέφερε «υλοποιείται ένα πολύ μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα, 400 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ, 170 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας, ενώ την επόμενη προγραμματική περίοδο 2021-2027 το εξοπλιστικό πρόγραμμα θα υπερβεί τα 800 εκατομμύρια ευρώ» Επίσης, οκ. Πλακιωτάκης είπε πως στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου ήταν και είναι η ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Λιμενικού Σώματος και με επιπλέον προσωπικό. Αυτά όλα είχαν άλλωστε ως αποτέλεσμα και να υπάρχει και μια «μεγάλη μείωση των περιστατικών παράνομης αλιείας. Και από 748 εκθέσεις διοπτεύσεων και 1.064 περιστατικά το 2019, αυτή τη χρονιά μέχρι τέλος Αυγούστου είχαμε 443 εκθέσεις διοπτεύσεων και 70 περιστατικά».