Γ. Βρούτσης: Οι δέσμες μέτρων που υλοποιήσαμε αποδίδουν

Γ. Βρούτσης: Οι δέσμες μέτρων που υλοποιήσαμε αποδίδουν

«To Πληροφοριακό Σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ” για το μήνα Σεπτέμβριο 2020 κατέγραψε ένα ιδιαίτερα υψηλό θετικό ισοζύγιο ροών μισθωτής κατά +38.529 θέσεις εργασίας με ταυτόχρονη βελτίωση της πλήρους απασχόλησης. Επίσης, στα πρόσφατα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ για το μήνα Ιούλιο 2020 το γενικό ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 16,8%, παρουσιάζοντας μείωση −1,2% συγκριτικά με το 18% τον Ιούνιο 2020 και επιπλέον μείωση −0,3% συγκριτικά με το 17,1% του Ιουλίου του 2019, γεγονός που αποτυπώνει ότι η σειρά πολιτικών πρωτοβουλιών, που υλοποιήσαμε, μέσα από δέσμες μέτρων, απέδωσαν, περιορίζοντας τις αρνητικές συνέπειες στην αγορά εργασίας και συγκρατώντας την αυξητική τάση της ανεργίας, μέχρι σήμερα» αναφέρει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή την ανακοίνωση των στοιχείων ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα μηνός Σεπτεμβρίου 2020.

Όπως επισημαίνει, «η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων απέναντι σε δύσκολες υγειονομικές συνθήκες και πρωτοφανείς καταστάσεις για τη χώρα κινήθηκε έγκαιρα, καίρια και αποφασιστικά, πάντα, όμως, με ρεαλισμό, θέτοντας ως άμεση προτεραιότητα την προστασία της δημόσιας υγείας, της κοινωνικής συνοχής και τη στήριξη εργαζομένων, επιχειρήσεων και ανέργων.

Συγκεκριμένα, από την αρχή της πανδημίας, λάβαμε έκτακτα, προσωρινά, αλλά αναγκαία μέτρα:

1. Αναστολή των συμβάσεων εργασίας με παράλληλη αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους.

2. Ειδική ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας.

3. ‘Αδεια ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους γονείς.

4. Τηλεργασία, όπου μπορεί να εφαρμοστεί.

5. Παράταση της τακτικής επιδότησης προς τους ανέργους.

6. Διεύρυνση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε όλους τους κλάδους που επλήγησαν από την πανδημία.

7. Θέσπιση μηχανισμού υποστήριξης των επιχειρήσεων και των εισοδημάτων των εργαζομένων, (συμπεριλαμβανομένης της κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών) “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” και επέκτασής του, μέχρι τέλος του χρόνου.

8. Νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 36.500 ανέργους.

9. Θεσμοθέτηση της οικονομικής στήριξης των καλλιτεχνών, δημιουργών και επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού, καθώς και των ξεναγών, με τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

10. Διευκόλυνση χορήγησης των επιδομάτων ανεργίας στους εποχιακά εργαζόμενους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα με τη μείωση του απαιτούμενου αριθμού ημερών ασφάλισης από 100 σε 50.

11. Μείωση του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις κατά 0,90 ποσοστιαίες μονάδες.

12. Κάλυψη από το κράτος του Δώρου Πάσχα, του επιδόματος καλοκαιρινής άδειας και του Δώρου Χριστουγέννων, για τους εργαζόμενους που ανεστάλη η σύμβαση εργασίας τους.

13. Προώθηση ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης με στοχευμένα επιδοτούμενα προγράμματα χιλιάδων θέσεων του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).

14. Έναρξη υλοποίησης του μεγάλου προγράμματος των 100.000 επιδοτούμενων θέσεων εργασίας από τον Οκτώβριο.

15. Νέα μείωση του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις από το 2021, μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες».

«Παρακολουθούμε συνεχώς τις εξελίξεις και παρεμβαίνουμε αποφασιστικά, για να αναχαιτίσουμε τις δυσμενείς επιπτώσεις της ύφεσης και των συνεπειών της. Επιδίωξή μας παραμένει να μην αφήσουμε κανέναν απροστάτευτο στην οικονομική κρίση που επέφερε η πανδημία και, παράλληλα, να επεκτείνουμε το μεγάλο δίχτυ προστασίας για τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και τους ανέργους για όσο χρειαστεί» σημειώνει ο υπουργός Εργασίας.

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play