Γαύδος: Υποχρεωτική απομάκρυνση του γιατρού που αποκάλυψε το σκάνδαλο με το μολυσμένο νερό

Γαύδος: Υποχρεωτική απομάκρυνση του γιατρού που αποκάλυψε το σκάνδαλο με το μολυσμένο νερό

Η απομάκρυνση του γιατρού Βασίλη Αμβροσιάδη από τη Γαύδο συσχετίζεται με τις αποκαλύψεις του για το μολυσμένο νερό και την επιδημία γαστρεντερίτιδας.

Τον Αύγουστο, η Γαύδος απασχόλησε την επικαιρότητα λόγω των μαζικών κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας, με τη δήμαρχο να διαψεύδει κατηγορηματικά ότι ευθύνεται το μολυσμένο νερό από το δίκτυο υδροδότησης.

Δυο μήνες αργότερα, ο γιατρός του νησιού Βασίλης Αμβροσιάδης μετακινήθηκε υποχρεωτικά με απόφαση του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς έχει μιλήσει δημόσια για το πρόβλημα με το μολυσμένο νερό ως ένα από τα πιθανά αίτια της τοπικής επιδημίας. Η Γαύδος δυσφημίζεται. Την απομάκρυνσή του είχε απαιτήσει με επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας η δήμαρχος Γαύδου Λίλιαν Στεφανάκη, κατηγορώντας τον γιατρό ότι δυσφημίζει το νησί.

Μεταξύ άλλων, η δήμαρχος αποκαλεί τον κ. Αμβροσιάδη δυσφημιογράφο, καταλογίζοντάς του επιστημονική ανεπάρκεια και εμπάθεια κατά της δημοτικής αρχής. Όχι μόνο δεν λειτουργεί ως γιατρός, αλλά έχει επιδοθεί μανιωδώς στο να καταστρέψει και να ισοπεδώσει την εικόνα του νησιού μας.

Η δήμαρχος, βασιζόμενη στο γεγονός ότι τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας, που πήραν τη μορφή επιδημίας, αποδόθηκαν στον νοροϊό (και όχι σε βακτήρια), είπε ότι αποκλείεται να μεταδόθηκε από το νερό. Όμως, όπως αναφέρεται και στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, η ιογενής γαστρεντερίτιδα μπορεί να μεταδοθεί όχι μόνο από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά και από το πόσιμο νερό.

Επιπλέον, η δήμαρχος υποστήριξε ότι οι δηλώσεις του γιατρού για το μολυσμένο νερό δεν ευσταθούσαν, καθώς από τους ελέγχους αποδείχθηκε ότι οι δύο από τις τρεις γεωτρήσεις πληρούσαν τις ελάχιστες απαιτήσεις μικροβιολογικών παραμέτρων. Η τρίτη ήταν μολυσμένη με ελάχιστα δείγματα εντερόκκολου, για τα οποία η δημοτική αρχή λαμβάνει μέτρα.

Ωστόσο, τα δείγματα νερού που έστειλαν στη συνέχεια κάτοικοι στο Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας στα Χανιά επιβεβαίωσαν ότι η κατάσταση ήταν σοβαρή. Σε τέσσερα σημεία υδροληψίας, εντοπίστηκαν κολοβακτηρίδια και εντερόκοκκος. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να δοθούν συστάσεις από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της περιφερειακής ενότητας Χανίων για μέτρα προστασίας του πόσιμου νερού.

Ο γιατρός δήλωσε δικαιωμένος, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούσε να σιωπήσει για το νερό που είναι γεμάτο κολοβακτηρίδια. Όταν οι επίσημες αναλύσεις επιβεβαίωσαν τις ανησυχίες του, επεσήμανε ότι η μετάδοση γίνεται και μέσω του μολυσμένου νερού.

Επιπλέον, κατήγγειλε ότι η απόφασή του να απομακρυνθεί προήλθε ύστερα από παρέμβαση της δημάρχου. Ο ίδιος αναφέρθηκε σε έργο που αφήνει πίσω του στο νησί, διευκρινίζοντας ότι δεν αναζητά κάποια αναγνώριση από κανέναν.

Loading