ΓΧΣ: Περισσότεροι από 200 ευάλωτοι στη Λέσβο και περίπου 50 στη Σάμο χρήζουν άμεσης μετακίνησης σε κατάλληλες δομές

ΓΧΣ: Περισσότεροι από 200 ευάλωτοι στη Λέσβο και περίπου 50 στη Σάμο χρήζουν άμεσης μετακίνησης σε κατάλληλες δομές

Περισσότεροι από 200 ηλικιωμένοι και άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα στη Λέσβο χρήζουν άμεσης μετακίνησης σε κατάλληλες δομές για να προστατευτούν από τον κορονοϊό, ενώ στη Σάμο ο ίδιος αριθμός κυμαίνεται σε περίπου 50, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Η οργάνωση σε σημερινή συνέντευξη Τύπου απηύθυνε έκκληση να εκκενωθεί ο προσωρινός καταυλισμός του Καρά Τεπέ στη Λέσβο, «με κύριο γνώμονα τη διαφύλαξη της υγείας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας του συνόλου του πληθυσμού», δίνοντας προτεραιότητα στους ευάλωτους. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν κατάλληλες συνθήκες ύδρευσης και αποχέτευσης στο νέο καταυλισμό. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να μετακινηθούν κατά προτεραιότητα για να αποφευχθεί περαιτέρω βλάβη της υγείας τους», επισήμανε η υπεύθυνη Συνηγορίας της οργάνωσης στη Λέσβο, Λίζα Παπαδημητρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, 206 ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα χρήζουν άμεσης μετακίνησης σε δομές, ενώ 87 ασθενείς της οργάνωσης στη Λέσβο χρειάζονται εξειδικευμένη θεραπεία, την οποία δεν λαμβάνουν.

Επίσης, προσέθεσε η κ. Παπαδημητρίου, για 270 ασθενείς στη Λέσβο με διαταραχές ψυχικής υγείας, ως συνέπεια τραυματικών εμπειριών, είναι αδύνατη πρακτική η παροχή πλήρους αποκατάστασης σε συνθήκες διαβίωσης που προκαλούν νέο τραύμα.

Την ίδια ώρα, είπε η γενική διευθύντρια του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Χριστίνα Ψαρρά, υπάρχουν «πολλές άλλες Μόριες, όπως η Σάμος, όπου 4.500 άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν συνωστισμένοι ανάμεσα στα σκουπίδια και σε αρουραίους» και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση «να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες της» χαρακτηρίζοντας «υποκριτικό, χώρες όπως η Ελβετία να ανακοινώνουν τη μεταφορά 20 ανήλικων μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς».

Σχετικά με τη Σάμο, ο επικεφαλής της αποστολής της οργάνωσης στη Σάμο και την Αθήνα, Γιώργος Καραγιάννης, τόνισε ότι περίπου 40-50 ευάλωτα άτομα χρήζουν άμεσης μετακίνησης, και προσέθεσε ότι «τα στοιχεία είναι συγκεχυμένα γιατί δεν υπάρχει ακριβής λίστα». Ο κ. Καραγιάννης παρατήρησε ότι εκτός από τη μετακίνηση, την ιχνηλάτηση των επαφών και τον περιορισμό των κρουσμάτων, για την αντιμετώπιση της πανδημίας χρειάζονται «μείωση του συνωστισμού στις ουρές, καλύτερο φαγητό και παράλληλα φροντίδα στα νοσοκομεία, όπως και η παράλληλη φροντίδα στους ανθρώπους για να μην χρειαστεί να μετακινούνται».

   

Αύξηση περιστατικών αντιδραστικής ψύχωσης στα παιδιά

Στη Λέσβο, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κάνουν λόγο για αύξηση των περιστατικών αντιδραστικής ψύχωσης σε παιδιά. Η Δήμητρα Χασιώτη, ψυχολόγος στην κλινική των ΓΧΣ στη Λέσβο, εξήγησε ότι «είναι κάτι που παρατηρούμε τώρα και σύμφωνα με το ιστορικό τους δεν υπήρχε πριν». Όπως περιέγραψε, «από τη στιγμή που τα παιδιά δεν μπορούν να δώσουν ένα όραμα σε αυτό που πολεμάνε να κερδίσουν, τότε μπορεί να ανακατασκευάσουν νοητούς εχθρούς, για παράδειγμα σε ένα φάσμα αντιδραστικής ψύχωσης μπορεί να βλέπουν ένα τέρας στο δρόμο, που να τους δίνει εντολές αυτοτραυματισμού». Η κ. Χασιώτη δεν μπόρεσε να τοποθετήσει χρονικά το πότε συντελέσθηκε η αύξηση των περιστατικών, ωστόσο την απέδωσε στις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών στο νησί. «Τον τελευταίο καιρό αυτές οι συνθήκες και αυτές οι αλλαγές, οι εσωτερικοί εκτοπισμοί από ένα μέρος στο άλλο σε συνδυασμό με το ταξίδι μπορεί να ξυπνήσουν όλες τις προηγούμενες τραυματικές εμπειρίες τους».

Επίσης, η κ. Χασιώτη περιέγραψε συχνές αντιδράσεις εσωτερικής απομόνωσης των παιδιών, τα οποία δεν αλληλοεπιδρούν με άλλα παιδιά ή ακόμα και με τις οικογένειές τους.

   

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play