Καταγράφηκε η πρώτη ληξιαρχική εγγραφή παιδιού που αποκτήθηκε με παρένθετη κύηση στο εξωτερικό από ζευγάρι ανδρών στο Ειδικό Ληξιαρχείο Αθηνών.
Ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος ανέφερε ότι εμφανίστηκε μαζί με τους δύο άνδρες γονείς στο Ειδικό Ληξιαρχείο και ζήτησαν την καταχώρηση ληξιαρχικής πράξης γέννησης ενός κοριτσιού το οποίο γεννήθηκε στο εξωτερικό, και καταγράφηκε με δύο μπαμπάδες.
«Όπως μας ενημέρωσαν οι υπάλληλοι του Ειδικού Ληξιαρχείου ήταν η πρώτη καταχώρηση και η πρώτη ληξιαρχική πράξη παιδιού που αποκτήθηκε στο εξωτερικό από δύο πατέρες. Έδειξαν ιδιαίτερη επιμέλεια και φροντίδα για την σωστή έκδοση της πρώτης ληξιαρχικής πράξης και το ενδιαφέρον τους ήταν συγκινητικό. Μας μίλησαν οι ίδιοι για ιστορική στιγμή», ανέφερε ο δικηγόρος.
Όπως εξήγησε την υπόθεση χειρίζεται εκείνος ως νομικός σύμβουλος πολύ καιρό πριν την κυοφορία του τέκνου, πολύ πριν από την ψήφιση του νόμου. «Το παιδί γεννήθηκε άλλωστε πριν δύο μήνες, όταν ο νόμος υπήρχε μόνο σε ένα συρτάρι στο Μέγαρο Μαξίμου και όταν μαζί με τους υποψήφιους γονείς σχεδιάζαμε να διεκδικήσουμε ακτιβιστικά την δικαστική αναγνώρισή τους, με βάση και μια ήδη υπάρχουσα απόφαση του πρωτοδικείου που είχε αναγνωρίσει το δικαίωμα μεμονωμένου άνδρα να αναγνωριστεί ως πατέρας τέκνου που είχε γεννηθεί με παρένθετη κύηση στο εξωτερικό», τόνισε ο Βασίλης Σωτηρόπουλος.
«Σήμερα λοιπόν εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το νέο άρθρο 11 του Ν.5089/2024, δηλαδή των διατάξεων της νομοθεσίας για την ισότητα στον γάμο με την οποία επιτρέπεται η νομική αναγνώριση γονεϊκή σχέσης τέκνου που αποκτήθηκε στο εξωτερικό με γονείς ανεξάρτητα από το φύλο τους», υπογράμμισε ο δικηγόρος.
Και πρόσθεσε: «Χρειάστηκε μόνο η αλλοδαπή ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού, με την επισημείωση της Χάγης και φυσικά η επίσημη μετάφραση της από την αγγλική στην ελληνική γλώσσα από δικηγόρο, δηλαδή από εμένα. Το Ειδικό Ληξιαρχείο χρειάστηκε βεβαίως και το πιστοποιητικό της κοινής οικογενειακής μερίδας του ζεύγους των γονέων, καθώς και αντίγραφα των ταυτοτήτων τους. Αυτά ήταν τα μόνα έγγραφα που απαιτούνται κατά την ελληνική νομοθεσία πλέον για την εγγραφή του τέκνου».
Όπως είπε, το κοριτσάκι το γέννησε μια ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβίστρια, παντρεμένη με γυναίκα στο εξωτερικό «η οποία ήταν πριν την κυοφορία αυτή ήδη μητέρα ενός παιδιού και η οποία ενδιαφέρεται για την κυοφορία παιδιών ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγαριών στις ΗΠΑ. Με πλήρη, ελεύθερη βούληση και με πολύ καλή σχέση με το ζευγάρι των νέων γονέων».
«Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος, καθώς η εγγραφή παιδιών που έχουν αποκτηθεί από ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια αποτελεί έναν νομικό στόχο του γραφείου μας ήδη από το έτος 2016 που είχαμε προχωρήσει σε ορισμένες πρώτες ενέργειες. Σήμερα με αυτή την πρωτιά καταγράφεται ότι η δημόσια διοίκηση χρειαζόταν πράγματι την νομοθετική επισφράγιση για να προχωρήσει στην αναγνώριση των παιδιών με ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς. Είναι μια ημέρα που θα θυμόμαστε και για την οποία άξιζε κάθε προσπάθεια, από όλα τα άτομα που ασχολήθηκαν για να επέλθει αυτό το αποτέλεσμα. Είναι μια νέα ημέρα», κατέληξε ο δικηγόρος.
Δείτε επίσης: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης: Πολύ σωστός ηθικά και έξυπνος χειρισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια