Τα δημόσια πανεπιστήμια στην Ελλάδα διακρίνονται διεθνώς και χρειάζονται στήριξη για τη διατήρηση της ποιότητας εκπαίδευσης. Σε ολόκληρη την Ευρώπη, τα δημόσια πανεπιστήμια είναι οι κύριοι κινητήριοι μοχλοί της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αυτή ήταν η κεντρική δήλωση του Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή καρδιολογίας Γεράσιμου Σιάσου, κατά τη διάρκεια του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. «Όλα τα μεγάλα και διεθνώς καταξιωμένα πανεπιστήμια σε χώρες όπως η Αγγλία, η Γαλλία και η Γερμανία είναι δημόσια, ανεξαρτήτως του εάν υπάρχουν και ιδιωτικά», σημείωσε με έμφαση ο κ. Σιάσος. Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί η στήριξη των δημόσιων πανεπιστημίων στην Ελλάδα, καθώς είναι αιτία υπερηφάνειας, με σημαντικές διεθνείς διακρίσεις.
Πρωταρχικός στόχος της ελληνικής Πολιτείας θα πρέπει να είναι η στήριξη των δημόσιων πανεπιστημίων, για τα οποία πρέπει να είμαστε περήφανοι. Σύμφωνα με τον κ. Σιάσο, οι συνεργασίες με κορυφαία ιδρύματα του εξωτερικού θα ενδυναμώσουν τη θέση των ελληνικών πανεπιστημίων, τόσο εντός της κοινωνίας όσο και διεθνώς.
Όσον αφορά το νέο νομοθετικό πλαίσιο, επισήμανε ότι θα πρέπει να διορθωθεί η πρόσβαση των αποφοίτων λυκείου στα ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών, για να μπορέσουν να εγγραφούν τόσο σε ιδιωτικά όσο και σε ελληνικά πανεπιστήμια. Ο κ. Σιάσος εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την ισότιμη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δεδομένου ότι η εισαγωγή στα ιδιωτικά πανεπιστήμια παρακάμπτει τις Πανελλαδικές εξετάσεις.
«Πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο λύκειο ώστε οι μαθητές να επικεντρώνονται περισσότερο στις σπουδές τους», υπογράμμισε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις στο μέλλον προς αυτή την κατεύθυνση.
Η ιδιωτική εκπαίδευση, όπως επεσήμανε ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του College Year Athens, Αλέξης Φυλακτόπουλος, προσφέρει καινοτομία και υποδομές. Αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία του CYA με αμερικανικά πανεπιστήμια, καθώς και στην αύξηση των φοιτητών που επιθυμούν να σπουδάσουν στην Ελλάδα μέσω αυτών των συνεργασιών. Υπογράμμισε τη σημασία της ανάπτυξης περισσότερων αγγλόφωνων προγραμμάτων για την προσέλκυση ξένων φοιτητών και την αναγκαία στήριξη των δημόσιων ιδρυμάτων για την επιτυχία του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος.
Πηγή περιεχομένου: in.gr