Η γήρανση του προσωπικού του ελληνικού Δημοσίου απειλεί τη λειτουργικότητά του με σημαντικό ποσοστό υπαλλήλων άνω των 55 ετών. Το ανθρώπινο δυναμικό του ελληνικού Δημοσίου εμφανίζεται γερασμένο, με ένα ανησυχητικά μεγάλο ποσοστό των υπαλλήλων να είναι άνω των 55 ετών. Η ηλικιακή αυτή κατάσταση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης, οφείλεται στις μειωμένες προσλήψεις των τελευταίων χρόνων. Το ελληνικό Δημόσιο, μάλιστα, κατατάσσεται μεταξύ των πιο γερασμένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με στοιχεία του Πολυδύναμου Κέντρου της ΑΔΕΔΥ για το τρίμηνο του 2023, τα μεγαλύτερα ποσοστά του προσωπικού στους κλάδους της Δημόσιας Διοίκησης και της Άμυνας ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία 45-49 ετών (20,6%). Αντίθετα, παρατηρείται αύξηση της μέσης ηλικίας που τώρα ανέρχεται στα 47 έτη. Οι γυναίκες υπάλληλοι έχουν μέση ηλικία 48,49 ετών, ενώ οι άνδρες 46,19.
Ενθαρρυντική είναι η μετατόπιση της μέσης ηλικίας των ανώτερων διευθυντικών στελεχών, η οποία μειώθηκε από 54,3 στα 50,35 έτη. Αυτή η γήρανση του προσωπικού στο Δημόσιο δεν είναι νέο φαινόμενο, καθώς παρατηρείται τουλάχιστον από το 2012. Σήμερα, σχεδόν το 50% των δημοσίων υπαλλήλων είναι ηλικίας 51 έως 65 ετών, ενώ οι προτάσεις για τη δημιουργία προγραμμάτων mentoring παραμένουν επίκαιρες.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κοινωνικού Πολύκεντρου της ΑΔΕΔΥ, Γιώργο Γιούλο, οι λόγοι για τους οποίους οι νέες γενιές απομακρύνονται από τις δημόσιες θέσεις είναι οι περιορισμένες ευκαιρίες και η απαιτητική διαδικασία προσλήψεων. Οι αριθμοί δείχνουν μια ξεκάθαρη τάση, καθώς στον 1ο πανελλαδικό γραπτό διαγωνισμό του 2023, η πλειοψηφία των υποψηφίων προήλθε από τις μεγαλύτερες ηλικίες.
Πηγή περιεχομένου: in.gr