Για ποιο λόγο έχουν ανέβει οι τιμές της βενζίνης

Για ποιο λόγο έχουν ανέβει οι τιμές της βενζίνης

Όλο και αυξάνεται η τιμή της βενζίνης, με τα νοικοκυριά να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα με τις μετακινήσεις τους.

Η πρόεδρος Βενζινοπωλών Αττικής Μαρία Ζάγκα μίλησε στο OPEN και είπε ότι η τιμή της απλής αμόλυβδης κατά μέσο όρο φτάνει το 1,93 και του πετρελαίου κίνησης το 1,68 ευρώ.

Στον νομό Αττικής η τιμή της βενζίνης έφτασε στο 1.906, στο νόμο Δωδεκανήσων ξεπέρασε το 2 ευρώ, στον νομό Ρεθύμνης σκαρφάλωσε στο 1.986 ευρώ και στη Λευκάδα παραμένει πάνω από τα 2 ευρώ.

Συγκεκριμένα:

  • Ν. Αττικής 1,906
  • Ν. Δωδεκανήσου 2,085
  • Ν. Ρεθύμνης 1,986
  • Ν.Λευκάδος 2,002

«Ακούω πως υπάρχουν τιμές 2,40 στην Αθήνα. Εάν είναι η απλή αμόλυβδη τόσο θα πρέπει να έχουν αντίστοιχο τιμολόγιο, γιατί έρχεται ο έλεγχος και έχουμε ακόμα πλαφόν στο περιθώριο του κέρδους. Όποιος ξεφύγει, έχει πρόστιμο. Βάση τιμολογίων, οι κύριοι που έχουν 2,40 θα πρέπει να είναι καλυμμένοι, όπως πρέπει να είναι καλυμμένοι και αυτοί που είναι κάτω από την τιμή κόστους, την τιμή των διυλιστηρίων», τονίζει η κυρία Ζάγκα. 

Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές – Η βενζίνη νοθεύεται με διαλύτες και το πετρέλαιο με καμένα λάδια από πλοία

Η ίδια επισήμανε στους καταναλωτές τον κίνδυνο νοθείας καυσίμων αφού όπως λέει «αυτούς που πιάνουν και κλέβουν και νοθεύουν είναι πολύ φθηνά μαγαζιά».

«Όταν βλέπετε πως τα μαγαζιά είναι πάνω από το 1,90 και ο άλλος πουλάνε 1,81-1,71, αυτοί κάνουν αγαθοεργία; Πουλάνε τζάμπα; Τώρα έχει αρχίσει η ΑΑΔΕ και ψάχνει. Βρήκε 9 βυτία σφραγισμένα, που αντί για βενζίνη είχαν διαλύτες. Αυτά θα φεύγανε, θα πηγαίνανε στα ανάλογα μαγαζιά και στα αυτοκίνητά μας. Βυτίο από τη Βουλγαρία αντί για βενζίνη είναι διαλύτες, διάφορα συστατικά τα οποία τα παντρεύουν στη βενζίνη. Είναι κοινό μυστικό πως την βενζίνη την νοθεύουν με διαλύτες και το πετρέλαιο με καμένα λάδια από τα πλοία».

«Ο Έλληνας οδηγός να ξεχάσει πως στην Ελλάδα ακόμα μπορεί να υπάρχει φθηνή βενζίνη. Γιατί το 60% της τιμής είναι ειδικός φόρος ή ΦΠΑ. Θα έχετε το δικό σας, συνοικιακό μαγαζί. Λάθος να οδηγείτε και να κοιτάτε τις τιμές», συμβουλεύει. 

Σχετικά με το μέλλον τόνισε ότι οι πρατηριούχοι είναι επιφυλακτικοί αφού τον τελευταίο καιρό οι τιμές σε διεθνές επίπεδο έχουν ανέβει.

Το βαρέλι έφτασε τα 87 δολάρια ενώ συνήθως ήταν 75. «Το βλέμμα μας είναι στο Πάσχα. Φοβούμεθα με αυτό που έγινε στη Ρωσία γιατί ο μαύρος χρυσός, το πετρέλαιο είναι χρηματιστηριακό είδος. Ας ελπίσουμε ότι θα σταθεροποιηθεί».

Φωτιά στις τιμές του πετρελαίου βάζουν και τα ανελέητα χτυπήματα σε ρωσικά διυλιστήρια από ουκρανικά drones. Μόνο τις τελευταίες 14 μέρες τα ρωσικά διυλιστήρια δέχθηκαν το δεύτερο κύμα επιθέσεων με 7 χτυπήματα σε Ροστόφ, Ριαζάν, Σαμάρα, Συζράν, Σλαβιάνσκ.

«Η κλιμάκωση της γεωπολιτικής έντασης, σε συνδυασμό με την αύξηση των επιθέσεων σε ενεργειακές εγκαταστάσεις στη Ρωσία και την Ουκρανία, παράλληλα με την υποχώρηση των ελπίδων κατάπαυσης του πυρός στη Μέση Ανατολή, προκάλεσαν ανησυχίες για την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου» τόνισε ο πρόεδρος του NS Trading Χιρογιούκι Σανάντα στο Reuters.

Με το ράλι στο πετρέλαιο να συνεχίζεται και το μπρεντ να φτάνει 86 δολάρια το βαρέλι, η αύξηση είναι 13% από τις αρχές 2024 και η υψηλότερη των τελευταίων πέντε μηνών.

Δείτε επίσης: Έρχεται νέα αύξηση στην βενζίνη – Χωρίς φρένο για τα 2 ευρώ

Loading