Για την ανθεκτικότητα του πρωτογενή τομέα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού μίλησε ο Μ. Βορίδης στα ΟΝΝΕΔ Talks

Για την ανθεκτικότητα του πρωτογενή τομέα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού μίλησε ο Μ. Βορίδης στα ΟΝΝΕΔ Talks

Στην ιδιαίτερη σημασία της διασφάλισης της επισιτιστικής επάρκειας και της διατροφικής ασφάλειας, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού στάθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης κατά τη συμμετοχή του στην έκτη θεματική συζήτηση του φετινού κύκλου των ΟΝΝΕΔ Talks με θέμα τις «προκλήσεις του ελληνικού πρωτογενούς τομέα παραγωγής μετά την πανδημία».

Ο αρμόδιος υπουργός σημείωσε πως ο πρωτογενής τομέας όχι μόνο άντεξε, αλλά σε ορισμένους τομείς αυξήθηκε και η εξαγωγική δραστηριότητα ενώ αναφορικά με τις πρωτοβουλίες που έλαβε το ΥΠΑΑΤ για τη στήριξη των παραγωγών ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι υπήρξε μέριμνα για τη στοχευμένη ενίσχυση όλων των κλάδων και μάλιστα η απόφαση αυτή ελήφθη σε ανώτατο επίπεδο, καθώς σε όλα τα μέτρα υπήρξε απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Το κάναμε έχοντας μια αφετηρία ιδεολογικοπολιτική, που έλεγε ότι πρέπει να στηρίξουμε την πρωτογενή παραγωγή, πρέπει να στηρίξουμε τους παραγωγούς μας για να συνεχίσουν να βρίσκονται στην παραγωγή αλλά και για να μην έχουμε φαινόμενα ερήμωσης της περιφέρειας» τόνισε ο κ. Βορίδης συμπληρώνοντας πως μέχρι στιγμής έχουν δοθεί στους παραγωγούς περισσότερα από 350 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ ο κ. Βορίδης «έθεσε το ιδεολογικό στίγμα βάση του οποίου η Νέα Δημοκρατία και η Ευρωπαϊκή Λαϊκή Δεξιά συνδέονται με τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, χαρακτηρίζοντας την Κοινή Αγροτική Πολιτική ως βασικό πυλώνα της ιδεολογίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη στιγμή της δόμησής της».

Παράλληλα κατά την τοποθέτησή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επισήμανε ότι η κυβέρνηση «έκλεισε τα αυτιά της» στον λαϊκιστικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος καλούσε σε οριζόντια ενίσχυση όλων των αγροτών, ανεξάρτητα αν είχαν πληγεί ή όχι.

Μιλώντας για τη συμφωνία μεταξύ των 27 Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι χρειάστηκαν επίπονες συνομιλίες για την επίτευξή της, και υποχρεώνει τις κυβερνήσεις και τους παραγωγούς σε μια «πράσινη ανάπτυξη» με μείωση του αρνητικού αποτυπώματος στο περιβάλλον που όμως παράλληλα βοηθά την αγροτική παραγωγή και διασφαλίζει τη διατροφική επάρκεια της Ε.Ε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Παύλος Μαρινάκης αρχικά ευχαρίστησε τον αρμόδιο υπουργό για τη συμμετοχή του στη συζήτηση και επαίνεσε τη σπουδαία δουλειά που έχει επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα στον αγροτικό τομέα υπογραμμίζοντας ότι «ως ΟΝΝΕΔ έχουμε αποφασίσει να αναδείξουμε το θέμα του πρωτογενούς τομέα παραγωγής μέσα από μια καμπάνια που θα ξεκινήσουμε τη νέα χρονιά, μόλις οι συνθήκες και οι ειδικοί μας επιτρέψουν να βρεθούμε κοντά στους νέους αγρότες, μιλώντας για το μέλλον τους και δημιουργώντας έτσι μια δέσμη προτάσεων για αυτό το τόσο νευραλγικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας».

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play