Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη: “Να μείνει η περηφάνια για τη διαδρομή μας”

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, η πρόεδρος της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη εξήρε τη μεγάλη συμμετοχή της ομογένειας στις επετειακές δράσεις και εκδηλώσεις, αλλά και στο Νομισματικό Πρόγραμμα.

«Η 25η Μαρτίου ήταν μόνο η αρχή. Μέχρι τώρα, έχουν ήδη γίνει στην Ελλάδα και το Εξωτερικό 100 δράσεις και εκδηλώσεις. Από το Λονδίνο, το Βερολίνο και το Μάνχαϊμ μέχρι τη Νότιο Αφρική, το Ανόι και το Ρίο Ντε Τζανέιρο» ανέφερε αρχικά η πρόεδρος της Επιτροπής, τονίζοντας ότι οι επετειακές δράσεις και εκδηλώσεις θα συνεχιστούν όλο το χρόνο.

Για να συνεχίσει: «Θέλω να υπογραμμίσω τη συμμετοχή των Ελλήνων από όλο τον κόσμο στην επέτειο, καθώς η Επιτροπή έλαβε 319 προτάσεις δράσεων και εκδηλώσεων από την Ομογένειά μας και τις επίσημες ελληνικές αρχές του Εξωτερικού, σε 47 χώρες. Μεταξύ άλλων, προτάσεις για εκπαιδευτικές δράσεις, για δημιουργία ντοκιμαντέρ αλλά και για την αναζήτηση και καταγραφή των απογόνων Αγωνιστών του 1821 που βρίσκονται στο Εξωτερικό».

Όσο για το Νομισματικό Πρόγραμμα της Επιτροπής, η Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη τόνισε ότι «πρόκειται για ένα μοναδικό αναμνηστικό της επετείου» που μπορεί να αποκτήσει η καθεμία και ο καθένας και να το δωρίσει στα παιδιά ή στα εγγόνια του».

Να τονιστεί ότι το Νομισματικό Πρόγραμμα περιλαμβάνει 14 συλλεκτικά νομίσματα και μέσα από αυτό κυκλοφορούν τα δύο πρώτα νομίσματα του Ελληνικού Κράτους, ο Φοίνικας και η Δραχμή, οκτώ αργυρά νομίσματα τα οποία απεικονίζουν τις επεκτάσεις της Ελληνικής Επικράτειας, αλλά και εμβληματικές προσωπικότητες που συνδέονται με την κάθε περιοχή, όπως και τέσσερα χρυσά νομίσματα με χαρακτηριστικές σημαίες της νεότερης Ελλάδας.

Η πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε στον άτυπο ανταγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη για την απόκτηση των νομισμάτων που τιμούν διάφορες περιοχές της χώρας, τονίζοντας ότι από τις 18 Φεβρουαρίου τα μοναδικά αυτά ενθύμια της επετείου είναι διαθέσιμα παγκοσμίως και έχουν σταλεί σε διάφορες χώρες, φτάνοντας ως το Μεξικό και τη Χιλή.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος του “Ελλάδα 2021”, στόχος της Επιτροπής είναι μέσα από το Νομισματικό και το Χορηγικό της Πρόγραμμα, να χρηματοδοτηθούν επετειακές δράσεις, τα οφέλη των οποίων θα επιστρέψουν στην κοινωνία και θα αφήσουν μια παρακαταθήκη για την επόμενη μέρα.

Άλλωστε, προς αυτή την κατεύθυνση πραγματοποιήθηκε και η δωρεά 18 κλινών ΜΕΘ στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, η κατασκευή των οποίων έχει πλέον ολοκληρωθεί: «Οι κλίνες είναι έτοιμες και τα εγκαίνια θα γίνουν το Σάββατο στο Νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης. Σας θυμίζω, επίσης, ότι η Επιτροπή ενίσχυσε οικονομικά και την έρευνα που γίνεται στο ίδιο νοσοκομείο και αφορά στη δημιουργία του πρώτου ελληνικού φαρμάκου κατά του κορονοϊού με τη χρήση Τ-λεμφοκυττάρων».

Τέλος, σε ερώτημα για το τι θα ήθελε να μείνει ως κληρονομιά, μετά την επέτειο των 200 χρόνων, η κ. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη ανέφερε:

«Θέλουμε να μείνει η περηφάνια για τη διαδρομή μας, γιατί τίποτα από όσα απολαμβάνουμε σήμερα δεν έγινε χωρίς θυσίες. Θέλουμε να έχουμε μάθει κάτι παραπάνω από την ιστορία μας, να αξιοποιήσουμε τα διδάγματα που μας δίνει για το μέλλον. Και θέλουμε να φροντίσουμε για το αύριο, να συνεχίσουμε με αυτοπεποίθηση απέναντι στις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας».

Δείτε επίσης: ΥΠΠΟΑ: Πινακίδα με τα ονόματα των Μ. Γλέζου και Απ. Σάντα θα τοποθετηθεί στην Ακρόπολη

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ