Γιατροί Χωρίς Σύνορα: «Μπορεί να σώζαμε το βρέφος άμα δεν υπήρχε καθυστέρηση από ΕΛΑΣ και Λιμενικό»

Ανακοίνωση για το ναυάγιο που σημειώθηκε νότια της Λέσβου τα ξημερώματα του Σαββάτου (17/12), από το οποίο έχασε τη ζωή του ένα βρέφος 2 μηνών, όταν βάρκα που μετέφερε πρόσφυγες προσέκρουσε σε βραχώδη ακτή στην περιοχή Φαρά, εξέδωσαν οι “Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Στην ανακοίνωση καταγγέλλεται πως η ΕΛΑΣ και το Λιμενικό σταμάτησαν για σχεδόν 2 ώρες ομάδες των “Γιατρών Χωρίς Σύνορα“, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η παροχή έγκαιρης ιατρικής φροντίδας. “Δεν θα μάθουμε ποτέ αν αυτές οι δύο ώρες θα μας επέτρεπαν να σώσουμε τη ζωή του μωρού“, τονίζεται.

Η ανακοίνωση των “Γιατρών Χωρίς Σύνορα:

Χθες, Παρασκευή, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και οι ελληνικές αρχές έλαβαν ειδοποίηση για ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη μετά από ναυάγιο που σημειώθηκε στα ανοικτά των ακτών της Λέσβου. Η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παρείχε ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη σε 34 επιζώντες. Δυστυχώς ένα μωρό 2 μηνών βρέθηκε νεκρό. Δύο ακόμη άτομα παραπέμφθηκαν για επείγουσα περίθαλψη.

«Όταν καταφέραμε να φτάσουμε κοντά τους, βρήκαμε ανθρώπους σε κατάσταση σοκ εξαιτίας του θανάτου του μωρού και της τρομακτικής εμπειρίας που έζησαν», λέει ο Teo Di Piazza, συντονιστής του προγράμματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

«Καθώς κατευθυνόμασταν προς το σημείο, η ελληνική αστυνομία μάς σταμάτησε για σχεδόν 2 ώρες, καθυστερώντας τη δυνατότητα έγκαιρης ιατρικής φροντίδας. Το Λιμενικό σταμάτησε επίσης άλλη μία ομάδα μας. Δεν θα μάθουμε ποτέ αν αυτές οι δύο ώρες θα μας επέτρεπαν να σώσουμε τη ζωή του μωρού».

Σύμφωνα με τους επιζώντες, στη βάρκα επέβαιναν ακόμη 16 άτομα που κατάφεραν να φτάσουν στο νησί. Ανάμεσά τους, φαίνεται να βρίσκεται και η μητέρα του νεκρού μωρού που δεν μπορέσαμε να βρούμε. Μέχρι στιγμής, τα 16 άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται”.

Δείτε επίσης: Μετανάστρια γέννησε πάνω στο πλοίο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα – Η ανάρτηση του Ιάσονα Αποστολόπουλου

Loading