Γίνεται έκκληση να σωθεί το Σπίτι του φύλακα της αλυκής Αγγελοχωρίου

Γίνεται έκκληση να σωθεί το Σπίτι του φύλακα της αλυκής Αγγελοχωρίου

Από τη δεκαετία του 1950 στέκει στην παραλία του Αγγελοχωρίου ένα μικρό κτίσμα που αποτέλεσε αρχικά την κατοικία της οικογένειας του φύλακα της αλυκής που παρέμεινε σ’ αυτό μέχρι τη δεκαετία του ’80.

Αποτέλεσε το σπιτάκι – καταφύγιο καλλιτεχνών, αφού από κατοικία του φύλακα της γειτονικής αλυκής επί δεκαετίες, μετατράπηκε σε φύλακα των …τεχνών, με δεκάδες εκδηλώσεις να εκτυλίσσονται στον περιβάλλοντα χώρο του, πάνω στην αμμουδιά, συντροφιά με το φεγγάρι και τον παφλασμό της θάλασσας.

Η μαγική όμως αυτή τοποθεσία χώρου εκδηλώσεων, με γεμάτη ατζέντα μέχρι τα τέλη Αυγούστου με δωρεάν είσοδο, κλείνει, καθώς η πολεοδομία έκρινε ακατάλληλο το κτίσμα και ζήτησε την περίφραξή του μέχρι να γίνουν οι αναγκαίες εργασίες.

Το σπιτάκι του φύλακα της αλυκής

Από τη δεκαετία του 1950 στέκει στην παραλία του Αγγελοχωρίου ένα μικρό κτίσμα που αποτέλεσε αρχικά την κατοικία της οικογένειας του φύλακα της αλυκής που παρέμεινε σ’ αυτό μέχρι τη δεκαετία του ’80. Όταν σταμάτησε η υπηρεσία του φύλακα από τις αλυκές, γιατί το αλάτι φυλάσσονταν πλέον σε προστατευμένους χώρους, στο παραθαλάσσιο σπιτάκι με τη μοναδική θέα φιλοξενούνταν εποχιακοί εργάτες των αλυκών μέχρι και το ‘9, οπότε και εγκαταλείφθηκε οριστικά. Έκτοτε, το σπίτι στην ειδυλλιακή τοποθεσία, έμεινε να ρημάζει μέχρι τον Ιούλιο του 2018, όταν μέλη του Μορφωτικού πολιτιστικού συλλόγου Αγγελοχωρίου το καθάρισαν και ο εξωτερικός χώρος άρχισε να φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του συλλόγου Βαγγέλης Μίχος, η χρήση του χώρου είχε παραχωρηθεί με ιδιωτικό συμφωνητικό στον δήμο Θερμαϊκού από τις Ελληνικές Αλυκές ΑΕ από το 2015 και για 10 χρόνια, με τη ρήτρα να τοποθετηθεί περίφραξη σε περίπου 100 μέτρα ώστε να μην υπάρχει πρόσβαση των επισκεπτών στις αλυκές.

Ο σύλλογος είχε ζητήσει από τον δήμο Θερμαϊκού να τον ορίσει γραπτώς ως διαχειριστή του χώρου προκειμένου να αποκαταστήσει με δικά του έξοδα τη στέγη και να βάλει περίφραξη για να λειτουργήσει το Σπίτι σαν εντευκτήριο. «Παρόλα αυτά, όμως, δεν έγινε καμία ενέργεια και εμείς συνεχίσαμε τις εκδηλώσεις στον περιβάλλοντα χώρο, ενώ μέσα στο σπιτάκι όπου φυλούσαμε καρέκλες, τραπέζια και άλλα χρηστικά αντικείμενα για τις εκδηλώσεις, η πρόσβαση απαγορευόταν και έμπαινα μόνο εγώ με τη δέουσα προσοχή», λέει ο κ. Μίχος.

Ωστόσο, μετά από ανώνυμη καταγγελία, κλιμάκιο της πολεοδομίας Θέρμης προσήλθε για αυτοψία του ακινήτου, το οποίο έκρινε ακατάλληλο, ζήτησε να γίνει περίφραξη και να παραμείνει κλειστό επί δύο μήνες μέχρι να φτιαχτεί η στέγη. «Η απόφαση είναι σωστή, είναι όντως επικίνδυνο και είχαμε λάβει τα μέτρα μας για αυτό. Εύλογα οι υπεύθυνοι της εταιρίας, που όλα αυτά τα χρόνια μας επέτρεπαν τη χρήση του χώρου, μας ενημέρωσαν πως κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν μπορούν να συνεχιστούν οι εκδηλώσεις μέχρι να λυθεί το πρόβλημα. Η σύμβαση παραχώρησης είναι σε ισχύ και θα πρέπει ο δήμος να αποφασίσει τι θα κάνει», αναφέρει ο κ. Μίχος προσθέτοντας ότι απαιτείται πολιτική βούληση για την αποκατάστασή του και τη συνέχιση της λειτουργίας του, «όπως αγαπήθηκε από τους χιλιάδες επισκέπτες και τους εκατοντάδες καλλιτέχνες».

Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ για το θέμα ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιώργος Τσαμασλής, δεν θέλησε να σχολιάσει.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading