O επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε για τις τελευταίες εξελίξεις της πανδημίας κατά την αποψινή ενημέρωση
Σημείωσε ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν με ενδιαφέρον την ήπια αύξηση της επιδημίας στο νότιο ημισφαίριο το οποίο μπαίνει στη χειμερινή περίοδο και σε μια διαδικασία αυξημένης μεταδοτικότητας. «Θεωρούμε ότι ανάλογα με το πώς θα κινηθεί η επιδημία στο νότιο ημισφαίριο θα έχουμε αντίστοιχες προσδοκίες και για τη δική μας χειμερινή περίοδο», είπε ο κ. Μαγιορκίνης.
Η πορεία της πανδημίας σε αριθμούς
Μείωση κατά 19% παρατηρήθηκε στον αριθμό των διαγνώσεων και κατά 39% στους θανάτους. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, έδειξε υποχώρηση της τάξης του 13%. Ο αριθμός των ασθενών στις απλές κλίνες μειώθηκε κατά 20%. «Συνολικά βλέπουμε μια διαρκή αποκλιμάκωση και στην Ελλάδα συμβατή με την ύφεση της επιδημίας στον κόσμο», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.
Η πορεία της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο
Σε ύφεση βρίσκεται η επιδημία στον κόσμο. Οι νέες διαγνώσεις συνεχίζουν να μειώνονται, με μείωση κατά 11% την τελευταία εβδομάδα. Καταγράφηκαν περίπου 626.000 διαγνώσεις ανά ημέρα. Ο ρυθμός των θανάτων παρουσίασε μείωση κατά 3% και όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης «παρατηρείται μια επιβράδυνση στη μείωση των θανάτων και μάλλον πηγαίνουμε σε πλατό».
Στην Ευρώπη η επιδημία συνεχίζει να βρίσκεται σε ύφεση και την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε μείωση 29% στις διαγνώσεις. Ωστόσο οι θάνατοι αυξήθηκαν ελαφριά γύρω στο 4% και μάλλον και στην Ευρώπη, όπως είπε, βρισκόμαστε σε πλατό σχετικά με τους θανάτους.
Οξεία ηπατίτιδα
Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε σε δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο, σχετικά με τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά και τόνισε ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή που είχε έξαρση αρχές Απριλίου. Πιο πιθανό αίτιο θεωρήθηκε ένας αδενοϊός, ωστόσο αυτός είναι αρκετά διαδεδομένος, όπως είπε. «Είναι πολύ πιθανό να έχουμε εκτεθεί σε αυτόν τον ιό όλοι μας στο παρελθόν, κυρίως στην παιδική μας ηλικία». Για την κατανόηση του φαινομένου, είπε ο καθηγητής, υπάρχουν μελέτες σε εξέλιξη, προκειμένου να «καταλάβουμε γιατί αυτός ο αρκετά διαδεδομένος ιός ξαφνικά άρχισε να δημιουργεί αυτό το πρόβλημα. Προς το παρόν δεν έχουμε απαντήσεις». Προσέθεσε ότι αυτή τη στιγμή τα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν και χρονική συγκυρία με τον αδενοϊό και υψηλό επιπολασμό. Σχετικά με την πρόληψη, είπε, ότι οι βασικοί κανόνες υγιεινής θα πρέπει να τηρούνται και να μην υπάρχει άγχος στους γονείς σε ό,τι αφορά την κινητικότητα των παιδιών.
Δείτε επίσης: Γκάγκα: Μένουν οι μάσκες στους εσωτερικούς χώρους
- Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Ο κίνδυνος της παραπληροφόρησης τα επόμενα δύο χρόνια
- Νέες αποκαλύψεις για τον καθηγητή από τον Άλιμο: Σχέσεις με ανήλικες και σοβαρές κατηγορίες
- Η Μπαρτσελόνα κυνηγά την τετράδα, ο Σφαιρόπουλος νίκησε τον Σπανούλη και η Βίρτους πέτυχε το τρίτο διπλό
- Οι νέοι ταξίαρχοι της ΕΛΑΣ μετά τις πρόσφατες κρίσεις
- Γιατί οι σοκολάτες είναι σχεδιασμένες σε τετράγωνα κομμάτια;