Γκάγκα: «Η μετάλλαξη Κράκεν θα κυριαρχήσει και στην Ελλάδα»

Για τη μετάλλαξη Κράκεν του κορονοϊού μίλησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, στο OPEN.

«Πιθανότατα θα κυριαρχήσει και στην Ελλάδα» σημείωσε η Μίνα Γκάγκα, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτή την περίοδο δεν παρατηρείται μεγάλη άνοδος στα κρούσματα. «Έχουμε 6.000-7.000 κρούσματα. Επομένως, δεν βλέπουμε ακόμα αυτή τη γεωμετρική άνοδο. Η μολυσματικότητα στα λύματα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκε. Έχουμε κι άλλες πόλεις, όπως η Πάτρα, που έπεσε σημαντικά. Και την Κρήτη που ανεβαίνει. Άρα νομίζω ότι έχει να κάνει και με τις περιοχές και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

propoli

Διαβάστε σχετικά: Αναστάτωση για την «πιθανότητα εγκεφαλικού» από το εμβόλιο Pfizer

Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική κατανομή των ΜΕΘ στα παιδιατρικά νοσοκομεία και όσα καταγγέλλονται για ανυπαρξία διαθέσιμων κλινών, διευκρίνισε ότι «στην Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια έχουμε τον ίδιο περίπου αριθμό ΜΕΘ για τα παιδιά. Γενικά, η πολιτική είναι να υπάρχουν ΜΕΘ εκεί που υπάρχει εμπειρία και τα παιδιά θα αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο τρόπο. Διαχρονικά η κάλυψη στην Αθήνα δεν ξεπέρασε ποτέ το 60% και γενικά στην Ελλάδα δεν έχουμε πολύ μεγάλη κάλυψη. Άρα δεν είναι ότι δεν φτάνουν τα κρεβάτια στις ΜΕΘ. Για να φτιάξεις δομές υγείας πρέπει να είσαι βέβαιος ότι έχουν αρκετά περιστατικά ώστε το προσωπικό να έχει εμπειρία».

Παράλληλα, η Μίνα Γκάγκα σημείωσε ότι προστίθενται στο δημόσιο σύστημα υγείας 50 κρεβάτια ΜΕΘ από ιδιωτικές κλινικές, στα οποία θα μπορούν να νοσηλευτούν κρούσματα που δεν σχετίζονται με τον κορονοϊο. «Δεν θα χρειαστούμε περισσότερες. Απλώς, επειδή, εμείς κρατάμε όλα τα κρούσματα κορονοϊου και υπάρχει μια πιθανότητα επειδή είναι χειμώνας να έχουμε περισσότερα, είμαστε έτοιμοι αν χρειαστεί να έχουμε περισσότερα κρεβάτια».

Η αναπληρώτρια υπουργός υγείας αναγνώρισε ότι υπάρχει έλλειψη σε σιρόπια για παιδιά, αλλά σημείωσε ότι οι γονείς μπορούν να βρουν στα φαρμακεία παρακεταμόλη. «Η παιδιατρική εταιρεία εξέδωσε οδηγίες για το πώς μπορούμε να διαλύσουμε τα αναβράζοντα δισκία σε χυμό για τα παιδιά και να το πιουν. Άρα υπάρχουν οδηγίες. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει ξεκινήσει μια μεγάλη παραγωγή. Μπορούμε να παράξουμε όλα τα φάρμακα, που είναι σε έλλειψη. Νομίζω ότι στο τέλος του μήνα θα τα δούμε στα φαρμακεία», είπε.

Σχετικά με τα φάρμακα για καρκινοπαθείς, σημείωσε ότι υπήρχε έλλειψη διεθνώς σε συγκεκριμένα σκευάσματα που οι εταιρείες δεν ήθελαν να παράξουν αλλά η κυκλοφορία τους σήμερα έχει αποκατασταθεί.

Δείτε επίσης: Ν. Τζανάκης: Θα ζήσουμε σοβαρές καταστάσεις με μεγάλες ουρές στα Επείγοντα

Loading