Απαντήσεις γονέων θυμάτων γυναικοκτονίας στον υπουργό Δικαιοσύνης για την αναγνώριση του όρου στον ποινικό κώδικα. Μετά την άρνηση του υπουργείου Δικαιοσύνης να αναγνωρίσει νομικά τον όρο «γυναικοκτονία», γονείς γυναικών που έχουν δολοφονηθεί από άντρες (συντρόφους και όχι μόνο) εκφράζουν την οργή και την απογοήτευσή τους. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, δήλωσε αντίθετος στη νομική αναγνώριση του όρου, υποστηρίζοντας ότι στην Ελλάδα οι ανθρωποκτονίες δεν καταγράφονται βάσει φύλου. Όπως επισήμανε, το ποινικό μας σύστημα προστατεύει την ανθρώπινη ζωή ανεξαρτήτως φύλου, και η ποινική διαδικασία είναι ίδια για όλους.
Η αύξηση των γυναικοκτονιών το 2024 φτάνει τις 13, και τις 80 σε τέσσερα χρόνια, γεγονός που καθιστά απαραίτητη τη νομική αναγνώριση του όρου. Οι γονείς των θυμάτων διαφωνούν με τη θέση του υπουργείου, θεωρώντας ότι η νομοθέτηση του όρου είναι επιτακτική.
Η Ελένη Κρεμαστιώτη, μητέρα της 24χρονης Ερατούς, η οποία δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της, τονίζει την ανάγκη για την ένταξη του όρου «γυναικοκτονία» στον ποινικό κώδικα. «Η γυναικοκτονία διαφέρει από την απλή ανθρωποκτονία. Οι ζωές των κοριτσιών μας αφαιρέθηκαν μόνο και μόνο επειδή ήταν γυναίκες», επισημαίνει η κα Κρεμαστιώτη.
Αναφορικά με τη θέση του υπουργού, οι γονείς συνεχίζουν να απαιτούν τη νομική αναγνώριση του όρου, προκειμένου να αναγνωριστούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες διαπράττονται αυτά τα εγκλήματα. Ο πατέρας της Ελένης Τοπαλούδη, η οποία δολοφονήθηκε από δύο άντρες, προσθέτει ότι ο όρος γυναικοκτονία δεν θα διαχωρίζει τους ανθρώπους, αλλά θα αναγνωρίζει ότι αυτά τα εγκλήματα διαπράττονται λόγω του φύλου.
Πηγή περιεχομένου: in.gr