Εκτενής αναφορά για τις καταστροφές στα ελληνικά νησιά και την προσπάθεια αποκατάστασης ενόψει Πάσχα. Οι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου, που αναμένουν με ανυπομονησία την άνοιξη, βρίσκονται αντιμέτωποι με τις σοβαρές πλημμύρες που προκλήθηκαν από καταιγίδες υπερδιπλάσιες από τις συνηθισμένες, καθώς οι αρχές έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ορισμένους από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας. Πρόκειται για μια ολοκληρωτική καταστροφή και συνέβη μέσα σε μόλις δύο ώρες, δήλωσε ο δήμαρχος Πάρου, Κώστας Μπιζάς, προσθέτοντας ότι χρειάζονται όλα τα διαθέσιμα μέσα βοήθειας. Στην Πάρο και τη Μύκονο, δύο από τα πιο επισκέψιμα νησιά της χώρας, οι αξιωματούχοι επιδίδονται σε έναν αγώνα ενάντια στο χρόνο για να ολοκληρώσουν τις εργασίες καθαρισμού προτού φθάσουν οι τουρίστες για τις εορταστικές διακοπές του Πάσχα.
Τα συνεργεία εκτάκτου ανάγκης αναφέρουν σοκαριστικές εικόνες, καθώς προσπαθούν να διαχειριστούν την κατάσταση μετά από την ισχυρότερη βροχόπτωση που έχει καταγραφεί στην περιοχή τα τελευταία 20 χρόνια. Στην Πάρο, οι πλημμύρες μετέτρεψαν τους δρόμους σε ρυάκια και τα αυτοκίνητα κατέληξαν στη θάλασσα, σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής. Στη Μύκονο, οι κατολισθήσεις προκάλεσαν επιπλέον προβλήματα, ενώ οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας προειδοποίησαν τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.
Στην Κρήτη, τα Χανιά υπέστησαν βιβλικές καταστροφές, με δρόμους, νοσοκομεία και δικαστήρια να πλημμυρίζουν. Τα σχολεία παραμένουν κλειστά και οι κάτοικοι προσπαθούν να διασχίσουν τις λάσπες. Η ποσότητα της βροχής που έπεσε στην Πάρο το τελευταίο 24ωρο ξεπέρασε το μηνιαίο μέσο όρο, προκαλώντας ανησυχία για την έλλειψη προετοιμασίας της Ελλάδας για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.
Η κλιματική κρίση συμβάλλει στην αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων και η καταστροφή αυτή επισημαίνει τις σοβαρές ελλείψεις στην υποδομή διαχείρισης πλημμυρών. Ο Έλληνας περιβαλλοντολόγος Κρίτων Αρσένης τόνισε ότι η καταστροφή δεν οφείλεται μόνο στη φύση, αλλά και σε δεκαετίες μη βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς οι φυσικές ροές και τα τοπία έχουν αλλοιωθεί από τις κατασκευές που έχουν κατακλύσει τα νησιά.
Η κατάσταση επιδεινώνεται και από την έλλειψη κρατικής χρηματοδότησης, κάτι που αναφέρουν πολλοί τοπικοί παράγοντες, όπως ο πρώην δήμαρχος Μυκόνου. Πολλοί ανησυχούν ότι οι πλημμύρες αυτές θα επαναλαμβάνονται εάν δεν υπάρξουν ριζικές αλλαγές στην πολιτική προστασία και τη διαχείριση των φυσικών πόρων.
Πηγή περιεχομένου: in.gr