Guardian: «Ο Τόνι Μπλερ σχεδίαζε συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα πριν 20 χρόνια» – Με ποιο αντάλλαγμα

Guardian: «Ο Τόνι Μπλερ σχεδίαζε συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα πριν 20 χρόνια» – Με ποιο αντάλλαγμα

Ο Άγγλος πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ εξέτασε ένα «μακροπρόθεσμο δάνειο» των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα

«Ο Τόνι Μπλερ άσκησε πιέσεις για τη σύναψη συμφωνίας για το διαμοιρασμό των Γλυπτών του Παρθενώνα με την Ελλάδα το 2003, κατηγορώντας μάλιστα το Βρετανικό Μουσείο για «αδιαλλαξία» όσον αφορά τους ελληνικούς θησαυρούς», όπως αποκαλύπτουν αρχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τα Εθνικά Αρχεία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ειδκότερα, στην αποκάλυψη ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, είχε εξετάσει το ενδεχόμενο ενός μακροπρόθεσμου δανεισμού” των Γλυπτών του Παρθενώνα https://www.politic.gr/?s=%CE%BC%CE%AC%CF%81%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%B1στην Ελλάδα με την ελπίδα η χώρα μας να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Λονδίνου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 προχώρησε ο Guardian.

Όπως σημειώνεται στο άρθρο “το ελληνικό σχέδιο ‘επανένωσης’ προέβλεπε την τοποθέτησή τους στο ακόμα σχεδιαζόμενο τότε μουσείο της Ακρόπολης – ‘με θέα τον ιερό βράχο από τον οποίο προήλθαν’ – το οποίο θα ήταν έτοιμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, σύμφωνα με την πρόταση που παραδόθηκε στον Τόνι Μπλερ από τον τότε Έλληνα πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους τον Οκτώβριο του 2002”.

Κατά το δημοσίευμα, τότε η θέση της βρετανικής κυβέρνησης ήταν ότι το θέμα αφορούσε αποκλειστικά στους διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου και η τότε υπουργός Πολιτισμού, Τέσα Τζάουελ, είχε συμβουλεύσει τον Μπλερ ότι οποιοσδήποτε δανεισμός θα ήταν σε ‘μακροπρόθεσμη-και μάλιστα μόνιμη’ βάση.

“Με το Λονδίνο να σκέφτεται, όμως, να διεκδικήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 και την Ελλάδα να έχει αναλάβει την προεδρία της ΕΕ το 2003 και να πρόκειται να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η σύμβουλος Πολιτισμού του Μπλερ, Σάρα Χάντερ, του έγραψε τον Απρίλιο του 2003 ότι υπήρχαν ‘καλοί λόγοι να αλλάξει στάση’ και να ‘ενθαρρύνει’ ιδιωτικά και δημόσια το Βρετανικό Μουσείο να βρει μια ‘διευκόλυνση’.


Η ελληνική υπόθεση έχει γίνει πιο λεπτή -υποστηρίζοντας τον δανεισμό και όχι την αποκατάσταση της κυριότητας- και έρχεται σε αντίθεση με την εθελοτυφλούσα αδιαλλαξία του Βρετανικού Μουσείου να εξετάσει οποιονδήποτε συμβιβασμό“, είχε γράψει η σύμβουλος του πρώην Βρετανού πρωθυπουργού.

“Τα Γλυπτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στην ψηφοφορία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για την υποψηφιότητα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012. Η δημοσιότητα που συνδέεται με αυτή την κίνηση θα μπορούσε να εξασφαλίσει την ελληνική υποψηφιότητα και να βοηθήσει στη συγκέντρωση και αρκετών άλλων ψήφων της ΔΟΕ, αν και θα πρέπει να έχουμε κάποια άμυνα από άλλα κράτη που θα ζητούσαν παρόμοιες ενέργειες”, συμπλήρωνε στην επιστολή της η Χάντερ.

“Φαίνεται λογικό: η ορθολογική χάραξη πολιτικής ευνοεί τους Έλληνες. Αλλά αυτή δεν είναι μια επιλογή που εμπίπτει στις δικές μας αρμοδιότητες: μόνο οι διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου έχουν την καταστατική εξουσία να προχωρήσουν σε δανεισμό και η απαρχή μιας προσπάθειας άσκησης κυβερνητικής πίεσης ενώ το Βρετανικό Μουσείο γιορτάζει τα 250 χρόνια του θα προκαλέσει αντιδράσεις”, συνέχιζε την επιχειρηματολογία της η σύμβουλος του Τόνι Μπλερ.

Δείτε επίσης: Ανυποχώρητος ο Σούνακ: «Είμαστε κατηγορηματικοί ότι δεν μπορούν να επιστραφούν τα Μάρμαρα»

Loading

Play