Με αφορμή το γεγονός ότι η Δικαιοσύνη το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας, ειδικά μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, το Παρατηρητήριο Δικαιοσύνης σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η αμφισβήτηση της Δικαιοσύνης, παρότι δικαιολογημένη σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι άδικη στη γενικότητά της, επικίνδυνη για το θεσμικό οικοδόμημα της χώρας, αλλά και, σε μεγάλο βαθμό, παραπλανητική, αφού αποσιωπά και εν τέλει διαιωνίζει κρίσιμες διαχρονικές αδυναμίες της ελληνικής Δικαιοσύνης.
Το Παρατηρητήριο Δικαιοσύνης επισημαίνει επίσης ότι η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης κατοχυρώνεται κυρίως στις θεσμικές εγγυήσεις λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των δικαστών, ακόμη και απέναντι στην ηγεσία της Δικαιοσύνης. Η χώρα μας βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο βάσει ευρωπαϊκών δεδομένων, τόσο για τους δικαστές όσο και για τους εισαγγελείς.
Ωστόσο, η ύπαρξη θεσμικών εγγυήσεων δεν αποκλείει την πιθανότητα αθέμιτων σχέσεων δικαστών με φορείς της εκτελεστικής ή οικονομικής εξουσίας, καθώς, πέρα από το θεσμικό πλαίσιο, υπάρχει το ζήτημα της προσωπικής ευθύνης του καθενός. Γι’ αυτό και όλοι, και οι δικαστές, πρέπει να κρίνονται. Η κριτική στη Δικαιοσύνη είναι πάντοτε θεμιτή και συχνά ωφέλιμη, ιδίως όταν διαπιστώνονται ελλείμματα της ελληνικής Δικαιοσύνης σε ζητήματα θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Η ανακοίνωση του Παρατηρητηρίου καταλήγει ότι η Δικαιοσύνη κρίνεται όχι μόνο με βάση την ανεξαρτησία της αλλά και την αποτελεσματικότητά της, καθώς η ελληνική Δικαιοσύνη βρίσκεται σταθερά στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ σε σχετικές μετρήσεις.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η διαφάνεια και η ουσιαστική αξιολόγηση είναι κρίσιμα στοιχεία για τη βελτίωση της απονομής της Δικαιοσύνης. Ωστόσο, η ελληνική Δικαιοσύνη είναι ουραγός στην ΕΕ σε αυτά τα θέματα.
Η ανάγκη για ειλικρινή κριτική είναι επιτακτική, καθώς η ελληνική Δικαιοσύνη χρειάζεται κριτική ουσίας για να γίνει καλύτερη και όχι υποκρισία ή πολιτικές σκοπιμότητες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ