Η αναγκαία αναδιοργάνωση της εφεδρείας: Κεντρική προτεραιότητα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο πλαίσιο της ατζέντας 2030

Η αναγκαία αναδιοργάνωση της εφεδρείας: Κεντρική προτεραιότητα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο πλαίσιο της ατζέντας 2030

Η αναδιοργάνωση του θεσμού της εφεδρείας αποτελεί μία από τις κύριες προτεραιότητες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030».

Αυτό τονίζουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας σχετικά με τις αλλαγές στην Εφεδρεία και με αφορμή την παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια στην ημερίδα με θέμα «Αναδιοργάνωση του Θεσμού της Εφεδρείας», την οποία διοργανώνει σήμερα το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) στην αίθουσα του αμφιθεάτρου της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων.

Όπως επανειλημμένα έχει τονίσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο «Στρατός των Πολιτών» ήταν από την Αρχαία Ελλάδα και παραμένει μέχρι σήμερα ο βασικός πυλώνας της άμυνάς μας, προσθέτουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Στόχος, όπως αναφέρουν, είναι η συγκρότηση μιας εφεδρείας σύγχρονης, θεσμικά κατοχυρωμένης, μέσα από την υιοθέτηση ενός δυναμικού μοντέλου που θα έχει ως βασικό άξονα τη διαρκή επιχειρησιακή εκπαίδευση σε ρεαλιστική βάση, αναγνωρίζοντας εμπράκτως τη συμβολή των εφέδρων στην Εθνική Άμυνα της πατρίδας μας.

Ο θεσμός της εφεδρείας σήμερα, παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες, απέχει πολύ από το να λειτουργεί ικανοποιητικά και να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες επιχειρησιακές απαιτήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων. Παρότι θεωρητικά όλοι όσοι ολοκληρώνουν τη θητεία τους στις Ένοπλες Δυνάμεις θεωρούνται έφεδροι, στην πραγματικότητα μικρός μόνο αριθμός τους μετεκπαιδεύεται μετά την απόλυσή του, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του.

Μία κύρια αλλαγή όσον αφορά τον θεσμό των ενεργών εφέδρων είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κατά βάση εθελοντική συμμετοχή, καθώς ο οπλίτης θητείας θα καλείται κατά την απόλυσή του να δηλώσει αν επιθυμεί να συμμετέχει σε αυτόν.

Loading

Play