Η αναγκαία εξέλιξη στην ανακουφιστική φροντίδα για ογκολογικούς ασθενείς

Η αναγκαία εξέλιξη στην ανακουφιστική φροντίδα για ογκολογικούς ασθενείς

Νέο κέντρο καρκίνου στην Ελλάδα προάγει ανακουφιστική φροντίδα και ψηφιακά εργαλεία για καλύτερη υποστήριξη ασθενών. Το πρώτο ολοκληρωμένο ογκολογικό κέντρο της χώρας αναμένεται να εγκαινιαστεί στο νοσοκομείο Αγ. Σάββας μέχρι τον Ιούλιο, με σκοπό να λειτουργήσει ως κέντρο αναφοράς για την ολιστική προσέγγιση του καρκίνου, από τη διάγνωση έως όλα τα στάδια διαχείρισης της νόσου. Παρόλα αυτά, η χώρα αντιμετωπίζει κενά στην ανακουφιστική φροντίδα, με εθνικό σχέδιο δράσης που θα ενεργοποιηθεί μέχρι τις αρχές Απριλίου. Υπάρχει ήδη προγραμματισμός για τη συγκρότηση μονάδων ανακουφιστικής περίθαλψης σε διάφορες κλινικές, με τρεις περιοχές στην Αττική να εξετάζονται για τη δημιουργία κέντρου ανακουφιστικής φροντίδας, ενώ παράλληλα προωθείται η ίδρυση μίας ακόμη μονάδας στο Θεαγένειο της Θεσσαλονίκης.

Το Ολοκληρωμένο Κέντρο Καρκίνου στον Αγ. Σάββα θα εκμεταλλευτεί ψηφιακά εργαλεία στην υγεία, όπως ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, ο οποίος θα επεκταθεί και στα υπόλοιπα 11 νοσοκομεία που διαχειρίζονται περιστατικά καρκίνου στη χώρα, για την παρακολούθηση της πορείας των ασθενών. Η διαπίστευση του Αγ. Σάββα, που υποστηρίζεται με 2 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Υγείας, ενδέχεται να οδηγήσει στη δημιουργία δικτύων για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των ογκολογικών ασθενών.

Ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, επεσήμανε στο 5ο ετήσιο συνέδριο του Economist για τον καρκίνο στην Ελλάδα ότι έχουμε φτάσει στον στόχο των 60 ημερών για ακτινοθεραπείες και καλύτερες επιδόσεις στις χημειοθεραπείες. Προβλέπεται περαιτέρω βελτίωση του χρόνου αναμονής για ακτινοθεραπεία εντός δύο ετών με την αγορά νέων μηχανημάτων. Επιπλέον, με τις ψηφιακές εφαρμογές, η καταγραφή θα γίνεται πιο αποδοτική, υποστηρίζοντας τα ογκολογικά συμβούλια και τα πρωτόκολλα για μια πιο σφαιρική αντιμετώπιση της νόσου.

Η δημιουργία πιστοποιημένων κέντρων μαστού παραμένει προτεραιότητα για την ελληνική υγειονομική κοινότητα, προκειμένου να μειωθούν οι θνησιμότητες και οι υποτροπές, μεταφέροντας τις διαγνώσεις σε πιο πρώιμο στάδιο για την κατάλληλη υποστήριξη και θεραπεία.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play