Η άναρχη δόμηση στη Σαντορίνη συνδέεται με την αυξανόμενη σεισμική δραστηριότητα, ανησυχώντας επιστήμονες και πολίτες. Η σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται στη Σαντορίνη έχει κερδίσει την προσοχή του παγκόσμιου κοινού, με αρκετούς επιστήμονες να ερευνούν το φαινόμενο. Το αφιέρωμα της κροατικής εφημερίδας Jutarnji List περιλαμβάνει τη γνώμη του Δρ. Χρβόγιε Τκάλτσιτς, καθηγητή Γεωφυσικής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας (ANU), ο οποίος τονίζει ότι η άναρχη δόμηση στο νησί αποτελεί σοβαρό πρόβλημα, ειδικά σε συνδυασμό με την σεισμική δραστηριότητα.
Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα του νησιού διαφέρει σημαντικά από εκείνη του 1956, με συνεχώς αυξανόμενες δονήσεις να καταγράφονται καθημερινά. Η Σαντορίνη αντιμετωπίζει ένα πραγματικό σμήνος σεισμών, ενώ οι επιστήμονες αδυνατούν να προβλέψουν αν αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει σε μεγαλύτερους σεισμούς.
Ειδικοί αναγνωρίζουν την πολυπλοκότητα της σχέσης μεταξύ ηφαιστειακής και τεκτονικής δραστηριότητας, με την εγγύτητα της περιοχής σε ενεργό ηφαίστειο να καθιστά τη φύση των σεισμών αβέβαιη. Παράλληλα, η αυξημένη ηφαιστειακή δραστηριότητα ενδέχεται να επηρεάζει τις γεωλογικές δομές του νησιού.
Ο Δρ. Τκάλτσιτς προειδοποιεί επίσης για τις ελλείψεις στην κατασκευαστική υποδομή, επισημαίνοντας ότι η δόμηση έγινε χωρίς τήρηση των απαραίτητων αντισεισμικών κανονισμών, γεγονός που ενισχύει την ανησυχία των κατοίκων και των αρχών. Ο ίδιος ελπίζει ότι η τρέχουσα κατάσταση θα κινητοποιήσει τους ανθρώπους να επανεξετάσουν τη δομή και την ασφάλεια των κτιρίων στη Σαντορίνη.
Πηγή περιεχομένου: in.gr