Η Ανοδική Πορεία της Βιολογικής Μελισσοκομίας – Μέτρα Στήριξης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Σημαντική είναι η «στροφή» των μελισσοκόμων στο βιολογικό μέλι τα τελευταία χρόνια, ακολουθώντας τις τάσεις της αγοράς για την παραγωγή αγνών και φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων.

Ήδη τα τελευταία χρόνια, και ειδικά κατά την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού, πολλοί καταναλωτές άλλαξαν τις διατροφικές τους συνήθειες, προσπαθώντας να «θωρακίσουν» ακόμη περισσότερο την υγεία τους.

Το μέλι είναι γνωστό για τις αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, επουλωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές, ανοσοκατασταλτικές και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες του.

Η χώρα μας έχει μεγάλη παράδοση στη μελισσοκομία από τα αρχαία χρόνια, ενώ στη σημερινή εποχή οι περιοχές που πραγματοποιείται η μελισσοκομική δραστηριότητα είναι η Καβάλα, η Χαλκιδική, η Εύβοια, η Πελοπόννησος, η Κρήτη και τα Νησιά του Αιγαίου.

Μάλιστα η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις κορυφαίες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι αφορά στην παραγωγή μελιού.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η ελληνική παραγωγή αποτελεί το 1% της παγκόσμιας και το 7,4% της ευρωπαϊκής, με 16.000 τόνους.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέσω δράσεών του, στηρίζει την ανάπτυξη της βιολογικής μελισσοκομίας. Στόχος είναι η αύξηση της παραγωγής βιολογικού μελιού, δίνοντας στους Έλληνες μελισσοκόμους ακόμη περισσότερα «εργαλεία» προς αυτή την κατεύθυνση.

Προηγούμενα τις τελευταίες δεκαετίες, οι μελισσοκόμοι δεν λάμβαναν ενισχύσεις, ωστόσο, έπειτα από πρωτοβουλία του ΥΠΑΑΤ, η μελισσοκομία συμπεριελήφθη στους επιδοτούμενους κλάδους.

Το 2022, πραγματοποιήθηκε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την συμμετοχή των μελισσοκόμων στο «Μέτρο 11 βιολογική γεωργία».

Συνολικά υποβλήθηκαν 2.786 αιτήσεις, ενώ συνολικό ποσό ενίσχυσης για την τριετία έφτασε τα 50.552.429 ευρώ.

Στο πλαίσιο της παρέμβασης, οι μελισσοκόμοι δεσμεύονται να εφαρμόσουν τις αρχές και τις μεθόδους βιολογικής μελισσοκομίας και να διατηρήσουν αυτές τις μεθόδους μετά την αρχική περίοδο της μετατροπής.

Οι ενισχύσεις παρέχονται ετησίως ανά κλάσεις μεγέθους μελισσοσμηνών, καλύπτοντας το διαφυγόν εισόδημα και το κόστος συναλλαγής, με συνολική δημόσια δαπάνη για την περίοδο 2023-2029 να εκτιμάται στα 18.858.824,00 ευρώ.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading