Η αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και του Bullying
EUROKINISSI/RODOSPRESS.GR/ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ

Η αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και του Bullying

Ως Κοινωνικός Λειτουργός της Ε. Ε. και Διευθύνων Σύμβουλος της αστικής Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης και μη κυβερνητικής της Κοινωνίας των Πολιτών με τη διεθνή ονομασία «Stop Bullying Now- Σταμάτα την Κακοποίηση Τώρα» που εδρεύει στη Ρόδο, το πρώτο μου άρθρο για τη νέα δεκαετία του 2020 που μόλις άρχισε, θα το αφιερώσω στην προσπάθεια καταπολέμησης της κοινωνικής μάστιγας της εποχής μας που είναι η ενδοοικογενειακή βία και το Bullying σε διάφορες μορφές αφού η ενδοοικογενειακή βία ως μορφή βίας είναι και μια μορφή Bullying και μάλιστα από τις χειρότερες μορφές διότι συντελείται και μέσα στον κλειστό χώρο της οικογενείας και του σπιτιού, ένας χώρος που κανονικά πρέπει να είναι χώρος αγάπης, ξεκούρασης και προστασίας και όχι κακοποίησης. 

Η Ρόδος και τα γύρω νησιά μας της Δωδεκανήσου κατέχουν δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, την αρνητική πρωτιά στα κρούσματα της ενδοοικογενειακής βίας/bullying πανελλαδικώς όπως παρουσιάστηκε από την έκθεση των Εισαγγελικών Αρχών περιοχής Ρόδου/Δωδεκανήσου σε ημερίδα που διοργανώθηκε στην Αθήνα από την Αντεισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Μαρία Αγγελουδη στην εισήγησή της, στην πολύ σημαντική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και την Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων στην Αθήνα και που “Η Ροδιακή” είχε δημοσιεύσει ένα ρεπορτάζ  με ημερομηνία δημοσίευσης στις 6/11/2017.  

Για την αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας στην περιοχή μας αναφέρθηκε στη “Ροδιακή” στις  30/11/2014 με τίτλο του άρθρου “Αρνητική πρωτιά της Ρόδου στην κακοποίηση γυναικών” και η πρόεδρος της οργάνωσης “Γυναίκες χωρίς Σύνορα” κ. Γιασιράνη Χαρούλα.

Η αρνητική αυτή πρωτιά που τα τελευταία χρόνια έχει πανελλαδικά η Ρόδος και τα γύρω νησιά  μας εκτός του ότι είναι δυσφήμιση για την περιοχή μας και μια σοβαρή υποβάθμιση της ανθρώπινης υγείας και αξιοπρέπειας των θυμάτων της ενδοοικογενειακής βίας που είναι και μια μορφή Bullying,  επισημαίνει επίσης ότι οι μέχρι τώρα προσπάθειες που έγιναν για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας στην περιοχή της Δωδεκανήσου οι προσπάθειες αυτές δεν έχουν φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα αλλά θα πρέπει να ενισχυθούν και να αντιμετωπιστεί πιο ολοκληρωμένα το πρόβλημα και με άλλες πιο στοχευμένες μορφές οργάνωσης από αυτές που χρησιμοποιήθηκαν μέχρι σήμερα.

Αν και υπάρχει το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης-προστασίας Γυναικών που λειτουργεί στη Ρόδο και που κάνουν αξιοθαύμαστη προσπάθεια και έχουν φέρει σεβαστό αποτέλεσμα, παρόλα αυτά η προσπάθειά τους αυτή από μόνη της δεν επαρκεί για να αντιμετωπιστεί ολοκληρωτικά αυτό το μεγάλο κοινωνικό αρνητικό φαινόμενο της Ενδοοικογενειακής βίας και του Bullying στην περιοχή της Ρόδου/Δωδεκανήσου, μια μορφή βίας που αυξήθηκε ειδικά τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης. 

Για την ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα έχω δημοσιεύσει αρκετά άρθρα από το 2006 και στη  “Ροδιακή” βάσει και των διεθνών εμπειριών μου ως Κοινωνικός Λειτουργός της Σουηδίας που εργάστηκε με τα θέματα αυτά στον μεγάλο δήμο του Γκέτεμποργκ αρχές δεκαετίας του 2000 και με την ιδιότητά μου ως ο πρώτος Έλληνας Κοινωνικός Λειτουργός της Σουηδίας-Σκανδιναβίας που εργάστηκε για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της Ενδοοικογενειακής βίας στη Σουηδία με την υποστήριξη και της κυβέρνησης της Σουηδίας. 

Μια Σουηδία που είναι από τις κορυφαίες χώρες παγκοσμίως στα θέματα αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας και του Bullying σε σύγκριση με την Ελλάδα που δυστυχώς είναι από τις χειρότερες βάσει και των πρόσφατων διεθνών ερευνών. Παρά τις προτάσεις που κατά διαστήματα έχω καταθέσει μέσω δημόσιων ομιλιών μου και άρθρων μου στον τοπικό Τύπο της Ρόδου μεταξύ αυτών και στη «Ροδιακή» για την καλύτερη αντιμετώπιση της Ενδοοικογενειακής βίας και του Bullying στην περιοχή μας, δυστυχώς σχεδόν τίποτα από αυτές τις προτάσεις που έχω προτείνει δεν έχει αξιοποιηθεί. 

Μέσω αυτού του άρθρου μου κάνω μια ακόμα προσπάθεια μέσω των προτάσεών μου για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και του Bullying ειδικά στην περιοχή της Ρόδου/Δωδεκανήσου και προτείνω να ιδρυθεί με έδρα τη Ρόδο ως πρωτεύουσα της Δωδεκανήσου το πρώτο ολοκληρωμένο συμβουλευτικό κέντρο αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας και του Bullying στην Ελλάδα. 

Ένα κέντρο που θα λειτουργεί κυρίως προληπτικά αλλά και κατασταλτικά στην προσπάθεια αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας και της βίας του Bullying στην περιοχή μας και που η λειτουργία του κέντρου θα συμπεριλαμβάνει όλα τα μέλη της οικογενείας διότι οι υπάρχουσες δομές δεν επαρκούν δυστυχώς για να αντιμετωπίσουν ολοκληρωμένα το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας και του Bullying επειδή αυτές συμβουλευτικά και λειτουργικά εστιάζουν μόνο στην προστασία της γυναίκας και του παιδιού και δεν συμπεριλαμβάνεται ο άντρας ως μέλος της οικογενείας αλλά και ως μέρος του προβλήματος που πρέπει να έχει και αυτός κάποια μορφή επιστημονικης βοήθειας ώστε να μην κακοποιήσει. 

Με την υπάρχουσα κατάσταση δεν υπάρχουν επαρκείς και οργανωμένες δραστηριότητες προληπτικής φύσεως αντιμετώπισης της αντρικής βίας κατά της γυναίκας και της οικογένειας ώστε να μπορέσουμε να παρεμποδίσουμε τη βία του άντρα κατά της γυναίκας και του παιδιού.

Ούτε υπάρχει μια δομή που θα αναλαμβάνει τον άντρα/δράστη της ενδοοικογενειακής βίας όταν θα βρίσκεται στα αρχικά στάδια της κακοποίησης ώστε να σταματήσει άμεσα την κακοποίηση, αλλά αυτο που υπάρχει είναι μόνο μέσω της ποινικής διαμεσολάβησης και όταν πια έχει φτάσει στο σημείο η κακοποίηση να έχει καταγγελθεί στις αρχές και αφού ο άντρας ήδη έχει κακοποιήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα τη γυναίκα και σε αρκετές περιπτώσεις και τα παιδιά μέλη της οικογένειάς του με καταστροφικές συνέπειες και για αυτόν αλλά και κυρίως για τη  γυναίκα και την οικογένεια. 

Η ενδοοικογενειακή βία ως πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί πιο συνολικά και κυρίως προληπτικά  συμπεριλαμβανομένου και του άντρα που είναι το βασικό πρόβλημα της βίας και που αυτός σε διάφορες περιόδους και καταστάσεις ίσως να χρειαστεί συμβουλευτική υποστήριξη ώστε να μπορέσει να επεξεργαστεί το πρόβλημά του και να μην φτάσει ποτέ στη θέση να γίνει ο δράστης της κακοποίησης της γυναίκας και των παιδιών του αλλά και αν έχει αρχίσει, να σταματήσει άμεσα και να μετανιώσει σταματώντας την επιθετική συμπεριφορά του με τη βοήθεια της συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης που θα του δίνει το κέντρο αλλά και με την απειλή της ποινικής τιμωρίας όπως αυτή περιγράφεται στον νόμο 3005/2006  και στον νόμο 4531/2018. 

Το κέντρο που προτείνω θα συνεργάζεται στενά και με το ήδη υπάρχον κέντρο  Συμβουλευτικής Υποστήριξης-προστασίας Γυναικών  που λειτουργεί στη Ρόδο και μαζί θα διοργανώνουν κοινές κοινωνικές δραστηριότητες με σκοπό την προστασία της γυναίκας και του παιδιού βασιζόμενοι κυρίως στην πρόληψη, να προλάβουμε το κακό πριν αυτό εκδηλωθεί και που είναι και το σπουδαιότερο κομμάτι της επιτυχίας, αλλά και με την καταστολή της βιας αν δεν επαρκεί η προσπαθεια της πρόληψης. 

Το κέντρο θα έχει συνεργασία και με την τοπική αυτοδιοίκηση, αρμόδιο αντιδήμαρχο και αντιπεριφερειάρχη,  την αστυνομία και τις εισαγγελικές αρχές της περιοχής Ρόδου/Δωδεκανήσου στην κοινή προσπάθεια αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας και του Bullying καθώς και σε επιστημονικό επίπεδο  θα συνεργάζεται και με οργανώσεις προστασίας της γυναίκας και του παιδιού αλλά και με οργανώσεις κατά της βίας του Bullying αφού η κακοποίηση του ατόμου μέσω της ενδοοικογενειακής βίας είναι και μια μορφή βίας bullying και κατάφωρης παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του θύματος. 

Το κέντρο που προτείνω να ιδρυθεί στη Ρόδο απώτερος σκοπός της λειτουργίας του θα είναι η πλήρη προστασία της γυναίκας και του παιδιού από την ενδοοικογενειακή βία και το Bullying και θα λειτουργεί υπό την αιγίδα πρωτίστως των Υπουργείων Υγείας και Δικαιοσύνης σε συνεργασία και με την τοπική αυτοδιοίκηση, Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου και Δήμο Ρόδου. 

Θα καταθέτει ετησίως έκθεση δραστηριότητας και αποτελέσματος στα αρμόδια Υπουργεία με κοινοποίηση στην Π.Ν.ΑΙ και στον Δήμο Ρόδου όπου και θα περιγράφει τις ετήσιες δραστηριότητες του κέντρου και τα αποτελέσματα που έχει φέρει. Για να μπορέσει να οργανωθεί και να φέρει επιθυμητά αποτελέσματα το κέντρο θα πρέπει αρχικά να λειτουργήσει τουλάχιστον δυο έτη με προοπτική συνέχειας αναλόγως και του αποτελέσματος που θα φέρει. Διοικητικά και λειτουργικά το κέντρο θα στελεχώνεται από επιστημονικό προσωπικό και των δύο φύλων, άντρες και γυναίκες και από διοικητικό συμβούλιο με διορισμένο πρόεδρο.  

Το κέντρο θα αναλαμβάνει εκτός της επιστημονικού χαρακτήρα προληπτικής συμβουλευτικής δραστηριότητας και την αρχική προστασία των κακοποιημένων γυναικών/παιδιών που θα ζητήσουν τη βοήθεια του κέντρου σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, αστυνομία και Εισαγγελία πριν να προωθηθεί το κακοποιημένο πρόσωπο και αναλόγως της εκτίμησης της καταστάσεως, σε κέντρο προστασίας/φιλοξενίας

Θα έχει επίσης συνεργασία και με εξωτερικούς επιστημονικούς συνεργάτες όπως ψυχολόγους,  παιδοψυχολόγους και νομικούς για να μπορέσει να αντεπεξέλθει ικανοποιητικά και ολοκληρωμένα στη λειτουργία του. Οικονομικά το κέντρο για να αρχίσει και να καλύψει τις οικονομικές λειτουργικές ανάγκες του πρέπει να χρηματοδοτηθεί από το κράτος ή και αν είναι δυνατόν μέσω και της ένταξής του σε κάποιο από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ.  

Σε αυτή την προσπάθεια και πρότασή μου για την καλύτερη αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και του Bullying στην περιοχή μας πιστεύω να συμμετέχουμε και εμείς συμβουλευτικά ως αστική Ανθρωπιστική Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση και μη κυβερνητική της Κοινωνίας των Πολιτών με την υποστήριξη του άρθρου 21 του ελληνικού Συντάγματος καθώς και του άρθρου 9 του νόμου 4531/2018 ΦΕΚ 62/Α/5-4-2018 με την Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας με προσαρμογή και της ελληνικής νομοθεσίας.

Πηγή: rodiaki.gr

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading