Στις ενέργειες που θα προβεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το προσεχές διάστημα, ως προς τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα, αναφέρθηκε εκτενώς η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας, Δόμνα Μιχαηλίδου, σε γραπτή δήλωσή της.
«Λαμβάνοντας υπόψη τον αυξανόμενο αριθμό ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα, οι οποίοι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης της 15ης Σεπτεμβρίου 2019, ανέρχονται σε 4,501 σε όλη την Ελλάδα, τις συνθήκες διαμονής των παιδιών αυτών στην Ελλάδα, αλλά και τα πρόσφατα γεγονότα στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας», η κ. Μιχαηλίδου δήλωσε ότι ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα ολοένα και αυξάνεται, ασκώντας τεράστια πίεση στους μηχανισμούς παιδικής προστασίας της χώρας. Όπως είπε, «οι θέσεις στις δομές φιλοξενίας δεν επαρκούν, για να καλύψουν την ανάγκη στέγασης του αριθμού αυτών των παιδιών, ενώ εναλλακτικές μορφές φιλοξενίας, όπως η προσωρινή στέγαση σε ξενοδοχεία, αυτήν τη στιγμή, δεν μπορούν να αξιοποιηθούν πλήρως, λόγω του επιπόλαιου σχεδιασμού της προηγούμενης κυβέρνησης για πρόωρη παύση της λειτουργίας τους».
Στη δήλωσή της, η κ. Μιχαηλίδου τονίζει ότι, προκειμένου να εξασφαλιστούν περισσότερες θέσεις φιλοξενίας το προσεχές διάστημα, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προβαίνει στις παρακάτω ενέργειες:
«- Διερευνά, μέσω του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), τη δυνατότητα μετακίνησης, όσο το δυνατόν, περισσότερων ασυνόδευτων ανηλίκων από τα νησιά στην ενδοχώρα. Πιο συγκεκριμένα, το ΕΚΚΑ θα αξιοποιήσει κάθε περιθώριο όσον αφορά την άμεση κάλυψη των όποιων διαθέσιμων θέσεων στις δομές φιλοξενίας από τις πλέον ευάλωτες περιπτώσεις παιδιών στα νησιά.
– Αποστέλλει επείγον αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εντός της εβδομάδας, για συνέχιση της έκτακτης χρηματοδότησης για τη λειτουργία των ξενοδοχείων με ευθύνη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στα οποία διαμένουν ασυνόδευτοι ανήλικοι, μέχρι τον Ιούνιο του 2020.
– Σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, θα επιδιώξει την επιτάχυνση αξιοποίησης της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ασύλου και Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο τη δημιουργία περισσότερων νέων θέσεων μακροπρόθεσμης φιλοξενίας σε κατάλληλες δομές.
– Θα διερευνήσει τη δυνατότητα αξιοποίησης ακινήτων ιδιοκτησίας του Δημοσίου, με σκοπό τη δημιουργία νέων δομών, σε συνεργασία με ενδιαφερόμενες μη κυβερνητικές οργανώσεις με γνώση και εμπειρία σε θέματα παιδικής προστασίας.
– Θα επιταχύνει την υλοποίηση του σχεδιασμού που υπάρχει για την προώθηση εναλλακτικών μορφών παιδικής προστασίας, όπως αυτή της αναδοχής».