Η διαγραφή των «αιωνίων» φοιτητών και οι προκλήσεις του νόμου Κεραμέως

Η διαγραφή των «αιωνίων» φοιτητών και οι προκλήσεις του νόμου Κεραμέως

Το 2022 ψηφίστηκε ο νόμος Κεραμέως για τα ΑΕΙ, που μεταξύ άλλων καθόριζε τη διαδικασία με την οποία οι φοιτητές που ξεπερνούν το όριο φοίτησης θα διαγράφονται από τα μητρώα των πανεπιστημίων. Τρία χρόνια μετά, η συζήτηση περί «αιωνίων» φοιτητών έχει επανέλθει στη δημόσια συζήτηση με αφορμή την πρώτη φορά που θα κληθούν τα πανεπιστήμια να προχωρήσουν, όντως, στη διαγραφή φοιτητών, τον ερχόμενο Αύγουστο.

Κατά την τελευταία Σύνοδο των Πρυτάνεων, που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο στον Μυστρά της Πελοποννήσου και στην οποία παρευρέθη και ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης, Νίκο Παπαϊωάννου, οι πρυτάνεις των ΑΕΙ ζήτησαν από την ηγεσία του υπουργείου να υπάρξει μέριμνα για ειδικές περιπτώσεις, που βρίσκονται στο μεταίχμιο μεταξύ ολοκλήρωσης σπουδών και υπέρβασης του χρονικού ορίου φοίτησης.

Σύμφωνα με πηγές του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη Σύνοδο, ο κ. Πιερρακάκης εμφανίστηκε επιφυλακτικός και επανέλαβε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί. Παρ’ όλα αυτά, ζήτησε από τα πανεπιστήμια αριθμητικά στοιχεία, προκειμένου να εξεταστεί το μέγεθος του ζητήματος που του έχει τεθεί.

Από πλευράς υπουργείου, πάντως, δεν διαφαίνεται να λαμβάνονται πρωτοβουλίες άμεσα, παρά την εκπεφρασμένη άποψη των πανεπιστημίων. Σε αυτή τη σύνοδο, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών εισηγήθηκε σχετική νομοθετική ρύθμιση προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Ο ν. 4957/2022, αποκαλούμενος και ως νόμος Κεραμέως, στο άρθρο 76 αναφέρεται στην ανώτατη διάρκεια φοίτησης και τη δυνατότητα μερικής φοίτησης. Ειδικότερα, ορίζει ότι η ανώτατη διάρκεια φοίτησης για τα προγράμματα σπουδών διάρκειας 4 ετών είναι τα 6 έτη και για τα 5ετή προγράμματα τα 8 έτη.

Η εξαίρεση από τα παραπάνω που προβλέπει ο νόμος, αφορά σοβαρούς λόγους υγείας που αφορούν τον φοιτητή ή συγγενή πρώτου βαθμού. Όσον αφορά τη μερική φοίτηση, το δικαίωμα αυτό έχουν οι φοιτητές που εργάζονται τουλάχιστον είκοσι ώρες την εβδομάδα και οι φοιτητές με αναπηρία.

Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα στους φοιτητές που το επιθυμούν και δεν έχουν υπερβεί το ανώτατο όριο φοίτησης, να διακόψουν τις σπουδές τους για έως και 2 χρόνια. Στην περίπτωση αυτή, αναστέλλεται η φοιτητική ιδιότητα και δεν επιτρέπεται η συμμετοχή σε καμία εκπαιδευτική διαδικασία.

Η εφαρμογή των παραπάνω επαφίεται στα ΑΕΙ, τα οποία ορίζουν τις λεπτομέρειες και προϋποθέσεις για το ζήτημα. Εάν δεν εφαρμοστεί ο νόμος, η μη εφαρμογή συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα.

Οι πρυτάνεις εξέφρασαν ανησυχία για τις συνέπειες από την εφαρμογή του νόμου, που μπορεί να φέρει οριζόντια διαγραφή φοιτητών. Δεν μπορεί να παραγνωριστεί η κρίσιμη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα σε εκείνους που είναι ανενεργοί και εκείνους που αγωνίζονται για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Θα πρέπει να υπάρξει μία μεταβατική περίοδος για τους φοιτητές που ενδιαφέρονται να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Πρόκειται για ένα διαχρονικό ζήτημα, που διαρκεί δεκαετίες.

Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει υπάρξει επίσημος σχολιασμός από το υπουργείο Παιδείας σχετικά με τις ενέργειες που προτίθεται να προχωρήσει.

Η επόμενη Σύνοδος των Πρυτάνεων θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαΐου στη Θεσσαλονίκη, αναμένοντας να τεθεί εκ νέου το ζήτημα της νομοθετικής πρωτοβουλίας για τους «αιωνίους» φοιτητές.

Loading

Play