Όταν γίνεται λόγος για συνέδρια, επαγγελματικές συναντήσεις και εταιρικά ταξίδια, ίσως να μην γίνεται απολύτως αντιληπτό το μέγεθος του τζίρου που δημιουργούν σε εθνικό επίπεδο και τι προσφέρουν στην οικονομία κάθε χώρας, ούτε πόσο σημαντικός κλάδος του τουρισμού είναι ο συγκεκριμένος, αφού πέρα από τα οικονομικά οφέλη, τροφοδοτεί γύρω στα 50 επαγγέλματα και ενισχύει τη διάχυση της τουριστικής κίνησης σε όλες τις εποχές του χρόνου.
Στην Ελλάδα ο συνεδριακός και επαγγελματικός τουρισμός έκλεισε το 2024 με πολύ θετικό πρόσημο και αύξηση των διεθνών συνεδρίων. Η ζήτηση δείχνει ότι η δυναμική του κλάδου για περαιτέρω ανάπτυξη είναι πολύ μεγάλη, αρκεί να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να μπορεί η χώρα να ανταποκριθεί πλήρως στο συνεχές και αυξανόμενο ενδιαφέρον, κάτι που σήμερα δεν είναι εφικτό.
«Το 2024 στον τομέα του επαγγελματικού και συνεδριακού τουρισμού η Ελλάδα παρουσίασε μια σημαντική αύξηση, η οποία προφανώς και συμπορεύεται με τη γενικότερη άνοδο στον τουρισμό, αλλά πολλά από αυτά τα συνέδρια δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε λόγω έλλειψης υποδομών», σημειώνει η κ. Λυγνού.
Ο τομέας του επαγγελματικού και συνεδριακού τουρισμού καταγράφει περισσότερα από 2 δισ. ευρώ τζίρο ετησίως, ωστόσο, σύμφωνα με διεθνείς μετρήσεις, «η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα πολύ χαμηλά αν λάβουμε υπόψη τα έσοδα που συνεισφέρουν τα συνέδρια στην εθνική οικονομία».
Η χώρα διαθέτει πολύ μεγάλη δυναμική για να αναπτύξει τον επαγγελματικό και συνεδριακό τουρισμό με βελτίωση των υποδομών, κάτι που θα δημιουργήσει μεγαλύτερες διαθεσιμότητες και άνοιγμα σε σημαντικές αγορές.
Ο συνεδριακός τουρισμός προσελκύει υψηλού επιπέδου επισκέπτες, οι οποίοι είναι συνήθως επιστήμονες και ξοδεύουν έως και 7-8 φορές πάνω από τον απλό τουρίστα, επενδύοντας σε διακοπές στην Ελλάδα.
Η Σίσσυ Λυγνού στις 23 Φεβρουαρίου αναλαμβάνει την προεδρεία της IAPCO, ενός διεθνούς οργανισμού με περίπου 95 μέλη. «Είναι πρώτη φορά που εκλέγεται Ελληνίδα στη θέση αυτή και αυτό θα συμβάλει στην ανάδειξη του σύγχρονου προσώπου της χώρας μας», τονίζει.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ