Η ΔΥΠΑ επενδύει στην απασχόληση και την κατάρτιση στη Δυτική Μακεδονία

Η ΔΥΠΑ επενδύει στην απασχόληση και την κατάρτιση στη Δυτική Μακεδονία

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) συνεχίζει την υλοποίηση στοχευμένων δράσεων στη Δυτική Μακεδονία στο πλαίσιο της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΔΑΜ), με στόχο τη στήριξη των πολιτών και την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, συμβάλλοντας παράλληλα στην αναβάθμιση της τοπικής οικονομίας.

Ένα πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί το νέο «ειδικό πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων, πρώην εργαζομένων στις επιχειρήσεις που επλήγησαν λόγω της απολιγνιτοποίησης στα Εδαφικά Σχέδια Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΕΣΔΙΜ) Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης», με συνολικό προϋπολογισμό 10,7 εκατ. ευρώ, που αφορά στη δημιουργία 1.000 νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης για εγγεγραμμένους στο μητρώο ανεργίας της ΔΥΠΑ.

Η διάρκεια της επιχορήγησης είναι 12 μήνες και κυμαίνεται από το 70% του μισθού και των εισφορών για τους κοινούς ανέργους (829,50 ευρώ μηνιαίως, 9.954 ευρώ συνολικά) έως 100% για τους ανέργους που εμπίπτουν στον ορισμό του ΔΑΜ (1.185 ευρώ μηνιαίως, 14.220 ευρώ συνολικά), δηλαδή για όσους είχαν απασχοληθεί σε παρακμάζοντες και μετασχηματιζόμενους τομείς.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι δαπάνες απασχόλησης και κατάρτισης της ΔΥΠΑ για τη Δυτική Μακεδονία έχουν ξεπεράσει τα 88 εκατ. ευρώ, με 15.130 ωφελούμενους από προγράμματα απασχόλησης, εκ των οποίων 4.323 μέσω δράσεων απολιγνιτοποίησης. Οι ωφελούμενοι αυτοί περιλαμβάνουν 61% γυναίκες, 53% νέους έως 29 ετών και 37% μακροχρόνια άνεργους.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, δηλώνει ότι η ΔΥΠΑ συνεχίζει με αφοσίωση να επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό της Δυτικής Μακεδονίας, υλοποιώντας στοχευμένα προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης.

«Είναι αδήριτη ανάγκη να παρέχουμε έμπρακτη στήριξη στους ευάλωτους πληθυσμούς της περιοχής, προσφέροντας ευκαιρίες εκπαίδευσης και κατάρτισης, οι οποίες θα ενισχύσουν τις επαγγελματικές δεξιότητές τους», αναφέρει ο κ. Πρωτοψάλτης.

Η μείωση της ανεργίας στη Δυτική Μακεδονία, που φτάνει το 11,1% το Γ’ τρίμηνο του 2024, είναι το αποτέλεσμα μιας συντονισμένης προσπάθειας και συνεχούς επένδυσης στην περιοχή, αναδεικνύοντας την επιτυχία των δράσεών μας.

Στοχεύουμε στην κοινωνική συνοχή και στην ουσιαστική αναβάθμιση της τοπικής οικονομίας, διασφαλίζοντας ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω στην προσπάθεια για ένα καλύτερο επαγγελματικό μέλλον», προσθέτει ο Διοικητής της ΔΥΠΑ.

Loading

Play