Σε 2.562 ανέρχονται τα καταγεγραμμένα ασυνόδευτα ανήλικα που φιλοξενούνται στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Φεβρουαρίου. Από αυτά το 91% είναι αγόρια και το 9% είναι κορίτσια, ενώ το 11,6% είναι κάτω από 15 ετών. Η συντριπτική πλειοψηφία των ασυνόδευτων ανήλικων διαμένει σε Κέντρα Φιλοξενίας, με τους υπόλοιπους να διαμένουν σε Διαμερίσματα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης, σε Δομές Επείγουσας Φιλοξενίας, σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και σε Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές.
Για την προστασία και την αρωγή των ασυνόδευτων ανήλικων λειτουργούν τέσσερα κέντρα από την «ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ – Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων», την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Από το 2019, η ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ έχει διευρύνει τις δραστηριότητές της στη φιλοξενία και προστασία ασυνόδευτων προσφυγόπουλων. Με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, λειτουργούν πέντε Κέντρα Φιλοξενίας, εκ των οποίων σήμερα παραμένουν σε λειτουργία τέσσερα, παρέχοντας στέγη και ασφάλεια.
Σε συνεργασία με τη Γραμματεία Ασυνόδευτων Ανηλίκων, τα κέντρα προσφέρουν ασφαλές περιβάλλον και ουσιαστική στήριξη για την ομαλή ένταξη των παιδιών στην ελληνική κοινωνία μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης. Το 2024 σηματοδότησε ένα νέο ορόσημο για τον φορέα, καθώς ανέλαβε τον συντονισμό του προγράμματος «ΠΥΞΙΔΑ», το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση του υφιστάμενου μηχανισμού προστασίας για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα έως 21 ετών.
Η στρατηγική προτεραιότητα του υπουργείου για την ενίσχυση των δράσεων κοινωνικής ένταξης βρίσκει στη ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ έναν σταθερό σύμμαχο. «Η Εκκλησία της Ελλάδος, σε συνεργασία με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόσκληση για φιλοξενία και προστασία ασυνόδευτων ανηλίκων», αναφέρει η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη. «Η οργάνωση, η αλληλεγγύη και η προστασία αποφέρουν καρπούς που οδηγούν σε πολλές ευκαιρίες επιτυχίας».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ