Τυφώνες, καύσωνες, πλημμύρες… Ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα διατάραξαν τη σχολική εκπαίδευση σχεδόν 250 εκατομμυρίων παιδιών σε όλο τον κόσμο το 2024, ή αλλιώς του ενός παιδιού στα επτά, υπογράμμισε η UNICEF, στηλιτεύοντας αυτόν τον «παραμελημένο» αντίκτυπο της κλιματικής κρίσης.
«Τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στις συνέπειες κρίσεων που συνδέονται με τον καιρό, ιδίως με ισχυρότερους και πιο συχνούς καύσωνες, καταιγίδες, ξηρασίες και πλημμύρες, που είναι πιο έντονες και πιο συχνές», συνέχισε η επικεφαλής του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία, η Κάθριν Ράσελ, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε χθες.
Τουλάχιστον 242 εκατομμύρια παιδιά που πάνε από το νηπιαγωγείο ως το λύκειο είδαν τη μόρφωσή τους να διαταράσσεται πέρυσι λόγω των κλιματικών σοκ, σύμφωνα με τη UNICEF. Η ακραία ζέστη ήταν η κυριότερη αιτία, με τουλάχιστον 171 εκατομμύρια μαθητές και μαθήτριες να πλήττονται, ανάμεσά τους 118 εκατομμύρια μόνο τον Απρίλιο.
Η νότια Ασία ήταν η περιοχή του κόσμου όπου σημειώθηκαν τα περισσότερα προβλήματα στα σχολεία εξαιτίας των κλιματικών σοκ, με 128 εκατομμύρια παιδιά να πλήττονται. Η εκπαίδευση είναι μια από τις υπηρεσίες που αντιμετωπίζουν συχνότερα διακοπές εξαιτίας των κλιματικών κινδύνων, δήλωσε η Κάθριν Ράσελ, τονίζοντας ότι το μέλλον των παιδιών πρέπει να βρίσκεται στην καρδιά όλων των σχεδίων και των ενεργειών όσον αφορά το κλίμα.
Η UNICEF απευθύνει έκκληση να γίνουν επενδύσεις τόσο για την ανακαίνιση σχολικών αιθουσών, όσο και για την κατασκευή νέων, πιο ανθεκτικών σε καταστροφές σχολικών κτιρίων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ