Η Ελαφόνησος στοχεύει στην αειφόρο τουριστική ανάπτυξη: Ένα πρότυπο για τα νησιά της Ελλάδας

Η Ελαφόνησος, ένα «διαμάντι» στο νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου, φημίζεται για τα κρυστάλλινα και τυρκουάζ νερά της, τις αμμώδεις παραλίες και τη μοναδική γαστρονομία της. Κάθε χρόνο, κερδίζει ολοένα και περισσότερους επισκέπτες, καθώς οι τουρίστες που ανακαλύπτουν το νησί, σχεδόν πάντα επιστρέφουν. Παρά την αλματώδη ανάπτυξη του τουρισμού στην Ελλάδα, η Ελαφόνησος διατηρεί την αυθεντικότητά της και όλα τα χαρακτηριστικά που την καθιστούν μοναδική και ελκυστική στους επισκέπτες.

Ως πλήρως προστατευόμενο νησί που ανήκει στο δίκτυο Natura, η Ελαφόνησος, σύμφωνα με τον δήμαρχο Άγγελο Τσιριγωτάκη, κινείται προς την κατεύθυνση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης. «Η Ελαφόνησος έχει φανατικούς επισκέπτες και επαναλαμβανόμενους τουρίστες. Αυτό που την ξεχωρίζει είναι η παραλία του Σίμου, με τους αμμόλοφους που φιλοξενούν κέδρους, ένα σπάνιο και ασυνήθιστο φαινόμενο. Επίσης, το παραδοσιακό λιμανάκι με το φρέσκο ψάρι προσελκύει πολλούς φυσιολάτρες», δηλώνει ο δήμαρχος.

Αν και το νησί παρουσιάζει σταθερή αύξηση της επισκεψιμότητας τα τελευταία είκοσι χρόνια, παρατηρείται μείωση της αγοραστικής δύναμης των επισκεπτών τα τελευταία τρία χρόνια, γεγονός που σχετίζεται με την γενικότερη οικονομική κατάσταση. Όσον αφορά τις επενδύσεις, υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον. Η Ελαφόνησος προσφέρει 4.000 κλίνες σε ενοικιαζόμενα και ξενοδοχεία, με τη δυνατότητα φιλοξενίας 2.000 επιπλέον ατόμων σε ένα από τα πιο σύγχρονα κάμπινγκ.

Το κάμπινγκ διαθέτει άρτιες υποδομές, συμπεριλαμβανομένων κουζινών, πλυντηρίων και ανακαινισμένου εστιατορίου, εξασφαλίζοντας άνετη διαμονή για τους επισκέπτες. Ο κ. Τσιριγωτάκης υπογραμμίζει ότι το νησί είναι εντελώς προσβάσιμο στο δίκτυο Natura και τηρούνται αυστηροί κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος. «Για παράδειγμα, οι μισθώσεις για ομπρέλες σε παραλίες Natura μπορούν να καλύψουν μόνο το 30% της περιοχής και αυτό τηρείται στην Ελαφόνησο. Στόχος μας είναι η ανάπτυξη του νησιού χωρίς αλλοίωση», προσθέτει. Συζητούνται τρόποι ένταξης της Ελαφόνησου στα Gr Eco islands, προκειμένου να γίνει ένα «πράσινο» νησί που θα συνδυάζει ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος.

Οι επισκέπτες της Ελαφονήσου προέρχονται από όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη, με την τελευταία χρονιά να παρατηρούνται αυξημένες αφίξεις από Ασιάτες και Αμερικανούς. Ωστόσο, η απουσία αεροπορικής σύνδεσης παραμένει αποτρεπτική. «Για να προσελκύσουμε επιπλέον επισκέπτες, πρέπει να βελτιώσουμε την πρόσβαση. Εξετάζουμε τη δυνατότητα κατασκευής μαρίνας, προκειμένου να αναβαθμίσουμε το νησί, καθώς καθημερινά περίπου 60 σκάφη βρίσκονται γύρω από την Ελαφόνησο», καταλήγει ο δήμαρχος.

©

Loading