Η ελαιοπαραγωγή στην Αργολίδα: Οι προετοιμασίες για τη φετινή σοδειά

Η ελαιοπαραγωγή στην Αργολίδα: Οι προετοιμασίες για τη φετινή σοδειά

   Η παραγωγή ελαιόλαδου για φέτος αναμένεται να είναι πολύ καλύτερη από πέρσι, αν και παραμένει χαμηλότερη από τα παραδοσιακά επίπεδα λόγω των καιρικών συνθηκών.

   Στο πλαίσιο ενός τηλεοπτικού οδοιπορικού στα Χρονέϊκα Αργολίδας, καταγράψαμε τις προσδοκίες της οικογένειας Χρόνη, που ζει αποκλειστικά από την παραγωγή ελαιόλαδου. Εξερευνήσαμε τις διαδικασίες φροντίδας των ελιών, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τις προσδοκίες τους για τη σοδειά.

   Η Αγγελική Χρόνη δήλωσε ότι η οικογένεια θεωρεί τα χωράφια τους ως προέκταση της αυλής του σπιτιού.

   Από τις 7 το πρωί μέχρι τη δύση του ήλιου, η οικογένεια εργάζεται στα χωράφια. Η φροντίδα των ελαιόδεντρων απαιτεί συνεχή εργασία καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, με ιδιαίτερη προσοχή στις περιόδους συγκομιδής.

   Η οικογένεια Χρόνη περιγράφει την τρέχουσα κατάσταση της παραγωγής ελαιόλαδου, αναφέροντας ότι οι τιμές που αναμένονται για τους μικρούς παραγωγούς κυμαίνονται γύρω από 7-8 ευρώ το λίτρο, κάτι που είναι αυξημένο σε σχέση με το παρελθόν, αλλά ενδέχεται να μην καλύψει τα έξοδα τους.

   Σημαντικές προκλήσεις για τους παραγωγούς είναι η αύξηση του κόστους παραγωγής λόγω των υψηλών τιμών των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων. Ο πατέρας της οικογένειας, Θανάσης Χρόνης, επισήμανε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και οι κερδισμένοι είναι λίγοι.

   Στο ελαιοτριβείο Μελά, οι διευθύντριες προέβλεψαν ότι οι τιμές για τους καταναλωτές θα παραμείνουν υψηλές, καθώς οι μικρότερες ποσότητες θα επιβαρύνουν τη διαρκή ζήτηση.

   Γενικά, οι παραγωγοί αναμένουν ότι η φετινή παραγωγή θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη χρονιά, χάρη στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες.

Loading