Η Ελλάδα αντιλαμβάνεται την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή ως εθνική προτεραιότητα

Η Ελλάδα αντιλαμβάνεται την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή ως εθνική προτεραιότητα

Οι περισσότεροι Έλληνες θεωρούν εθνική προτεραιότητα την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα για το κλίμα που διενεργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, σχεδόν εννιά στους δέκα Έλληνες αναγνωρίζουν την ανάγκη να αλλάξουν και να προσαρμόσουν τον τρόπο ζωής τους στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Οι ερωτηθέντες κατέταξαν την κλιματική αλλαγή στη δεύτερη θέση μεταξύ των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα τους, πίσω μόνο από το κόστος ζωής. Πολλοί πιστεύουν ότι η επένδυση στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή σήμερα θα αποτρέψει υψηλότερο κόστος στο μέλλον.

– Το 98% των Ελλήνων ερωτηθέντων δηλώνει ότι είναι σημαντικό να προσαρμοστεί η χώρα τους στην κλιματική αλλαγή. Από αυτούς, το 60% δηλώνει ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε αυτή την προσαρμογή.

– Το 90% συμφωνεί ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθούν σήμερα επενδύσεις για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή ώστε να αποφευχθεί το ακόμα υψηλότερο κόστος στο μέλλον.

Φέτος, η Ελλάδα ήρθε και πάλι αντιμέτωπη με πολλά έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως η κακοκαιρία Atena τον Σεπτέμβριο με σφοδρή βροχόπτωση και κεραυνούς, και μια παρατεταμένη περίοδος δυσμενών καιρικών συνθηκών. Οι υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι συνέβαλαν στη μεγάλη δασική πυρκαγιά κοντά στην Αθήνα τον Αύγουστο, οδηγώντας σε προειδοποιήσεις, εκκενώσεις και διαταραχές σε ολόκληρη τη χώρα.

Δεδομένου ότι η συχνότητα και η σοβαρότητα των φυσικών καταστροφών αυξάνεται, το οικονομικό τίμημα της κλιματικής αλλαγής κλιμακώνεται, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν για το αυξανόμενο κόστος αυτών των καταστροφών.

Με βάση έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, η Ευρώπη θερμαίνεται ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη ήπειρο, και τα ακραία καιρικά φαινόμενα αναμένονται να αυξηθούν με την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Αυτή η κατάσταση θέτει προκλήσεις για τις υποδομές και απειλεί τη σταθερότητα των προμηθειών νερού και τροφίμων, αναδεικνύοντας την ανάγκη για στρατηγικές προσαρμογής.

«Στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αναγνωρίζουμε ότι η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή δεν είναι μόνο ανάγκη του μέλλοντος, αλλά και άμεση προτεραιότητα για την Ελλάδα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Ιωάννης Τσακίρης.

Η ΕΤΕπ δημοσίευσε σήμερα την έβδομη ετήσια έρευνά της για το κλίμα, καταγράφοντας τις απόψεις περισσοτέρων από 24.000 ερωτηθέντων σε ολόκληρη την ΕΕ και τις ΗΠΑ σχετικά με την κλιματική αλλαγή.

Εθνική προτεραιότητα:

Οι Έλληνες ερωτηθέντες θεωρούν την κλιματική αλλαγή ως τη δεύτερη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η χώρα, μετά το αυξανόμενο κόστος ζωής.

Σε αυτό το πλαίσιο, το 98% αναγνωρίζει την ανάγκη προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, ενώ το 60% θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην προσαρμογή αυτή.

Η προσαρμογή θεωρείται επίσης οικονομική ευκαιρία:

– Το 92% δηλώνει ότι οι επενδύσεις για την προσαρμογή μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην τόνωση της τοπικής οικονομίας.

– Το 90% πιστεύει ότι απαιτούνται άμεσες επενδύσεις για να αποφευχθεί το υψηλότερο κόστος στο μέλλον.

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη ορατές, με το 94% των Ελλήνων να έχει βιώσει τουλάχιστον ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο τα τελευταία πέντε χρόνια, γεγονός που ενισχύει την επιτακτικότητα για δράση.

Οι Έλληνες, έχοντας πληγεί από ακραία καιρικά φαινόμενα, αναγνωρίζουν την ανάγκη προσαρμογής και το 87% δηλώνει ότι πρέπει να προσαρμόσει τον τρόπο ζωής του λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Η ατομική προσαρμογή απαιτεί ενημέρωση, με το 72% να δηλώνει ότι γνωρίζει τα μέτρα που μπορεί να λάβει για να προσαρμόσει την κατοικία του.

Τέλος, οι Έλληνες επισημαίνουν την ανάγκη βελτίωσης υποδομών και εκπαίδευσης του πληθυσμού για την πρόληψη και την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων.

Loading

Play