Η Ελλάδα μεταξύ των πιο γερασμένων χωρών της Ε.Ε. ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Ηλικιωμένων

Η Ελλάδα μεταξύ των πιο γερασμένων χωρών της Ε.Ε. ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Ηλικιωμένων

Η Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αγνοεί συχνά τη σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας Ηλικιωμένων, παρά την ανησυχητική γήρανση του πληθυσμού της. Ο συνολικός πληθυσμός έχει αυξηθεί κατά 39% από τις αρχές της πρώτης μεταπολεμικής δεκαετίας, ωστόσο οι ηλικιωμένοι 65 ετών και άνω έχουν αυξηθεί 4,6 φορές, από 520 χιλιάδες σε 2,4 εκατομμύρια, με τους 85 ετών και άνω να πολλαπλασιάζονται κατά 20 φορές.

Η χώρα μας εντάσσεται στις πιο γερασμένες χώρες της Ε.Ε., με το 23% του πληθυσμού της να είναι 65 ετών και άνω, και αυτό το ποσοστό αναμένεται να διατηρηθεί για τις επόμενες τρεις δεκαετίες. Η γήρανση είναι πιο έντονη σε κάποιες περιοχές, με ποσοστά να κυμαίνονται από 12,6% έως 33,9%. Σύντομα, περισσότερα από 1/3 του πληθυσμού σε ορισμένους Νομούς θα είναι 65 ετών και άνω.

Η ραγδαία αύξηση των ηλικιωμένων υποδεικνύει την ανάγκη ενίσχυσης των συστημάτων υγείας και φροντίδας. Για το 2024, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επιλέξει ως θέμα την «Γήρανση με αξιοπρέπεια», επισημαίνοντας τη σημασία της υγείας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, και οι κοινωνικοί φορείς διστάζουν να προχωρήσουν σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Είναι απαραίτητο να επανακαθοριστούν οι πολιτικές για την ηλικία, να δημιουργηθούν νέες επιλογές για την εργασία και την εκπαίδευση και να αναδειχθούν οι δυνατότητες των ατόμων τρίτης και τέταρτης ηλικίας.

Η πρόκληση είναι σημαντική: Οι λύσεις που θα επιλεγούν θα κρίνουν τη μελλοντική κοινωνική θέση των ηλικιωμένων και την προοπτική της κοινωνικής αλληλεγγύης. Η ανάγκη να αλλάξουμε το παραγωγικό μας μοντέλο και τους τρόπους διανομής του πλούτου είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

©

Loading