Η Ελλάδα ενισχύει τον βιώσιμο τουρισμό με νέο νομοσχέδιο για τα βραχυχρόνια ενοίκια και τις οικολογικές προδιαγραφές. Την Πέμπτη, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού με τίτλο «Καθιέρωση Προτύπων για Βραχυχρόνιες Ενοικιάσεις, Περιβαλλοντική Ταξινόμηση Καταλυμάτων, Απλοποίηση της Διαδικασίας Σύστασης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Ειδικές Διατάξεις για την Εποπτεία και Ενίσχυση του Πλαισίου Υποδομών Τουρισμού» θα παρουσιαστεί στην Ολομέλεια της Βουλής για ψηφοφορία. Παρόλο που το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής γύρω από το νομοσχέδιο έχει εστιαστεί στα προτεινόμενα πρότυπα για τα βραχυχρόνια ενοίκια – γνωστά και ως Airbnb – η Υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, επισημαίνει ότι η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και η περιβαλλοντική ευθύνη είναι κεντρικά θέματα του νομοσχεδίου.
Κατά τη διάρκεια της εξέτασης του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, η Κεφαλογιάννη δήλωσε ότι η δέσμευση της χώρας να προσφέρει αξιόπιστες, ασφαλείς και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες φιλοξενίας και να προωθεί την περιβαλλοντική ευθύνη είναι εμφανής σε διατάξεις όπως η ταξινόμηση των τουριστικών καταλυμάτων με βάση την περιβαλλοντική απόδοση και η χρήση θαλασσινού νερού στις πισίνες — μια πρακτική που ήδη εφαρμόζεται ευρέως στη Μεσόγειο για την εξοικονόμηση πόρων νερού.
Το νομοσχέδιο για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη έρχεται μετά από μια χρονιά ρεκόρ για τον τουριστικό τομέα της Ελλάδας, ο οποίος εκτιμάται ότι θα αποφέρει €22 δισεκατομμύρια το 2024. Ωστόσο, η χώρα αντιμετώπισε επίσης σημαντική διεθνή κριτική και αρνητική δημοσιότητα για κατηγορίες που αφορούν την προώθηση της υπερτουρισμού, με αναφορές που επισημαίνουν υπερφορτωμένους προορισμούς και δημόσιες υποδομές που δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στην αύξηση των επισκεπτών.
Μιλώντας για το νομοσχέδιο στο παρελθόν, η Κεφαλογιάννη έχει τονίσει τη σημασία της μετάβασης του τομέα σε πρακτικές βιώσιμου τουρισμού για να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας στη διεθνή αγορά. «Η βιωσιμότητα είναι η βάση ενός ανθεκτικού και ανταγωνιστικού τουριστικού τομέα. Δίνει δύναμη στις τοπικές κοινότητες, διατηρεί την μοναδική ταυτότητα των προορισμών, προστατεύει την πολιτιστική κληρονομιά και διασφαλίζει τη δίκαιη κατανομή των ωφελημάτων του τομέα», δήλωσε.
Πηγή περιεχομένου: in.gr