Η Ελλάδα στο επίκεντρο της διεθνούς ανώτατης εκπαίδευσης

Η Ελλάδα στο επίκεντρο της διεθνούς ανώτατης εκπαίδευσης

Σημαντικά βήματα εξωστρέφειας των ελληνικών πανεπιστημίων καταγράφει η δράση της Study in Greece το τελευταίο διάστημα, με αποκορύφωμα τη διοργάνωση στην Αθήνα διεθνούς συνεδρίου με περισσότερους από επαγγελματίες του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης από όλον τον κόσμο.

Η SiG, η ΑΜΚΕ των ελληνικών ΑΕΙ και εθνικός φορέας για τη διεθνοποίηση και την εξωστρέφειά τους, μαζί με τον διεθνή οργανισμό NET24, διοργάνωσαν για πρώτη φορά διεθνές συνέδριο στην Ελλάδα, με στόχο τη δημιουργία γεφυρών επικοινωνίας μεταξύ ελληνικών και διεθνών πανεπιστημίων και επαγγελματιών του τομέα της διεθνοποίησης. Σκοπός ήταν η ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών πανεπιστημίων και η ανάπτυξη στρατηγικών επαφών και συνεργασιών για την προώθηση της διεθνοποίησης της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης και την προσέλκυση διεθνών φοιτητών στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, εκπρόσωποι ελληνικών πανεπιστημίων, όπως το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, συναντήθηκαν με ειδικούς του χώρου της διεθνοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης που παρέχουν υπηρεσίες συμβουλευτικής και διαμεσολάβησης για την προσέλκυση διεθνών φοιτητών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο πλαίσιο των συναντήσεων προέκυψαν γόνιμες συζητήσεις για τις σύγχρονες τάσεις στη διεθνή ανώτατη εκπαίδευση και τέθηκαν θεμέλια για συνεργασίες που μπορούν να παράγουν υπολογίσιμα οφέλη για την ενίσχυση των ελληνικών πανεπιστημίων στο ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με τη συμμετοχή επιφανών ομιλητών από εκπαιδευτικούς οργανισμούς ανά τον κόσμο, οι οποίοι μοιράστηκαν την εμπειρία τους αναφορικά με τον τρόπο που τα ελληνικά ΑΕΙ μπορούν να βελτιώσουν την εμπειρία του διεθνούς φοιτητή σε κάθε στάδιο των σπουδών του.

Από πλευράς SiG, η διοργάνωση χαρακτηρίστηκε «εξαιρετικά παραγωγική», καθώς η δικτύωση με τους παρευρισκόμενους recruitment agents και τα πανεπιστήμια του εξωτερικού «έχτισαν ισχυρές βάσεις στη συντονισμένη προσπάθεια του υπουργείου Παιδείας, των ΑΕΙ και της SiG για την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής διεθνοποίησης». Σημαντική είναι η προετοιμασία της SiG και των ελληνικών ΑΕΙ για την πέμπτη συνεχόμενη συμμετοχή τους στη διεθνή έκθεση NAFSA 2025, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Σαν Ντιέγκο, με περισσότερους από 10.000 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο.

Τέλος, αποδεικνύεται η σημασία της Ελληνο-βρετανικής Στρατηγικής Συνεργασίας στην Εκπαίδευση, με τη συμμετοχή περισσότερων από σαράντα εκπροσώπων ελληνικών και βρετανικών πανεπιστημίων στην πρόσφατη συνδιοργάνωση από τη SiG και το Βρετανικό Συμβούλιο.

Loading

Play