Τον καθοριστικό ρόλο των τουριστικών λιμένων στην ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και τη συνολική ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας ως κορυφαίου προορισμού, ανέδειξε η υπουργός Τουρισμού μιλώντας στην ημερίδα της Ένωσης Μαρίνων Ελλάδας (ΕΜΑΕ) με θέμα «Παρουσίαση Μελέτης Χωροταξικού Σχεδιασμού Δικτύου Τουριστικών Λιμένων στην Ελλάδα».
Η υπουργός Τουρισμού επισήμανε ότι η χώρα μας κατέχει ήδη σημαντική θέση στον παγκόσμιο θαλάσσιο τουρισμό, διαθέτοντας μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως η μοναδικότητα του τοπίου, η εκτεταμένη ακτογραμμή και το ευνοϊκό κλίμα, και η μακραίωνη ναυτική παράδοση της Ελλάδας. Η κυβέρνηση αναγνωρίζει τη σπουδαιότητα του θαλάσσιου τουρισμού ως βασικού πυλώνα για την ποιοτική ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού.
Η κυρία Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε στο μεγαλύτερο έργο που χρηματοδοτεί το Υπουργείο Τουρισμού με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 139 εκατ. ευρώ, το οποίο αποσκοπεί στην αναβάθμιση των τουριστικών λιμένων συνδυάζοντας την ψηφιοποίηση υπηρεσιών και την ενίσχυση της προσβασιμότητας και λειτουργικότητας των εγκαταστάσεων.
Ήδη έχουν εγκριθεί 28 επενδυτικά σχέδια με γεωγραφική διασπορά σε όλη την Ελλάδα, ενώ δρομολογείται η ανάπτυξη μιας ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας που θα περιλαμβάνει εφαρμογή για την καταγραφή και διαχείριση του συνόλου των υποδομών του θαλάσσιου τουρισμού της χώρας.
Η υπουργός αναφέρθηκε επίσης στις πρόσφατες νομοθετικές τροποποιήσεις που διευκολύνουν τη διαδικασία εκτέλεσης έργων και την αύξηση των θέσεων ελλιμενισμού μέσω πλωτών εξεδρών, προαναγγέλλοντας τη δημιουργία του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον τουρισμό.
Στο πλαίσιο της στρατηγικής για τη βιώσιμη ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, το Υπουργείο Τουρισμού έχει ιδρύσει, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, το «Παρατηρητήριο για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στην Ανατολική Μεσόγειο».
Κλείνοντας την ομιλία της, η υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού με όρους ποιότητας και αειφορίας. Η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις να αποτελέσει έναν κορυφαίο, διεθνώς αναγνωρισμένο προορισμό θαλάσσιου τουρισμού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ