Η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον μέσα από την πίστη σε τεχνολογίες και θεσμούς, σύμφωνα με τον Νταρόν Ατζέμογλου

Η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον μέσα από την πίστη σε τεχνολογίες και θεσμούς, σύμφωνα με τον Νταρόν Ατζέμογλου

«Θα πρέπει να έχουμε την ελπίδα ότι με τη σωστή πίστη σε τεχνολογίες και θεσμούς θα έχουμε ένα πιο λαμπρό μέλλον», τόνισε ο βραβευμένος με το φετινό Νόμπελ Οικονομίας, Νταρόν Ατζέμογλου, καθηγητής Οικονομικών στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (MIT), μιλώντας στην έναρξη των εργασιών της «Όγδοης Διάσκεψης Κορυφής Αειφορίας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο – Επαναπροσδιορίζοντας την πράσινη ηγεσία: Συλλογικότητα εναντίον κατακερματισμού» του Economist Impact.

Κατά την παρέμβασή του στην ενότητα «βιώσιμες λύσεις για τη δημοκρατία – Καταπολέμηση των ανισοτήτων στην οικονομία, την εργασία και την τεχνολογία», ανέφερε ότι το μέλλον πλέον θα διαμορφώσουν τέσσερις τάσεις: η τεχνητή νοημοσύνη και οι ανισότητες στην εργασία, η γήρανση του πληθυσμού, η κλιματική αλλαγή και η κρίση της δημοκρατίας. «Οι τέσσερις αυτές τάσεις θα φτιάξουν -πιστεύω- ξανά τον κόσμο του αύριο στην πολιτική και την οικονομία», είπε, επισημαίνοντας την ανάγκη για ισότητα και ισονομία.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο θέμα της ανισότητας, εξηγώντας ότι «οι πλούσιοι πλουτίζουν ολοένα και περισσότερο» και «η φύση της οικονομικής αύξησης είναι ανισομερής». Παρουσιάζοντας στοιχεία για την εξέλιξη των μισθών, επισήμανε ότι οι ανισότητες έχουν αυξηθεί από τη δεκαετία του 1980 σε πολλές χώρες, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, όπου τα συνδικάτα έχουν παραμείνει αδύναμα.

Αναφερόμενος στην τεχνητή νοημοσύνη, τόνισε ότι «ο αυτοματισμός δεν είναι το μόνο που μπορεί να κάνει η τεχνολογία», προσθέτοντας ότι η κατεύθυνση της τεχνολογίας θα καθορίσει το μέλλον της εργασίας. Σχολίασε επίσης τη γήρανση του πληθυσμού, επισημαίνοντας ότι όλες οι χώρες θα την αντιμετωπίσουν.

Μιλώντας για την κλιματική αλλαγή, υπογράμμισε την ανάγκη προσαρμογής στον ενεργειακό τομέα και χαρακτήρισε τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως μια θετική εξέλιξη. «Τα καλά νέα είναι ότι έχουμε ευκαιρίες, όμως για να αδράξουμε αυτές τις ευκαιρίες πρέπει να επικεντρωθούμε στη σωστή θεσμική ισχύ και στη σωστή κατεύθυνση της τεχνολογίας», κατέληξε.

Loading