Τριήμερη επίσκεψη στο Βελιγράδι πραγματοποιεί από εχθές, ο ΓΓ Εξωστρέφειας του ΥΠΕΞ και πρόεδρος του Enterprise Greece Γρηγόρης Δημητριάδης. Σκοπός της επίσκεψης είναι η περαιτέρω ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων Ελλάδας και Σερβίας. «Θέλουμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις Ελλάδα-Σερβίας οι οποίες είναι παραδοσιακά πολύ φιλικές αλλά αυτό θα πρέπει να έχει και ένα αντίκρισμα επιχειρηματικό. Η Ελλάδα έχει βγει πλέον από την πολυετή κρίση και πρέπει να αποκτήσει και έναν σημαντικό ρόλο στα Βαλκάνια που δεν θα είναι μόνο ρόλος πολιτικός, αποστειρωμένος και αποκλεισμένος από τα οικονομικά», δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Δημητριάδης.
Ο ΓΓ Εξωστρέφειας του ΥΠΕΞ κήρυξε σήμερα το πρωί την έναρξη των εργασιών Επιχειρηματικού Συνεδρίου στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι εταιρειών και από τις δύο χώρες και που διοργάνωσαν από κοινού, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας (ΕΒΕΑ) και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), σε συνεργασία με το Εμπορικό Επιμελητήριο της Σερβίας και την υποστήριξη της πρεσβείας της Ελλάδας στο Βελιγράδι.
Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Δημητριάδης αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα, τονίζοντας ότι η Ελλάδα, ως το ΝΑ σύνορο της ΕΕ, δεν θα επιτρέψει την ανεξέλεγκτη ροή ατόμων από την Τουρκία προς την Ευρώπη και θα αναζητά πάντα λύση που θα σέβεται, τόσο τα ανθρώπινα δικαιώματα, όσο και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Στην συνέχεια ανέφερε ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν εκ των μεγαλύτερων ξένων επενδυτών στα Βαλκάνια και πυλώνα σταθερότητας αλλά και βιώσιμης ανάπτυξης στην περιοχή. Ειδικότερα για την Σερβία, τόνισε ότι οι ελληνικές επενδύσεις ανέρχονται σε 2.5 δισ. ευρώ έχοντας δημιουργήσει 25.000 θέσεις εργασίας.
Υπογράμμισε, ότι εκτός από τους τομείς των κατασκευών, τηλεπικοινωνιών, συμβουλευτικών υπηρεσιών, τροφίμων και ποτών, ανοίγονται επιπλέον προοπτικές οικονομικής συνεργασίας και σε άλλους τομείς.
Αναφέρθηκε στον τομέα της ενέργειας και κυρίως στις ΑΠΕ, στη διαχείριση αποβλήτων πράσινης μετάβασης, στον τομέα των υλικοτεχνικών υποδομών, δίδοντας έμφαση στη κατασκευή σύγχρονου οδικού και σιδηροδρομικού για τη μεταφορά αγαθών σε αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Τόνισε επίσης την ανάγκη ψηφιοποίησης των υπηρεσιών, για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος αλλά και της καθημερινότητας των πολιτών.
Μετά το πέρας του Συνεδρίου, ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται, μεταξύ άλλων, στους τομείς των ποτών και τροφίμων, τηλεπικοινωνιών, φαρμάκου, λογισμικού, μεταφορών κ.ά. είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν (B2B) συναντήσεις με αντίστοιχες σερβικές.
Ο κ. Δημητριάδης συναντήθηκε στο Βελιγράδι με εκπροσώπους σημαντικών ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη Σερβία για να ενημερωθεί για τις δραστηριότητές τους και αντίστοιχα να τους ενημερώσει για τους τρόπους που μπορεί να τους υποστηρίξει η οικονομική διπλωματία του ΥΠΕΞ.
Σήμερα το απόγευμα και αύριο το πρωί ο ΓΓ Εξωστρέφειας του ΥΠΕΞ Γρηγόρης Δημητριάδης θα συναντηθεί με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Νέμανια Στεβάνοβιτς, με την υφυπουργό τηλεπικοινωνιών, Τατιάνα Μάτιτς, με την υποδιευθύντρια του Γραφείου Διαχείρισης Δημοσίων Επενδύσεων, Σάντρα Νεντέλκοβιτς και με τον υφυπουργό Κατασκευών, Μεταφορών και Υποδομών, Μίοντραγκ Πολέντιτσα.