Η επάρκεια των υδάτινων πόρων: Προβληματισμοί και λύσεις στην κλιματική κρίση

Η επάρκεια των υδάτινων πόρων: Προβληματισμοί και λύσεις στην κλιματική κρίση

Η επάρκεια των υδάτινων πόρων στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης συζητήθηκε εκτενώς στο συνέδριο του Economist: «Eighth Sustainability Summit for SE Europe & the Mediterranean – Re-inventing green leadership: Collectivity vs fragmentation του Economist Impact», που πραγματοποιείται στην Αθήνα. «Το πόσιμο νερό είναι πολύ λιγότερο από αυτό που χρειάζεται για τη γεωργία και δεν θα μείνουμε από πόσιμο νερό», ανέφερε ο Χαράλαμπος Σαχίνης, διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, τονίζοντας ότι η κλιματική κρίση έχει προκαλέσει σοβαρή ανομβρία, η οποία απαιτεί νέες πολιτικές και επενδύσεις. Αξιολογώντας την κατάσταση, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο άνθρωπος θα βρει λύσεις.

Ειδικότερα για το νερό, ο κ. Σαχίνης σημείωσε ότι είναι αναγκαία η ανάλυση των ζητημάτων προσφοράς και ζήτησης, οι οποίες σχετίζονται άμεσα με την αύξηση της θερμοκρασίας. «Όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία, αυξάνεται η ζήτηση, και οι ταμιευτήρες μας αδειάζουν πολύ πιο γρήγορα», προσθέτοντας ότι είναι απαραίτητο να διαμορφώσουμε τη ζήτηση και να εξετάσουμε πιθανά κίνητρα, όπως αυτά του προγράμματος «Εξοικονομώ» στην ενέργεια.

Η Αθήνα υδροδοτείται κυρίως από τον Εύηνο και τον Μόρνο, ωστόσο οι ταμιευτήρες αδειάζουν λόγω της ανομβρίας, γεγονός που έχει οδηγήσει σε αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών, όπως γεωτρήσεις, με αυξημένο ενεργειακό κόστος.

Ο κ. Σαχίνης τόνισε την αναγκαιότητα συνεργασίας με το Δημόσιο, αναφέροντας εναλλακτικές πρακτικές ανακύκλωσης και μελέτες για την αξιοποίηση του νερού από την Ψυτάλλεια και το Θριάσιο. Επιπλέον, εξετάζεται η αφαλάτωση, αν και αυτή συνδέεται με υψηλό ενεργειακό κόστος.

Η αξιοποίηση του ταμιευτήρα των Κρεμαστών έχει τεθεί σε προτεραιότητα, με στόχο τη συμπλήρωση των απαιτούμενων ποσοτήτων για το λεκανοπέδιο. «Μπορούμε να λύσουμε το ζήτημα της ύδρευσης για τα επόμενα 50 χρόνια», δήλωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην υπερχείλιση των 3,5 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως.

Ο ρόλος της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων αναδείχθηκε, καθώς οι απαιτήσεις ύψους 2,1 δισ. ευρώ από την ΕΥΔΑΠ απαιτούν προτεραιοποίηση και συνολικές λύσεις.

Ο Loïc Charpentier, manager του advocacy program Water Europe, παρουσίασε την ευρωπαϊκή προοπτική, υπογραμμίζοντας ότι πέντε χρόνια μετά το Green Deal, παρατηρείται κόπωση στην εφαρμογή των πολιτικών.  

Σύμφωνα με τον κ. Charpentier, απαιτούνται σημαντικοί πόροι για τις απαιτούμενες επενδύσεις, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ορθολογικής χρήσης των υδάτων και την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης.

Loading

Play