Οι επιστήμονες προειδοποιούν για επερχόμενη ηφαιστειακή έκρηξη, με κλιματικές συνέπειες και επιπτώσεις στην ανθρωπότητα. Το Όρος Ταμπόρα έχει αναγνωριστεί ως ένα από τα πιο καταστροφικά ηφαίστεια της ιστορίας. Το 1815, η έκρηξή του υπήρξε η πιο ισχυρή των τελευταίων 10.000 ετών, απελευθερώνοντας τεράστιες ποσότητες σκόνης στην ατμόσφαιρα και προκαλώντας μια παγκόσμια κλιματική κρίση. Αυτό που ακολούθησε ήταν η χρονιά χωρίς χειμώνα, με δραματικές επιπτώσεις στις σοδειές και τους πληθυσμούς. Οι επιστήμονες ανησυχούν ότι οι επόμενες ανάλογες εκρήξεις μπορεί να συμβούν σύντομα, καθώς η πιθανότητα μιας νέας καταστροφής αυτόν τον αιώνα εκτιμάται σε 1 στις 6, όπως δήλωσε ο κλιματολόγος Μάρκους Στόφελ από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης.
Η ανθρωπότητα δεν έχει σχέδιο για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες μιας τέτοιας έκρηξης, που μπορεί να οδηγήσει σε κλιματικό χάος. Το διοξείδιο του θείου, που απελευθερώνεται από ηφαιστειακές εκρήξεις, έχει την ικανότητα να μειώνει τη θερμοκρασία του πλανήτη, κάτι που μπορεί να έχει δραματικές επιπτώσεις για το παγκόσμιο κλίμα και τις καλλιέργειες.
Η εκτίμηση είναι ότι η επόμενη μεγάλη έκρηξη θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για τη γεωργία, ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις και πολιτικές εντάσεις. Ο πρόβλημα διατροφικής ασφάλειας μπορεί να είναι αρκετά σοβαρό για να οδηγήσει σε συγκρούσεις σε πολλές περιοχές του κόσμου. Με 800 εκατομμύρια ανθρώπους να ζουν κοντά σε ενεργά ηφαίστεια, η παρακολούθηση της ηφαιστειακής δραστηριότητας καθίσταται επιτακτική ανάγκη.
Πηγή περιεχομένου: in.gr